Saturday, 30 March 2013

Hot cross buns

During Easter and a few months leading up to Easter, the shops started selling hot cross buns.

Dolu2 cuma ada traditional hot cross buns aje yang dijual which are the spicy with dried sultanas variety.

But sekarang ni, dah macam2 jenis hot cross buns you can find at the shop, from the traditional to the non traditional varieties.

Like the caramel and date hot cross buns, the craisins and mixed peels hot cross buns, the chocolate hot cross buns, the no fruit hot cross buns….

So, since cuti panjang, I pun diminta lah dek The Other Half membuat hot cross buns semalam.

So, bangun tidur I pun terus lah membuat nya.

He said he wanted the version with loads of spices and also only sultanas.

Miss 13 pulak tak berapa suka that version because she doesn’t like sultanas much.

So I had to make the non spicy without any sultana version which is basically normal sweet buns lah.

But instead of making the normal sweet buns, I made for her chocolate with choc chips hot cross buns.

I made this version of hot cross buns but I followed all the comments and increased the spices to 3 teaspoons each and I soaked the dried fruits in hot water for a few minutes to plump them up.

Rupa the buns sebelum masuk oven.

IMG_4480

Instead of crosses, I made squiggles cos I made too much of the paste, hehehe…..

IMG_4482

And selepas dimasak. I cuma letak sugar syrup glaze aje instead of jam glaze.

IMG_4483

IMG_2052

IMG_4494

I campur sultanas and currants.

And sebelum masuk mulut The Other Half.

IMG_4487

And the choc versions.

I used a mixture of dark, milk and white choc chips and I added a bit of cocoa to the dough mixture. I guna the same recipe as above but I tak letak spices nor fruits.

IMG_2059

IMG_2064

And then, they wanted cheesy pizza for dinner but I told them that I’ve had enough kneading for that day.

Malas I nak membakar and makan roti lagi!

So, I made jemput2 udang and kuah kacang aje….

But untuk I, I buat ala2 rojak/gado gado, penuh dengan sayur.

IMG_4498

IMG_4499

IMG_4503

baru lah I perasan macam makan benda berkhasiat kan, padahal takde nya healthy mana with goreng2 tu!

8 comments:

ida said...

ishh, sakit jiwa betul bila masuk sini..mana nak cari roti cam tu malam2 ni ehhh..nak buat sendiri memang tak dapat laaa..alahaii, gebu lain macam rupa roti tu..aish laaa aishh !!!

emy pokden said...

Every time akak post entry...tertelan2 air liur sambil tgk gambo makanan akak....huhuhu

cikNor said...

Assalamualaikum kak LG,
sedap betul la tengok akak punye menu sumenya best-best...ngences dah ni,seronoknya kalau dapur kite sebelah menyebelah...hehee

Aida Salleh said...

Alamak sedapnya bun tuh.nasib baik bkn dok umah sebelah, kalau tak sure ada yg ketuk pintu ala2 nak tanya konon...hihihiii

arita ms said...

seronok tengok menu2 yg dimasak. Untung hubby dan anak2 sbb dpt wife dan mummy yg rajin di dapur dan sgt kreatif.

makcikkantin said...

Salam. I ve been following u long time...yr cooking mmg superb! :)

babylola2u said...

kak LG...tabik spring la kat u, dari orang jawa totok yg 24 makan nasik terus jd mat salleh yg 24 jam buat roti..geram tgk roti2 kak LG. tapi bak kata akak, dah selalu buat roti, dah mahir sangat kan?..hahaha, kalau balik sini calling2 la, nak rasa air tangan akak. hehe.

lemongrass said...

Ida,
seven eleven kan bukak, hehehe. Kat situ banyak jual roti :-)

Emy,
alamak, ye ke. Takpe, telan air liur banyak2 tak jadi hal, takde effect apa2, hehehe ;-)

cikNor,
waalaikumsalam. Kalau dapur kita sebelah menyebelah, boleh lah I alternate masak dgn you kan :-)

Aida,
kalau you duduk sebelah rumah I, berbau aje buns tu masa dlm oven, you dah dtg ketuk pintu kan, hehehe

Arita,
kadang2 aje I rajin, kdg2 malas tahap gaban, hahaha

Makcikkantin,
Salam. occasionally superb, most days mediocre :-)

babylola,
I memang dari kecik dulu suka sgt2 roti and mee banding dgn nasi. Hari2 beli roti kat bai roti tu, hehehe. Tu yg sampai besar pun still suka roti :-)