Sunday, 9 December 2012

An update on the greens….

Summer is definitely here and the plants are showing signs of Summer.

This is our overgrown lettuce, spinach patch.

IMG_2459

Patutnya all these vegetables you are supposed to use daily kind of thing, petik sikit2 so tak lah overgrown.

But there’s only so many times you can eat lettuce and spinach and bok choy before you get a bit sick of it.

But obviously the plants thought that we love to eat them so much so they continue growing and growing until dah nak terkeluar from the bed and the bok choys pun dah siap keliuar bunga and biji benih berlambak2, hikhikhik….

Same goes with our basil plants.

The weather is just right to make them bolt and start flowering.

IMG_2461

All the herbs in the pots pun dah start flowering sampai tak nampak the leaves dah!

This was our overlooked zucchini.

Dah sampai besar lengan I saiz dia, baru we all ternampak dia di celah2 all the green leaves.

IMG_2552

I thought of making zucchini cake with it tapi sape aje yang nak makan.

The Other Half is back on his diet and exercise regime (and he has lost lots of weight and looking more and more like Bruce Willis now, muahahahaha) and the girls wont eat it that much so tu yang malas pulak nak buat sebab I lah yang kena makan nanti kan.

The joi choys also need harvesting.

IMG_2556

I love to plant all these veges but bila nak gunakan tu yang a bit selow, hehehe….

Same goes with our tomato plants.

Tomato plants need constant pruning for them not to grow feral and wild.

You have to prune off the side shoots almost daily so they wont grow.

IMG_2558

But manalah ada masa hari2 nak buat tomato pruning ni kan. Tu yang jadi macam hutan belantara sekarang ni.

The snake beans are doing ok so far. Adalah kena makan caterpillars and I have to help the shoots wrap around the trellis.

IMG_2559

Our lemon tree has started producing fruits but tak tau lah bila akan ripen.

IMG_2422

Our tahitian lime plant pun dah start keluarkan buah juga. Cant wait to start using them.

IMG_2423

Our blueberry plant is a joy to be seen, hehehe.

Beratus2 buah menunggu untuk masak and dipetik.

IMG_2577

IMG_2562

Sampai kan The Other Half kata dia nak tanam blueberry plants all along the back fence!

Sure seronok bila fruit picking time kan Smile.

And our sunflowers have definitely risen up to their variety name, the ‘sunflower king’.

IMG_2561

The fence is about 6-foot high so dah memang over 2metres lah.

And the harvest I got from the garden yesterday.

IMG_2568

Alhamdulillah for the bountiful harvest Smile.

31 comments:

whitecappuccino said...

bestnya tengok tanaman ni!

Huda Ahsin 2 said...

bak kata Mak saya, "Merecup-recup!" maksudnya pokok-pokoknya subur sangat la tu... Memang tak perlu beli sayur dah..

Chef Roses said...

assalamualaikum lg..
waaa..bila tgok je sume gmbar2 tu mmg brsemangat i nk brcucuk tanam..tapi bila dh pegang jer tajak cangkul sume tuh,semangat malas la plak dh sampai..camno tu..hi3

m.u.l.a.n said...

wohhooo... cannot tahan tengok tomatooooes itu.. rasa nak ngapppp je.. berbudi pada tanah memang lah banyak hasilnya... tunggu i jadi jiran u ya.. tak yah i pi pasar cari sayur2.. hehe..

emy pokden said...

Gambar last tu mmg sgt2 puas hati kan kak....hasil tuai...

Gina said...

Kak LG
Geramnya tengok your green veges...wish I could have that in my backyard in Adelaide tapi bila pikirkan we will be for only a while, terpaksa lupakan hasrat itu

adda syuhada said...

bestnya bila tgk kebun org lain semua subur2...kalau adda yg tanam dok seminggu terus mati..huhuhu..

penDragon said...

tingginya sunflower tu, sampai atap rmh dah!

Zulfadly said...

seronoknya makan pokok sendiri tanam, saya tanam semua mati, sebab tak jaga betul-betul,

Shamsiah Abdul Rahman said...

LG,
For a while.. I'm speechless..
Berbudi kepada tanah.. memang tidak pernah merugikan..
Mabrook..

