Saturday, 1 December 2012

Bunches of them everywhere

When we first lived in OZ, memang jeles sangat bila tengok rumah2 yang penuh dengan grapevines.

Rasa macam tak tercapai dek kudrat nak ada backyard filled with grapevines with gorgeous grapes hanging everywhere ready to be picked.

Selalu terfikir, sure best sangat2 kalau bersantai petang2 under the shades of the vines kan.

Sambil borak2 gelak2 minum tea or coffee with a biscuit or two or maybe a muffin or two…..

And now after so many years berangan2 and thanks to the initiative of my arwah Abah, angan2 jadi kenyataan Smile.

Our two grapevines have really flourished this season and producing so many bunches of grapes.

Selalunya I tayang 1 grape bunch aje kan but kali ni, nah kau, I tayang all the corners yang penuh dengan the hanging fruits, hehehe…

IMG_2454

IMG_2415

IMG_2416

All the above are the ones closest to the house so keluar pintu, jalan 3 tapak dah boleh ngap anggur, hikhikhik…..

Pagi2, the girls can just makan anggur kalau Mum dia malas nak buat brekkie for them, hehehe.

These 2 below pulak are the closest to the neighbours, memang kalau diaorang nakal, panjat pagar and hulur galah sikit, dah boleh petik anggur we all lah.

Tadi pun masa I tengah sibuk2 ikat all the vines to the kayu, kenalah panjat tangga kan sebab tinggi so memang boleh nampak the neighbours’ room lah.

Cepat2 diaorang tarik their blinds so I tak boleh sekodeng, hehehe….

(macam lah I nak sangat sekodeng diaorang tu, ceh!)

IMG_2456

IMG_2457

Yang kat bawah ni pulak, just above the tomato plants and the youngberry plant.

The grapevines dah intertwined with the berry canes and the tomat vines sebab semua menjalar kan, berbelit2 semua!

IMG_2458

IMG_2420

Kalau nanti keluar a different species of buah nama dia graptomaberry, baru terkejut we all!

Hahahahahahha……

So, you all rasa, berapa kilo agaknya our grape harvest this year eh?

heeeeee……..

24 comments:

geesham said...

Hmm...i like....great job....memang seronok,bila yg diusahakan berhasil......harap2 semuanya manis gitu.....congrats....impian tercapai suda....he3....mesti seronok budak berdua tu....waiting for the grape ready to eat........kan....

blu4sky said...

Bestnye LG..are those seedless grapes?

Nina @ BabyBoon said...

oh myyyyyyy those look so awesome!!!!! kalau i jadi u mesti i spend hours just staring at them and senyum meleret sorang sorang. kekekekek

Nina @ BabyBoon said...

oh myyyyyyy those look so awesome!!!!! kalau i jadi u mesti i spend hours just staring at them and senyum meleret sorang sorang. kekekekek

Shamsiah Abdul Rahman said...

Subhanallah..
Tumpang seronok and tumpang jelezz..
Rezeki Tuan Rumah.. sampai sudah hajat..
Kalau Sham.. mau buat kenduri mkn anggur lps ni.

lemongrass said...

Geesham,
memang rasa sgt seronok bila hari2 tengok the grapes makin membesar :-). Miss 9 and Mak dia aje yang beria2 tak sabar sgt2 nak tunggu dia masak :-).

blu4sky,
we all dah lupa what types we planted sebab the name cards dah hilang, dah 2 tahun kan, hehehe. We are really hoping they are seedless though!

Nina,
hari2 I pergi kebun to stare at them and to squeeze them just in case dah masak, hahaha

Sham,
memang rezeki sgt2, alhamdulillah. I pun tak sabar nak jemput my friends datang rumah buat kenduri makan2 bawah pokok anggur, hehehe

Ummi Maryam said...

Ohhhh...sedapppnya mkn anggur hari2! Bestttttttt sgt tgk bergelinangan anggur tu. Sungguh teruja! Hhehe..

rostina76 said...

Salam sis LG.....wah!!!!envy nye tgk hasil tanaman u.mmg gigih sungguh.how i wish dpt gak tanam grapes segar bugar gitu @ sini. Btw ada my frenz dlu @p.alam tanam @backyard dorg grapes hijau ni tapi kjp je survive &rasanya pun masam....pepepun bersyukurla ye dgn apa yg kita ada.hehe

Kniedaz said...

Wah...seronoknya! Katsini xdapatlah nak merasa duduk bawah grapevines....tapi kat belah Penang tu ada satu kawasan apartment/flat yang diorang tanam pokok anggur....kalau.lalu mesti tengok buah anggur tapi anggur bantut la...comel comel jek....cuaca lain kot kan hehehe

Unaizah said...

Nak sikit boleh hihihi? Bila all the grapes masak, tiap-tiap hari penuh la lunchboxes the misses dgn grapes. Fresh from the farm lagi!

Homemade T-shirt Printing said...

oh my....sangat best kalo ade sebegitu bnyk anggur.Hasil penat lelah sendiri pulak tu..how i wish i pun ada jugak laman rumah yg ada bnyk anggur mcm kat rumah LG tu...

ummuaidan said...

kita pulak yg jd jeles ngan akak nie...bestnya ada anggur dilaman rumah...yg apple, blackberry, kiwi akak tak berminat nak tanam ker..hehehe..

kasihredha said...

Best 100x
Seronokkkkk Sgt tengok Pokok anggur yg bergayut dgn buah...awesome!!!!!
Rasa nak migrate to perth je...verangan hihi

SuteraTerengganu Silk said...

bestnyaaaa...tak payah pi pasar beli anggur lagi...kan? hehe

Zaitun said...

Nampaknya lg tak payah macam kak Zai membawa troley ke market untuk mendapatkan anggur.

Best sesangat keliling rumah penuh dengan anggur.

Huda Ahsin said...

waaa... subur betul! nanti kalau ada graptomaberry kasi keluar gambar eh...

lemongrass said...

Mazia,
hikhik...memang sgt2 teruja and dah terbayang2 jadi tukang petik anggur.

Rostina,
Salam. Dulu pun parents I pernah tanam grapes tp masam ya rabbi so lepas tu takde sape nak tanam lagi dah, hehehe.

Kniedaz,
I wonder apa rasa anggur yg ditanam kat flat tu ye. And takde orang cuba curi ke? Tapi sure best aje kan duduk bawah canopy pokok anggur tu sbb sure nyaman aje.

Unaizah,
hahaha...kesian the girls sbb hari2 kena bawak grapes aje nanti. Tapi, jimat belanja :-)

Homemade tshirt printing,
memang seronok bila pokok buah mula berbuah ni, especially bila sekali banyak bergantung2 mcm anggur :-)

Ummuaidan,
you pun bnyk jugak pokok2 buah, cuma takde anggur aje lah ye, hehehe.
We all dulu ada pokok apples tapi susah nak jaga and buah dia semua tak cantik so hubby tebang. Kiwi fruit pulak susah sikit nak tanam kat my area sbb it needs really cold weather for a long time jugak. Blackberry pulak is considered a weed in WA ni so tak dibenarkan untuk ditanam, hehehe.

Kak Kasih,
cubalah you tanam kat yr garden, mana lah tau boleh hidup. Tak payah lah nak migrate ke Perth mcm tu, hehehe.

Wan G,
kalau anggur ni sedap and manis, tak payah lah beli kat pasar. kalau masam, kenalah jugak beli, hehehe

Kak Zai,
hopefully tak payah lah tp kena tunggu sampai dia masak and tengok macam mana rasa dia ;-)

Huda,
nanti kalau ada graptomaberry keluar, awal2 I dah masuk news, haahaha

Aida Salleh said...

ya allah bestnya sis.....kalau rumah dekat i dah datang bawak basket dah nak mintak sikit...hehehehheee....

babylola2u said...

kak LG, dulu saya cuba tanam grapes kat depan rumah, memang lebat daunnya, batangnya pun besar dan subur je. tp sebab tap pandai pruning, panggillah tuan kedai tu. dia cakap kalau dah tak nak pokok ni, hantar balik kat dia. tp we all bela lagi, sampai satu masa pindah ke kuarters, kena terik matahari belah petang dan saya 'ter' malas nak siram air, merana pokok tu dan kemudian mati. rasa bersalah pulak kat tuan kedai tu...jahat i

lemongrass said...

Aida,
best kan tengok grapes ni bergayut2 kat pokok. Macam kesoronokan tengok buah rambutan bergayut merah2 kat pokok lah :-)

babylola2u,
alahai sayangnya mati pokok grapes you. Pokok grapes ni memang kena setahun sekali buat pruning, around winter time kat sini. I pun surf the net jugak nak tau mcm mana nak jaga grapevines ni

Fifi Nadhrah said...

jelesnye tengok grapes banyak2.. seronoknye..

ejaescobart said...

lama tak jengah sini..

sekali bukak.. jenuh nak meng'khatam' entry.. hehehe...

bestnye ada ladang anggur sendiri... tak lama dah bleh jadi tokey anggur berjaya dah ni... :D

Noor Hafirdaus said...

seronoknya tengok, murah rezeki

mekjangok said...

Ya Allah...bestnya kalau kat blakang umah mcm nie...tgk jer dah berangan bagai dah...huhuhu