Miss Layaleya said...

sgt jeles..

herlyna said...

as salam LG..

sgt jeles sbb bestnye tgk ur garden n hasilnye, yg tak tahan tu blueberry sbb i suka makan all the berries hehehe....betul org kata berbudi pada tanah nmpk hasilnye

Unaizah said...

Kalau rumah kita dekat, nak je i minta sikit all the vegetables and fruits (memang dasar tak tau malu hihihi).

SOHO Mama said...

I selalu macam nak nangis tengok vege garden you...sebab fikir kenapa lah I ni susah betul nak cuba tanam sayur-sayur ni T___T

Subur nya 'kebun' you, alhamdulillah. Oh I read about zucchini lasagna somewhere before, maybe sesuai guna overgrown zucchini tu :P

Bruce Willis? Wowww..hehehee

Hidayah Salim said...

salam puan, wow so fat fatlah hu hu

Neny said...

Sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Post lagi byk2 gambar kebun ye kak! Buat sumber inspirasi utk I yg nak start berkebun ni :)

nor said...

zucini flower n yg muda masak lemak udang. or celup tepungtempura.
masak air.
sayur. sayuur daun buat nasi goreng kg letak the choi family.sedal.masak lemK sedap steam letak oystersauce...
sayur buah mkin mahal kat ingerland.
buat salad shredded vege style jamie oliver...

norhidana said...

wahaaaa bestnyer msk blog akak arini, puas nengok segala pokok, buah2 yg ada...

kalu akak jual ada org nk beli tak? or kalu bg kt kwn2 akak agak2nyer ada yg nak tak? bkn pe tkt sume umah ada garden sndiri...

Kniedaz said...

Alahai geram tengok tomato tu....ble buat sos spageti sendiri ni....hhehe

Real Life in Malaysia said...

Salam LG ... great plants ... great photographs :)

Noni said...

Kak LG,

Seriously, jeles tengok your garden. Bila tgk your garden update, kan, teruslah i pun rasa berkobar2 nak berkebun jgk. Tp nya, berkobar2 depan pc nih jekla. Hehehehe...

azlina ahmad said...

mmmm
mebeless..
sejuk mata memandang...
dok ngadap pokok2pun rasa hppy
mmm blh hilangkan stress
Terbaik...tahniah k. min

azlina ahmad said...

mmmm
mebeless..
sejuk mata memandang...
dok ngadap pokok2pun rasa hppy
mmm blh hilangkan stress
Terbaik...tahniah k. min

SueMiezi said...

OMG..Akakkkk..Geramnya tgk. Semua menjadi.

NEKCIK said...

jeleznya....Nekcik semai kangkong ngan tomato pun dah tumbuh..hi..hiii...nnti kita tukar kangkong dengan blueberry ye!!!

Shila Muin said...

LG..teruja tengok hasil dari your garden. I pisang tanduk kat belakang rumah berbuah pun hari2 duk jenguk.

aishah ismail said...

Very great..

aishah ismail said...

Very great..

greetingsfromengland said...

I truly admire your garden and your patience and skills in maintaining it, so rajin! your family so blessed dapat makan homegrown veg and fruit. You inspire me to return to my abandoned garden in spring! Right now, dull, dreary winter for us here! :(

Reen Tart Nenas said...

make me want to migrate to OZ ni!

lemongrass said...

Kak whitecappucino,
menengok memang best, menjaga nya tu yg tak best kdg2, hehehe

Huda,
bukan mercup2 aje dah, terlebih2 mercup sampai tak larat we all nak makan :-)

Chef Roses,
waalaikumsalam. Hahaha..part tetiba terus hilang mojo nak bercucuk tanam masa pegang ccangkul tu, tak boleh lah I tolong :-)

Mulan,
kalau you jadi jiran I, memang hari2 I panggil suruh you dtg tolong siram pokok pastu boleh petik sayur :-D

Emy,
memang puas hati tengok hasil tuai tp pening fikir nak gunakan semua tu :-)

Gina,
patut awal2 dtg adelaide terus start buat garden, baru boleh tanam mcm2 tp dah nak balik, beli aje kat central market tu, hehehe

Adda,
we all pun kalau terlupa nak siram pokok, adalah yg rupa hidup tka nak mati tak mahu lepas seminggu :-)

Pendragon,
dah lebih tinggi dah hari ni :-)

Zul,
kalau sorang aje yg kena jaga, memang tak larat. Kalau 2 orang jaga, baru ok sikit :-)

Sham,
alhamdulillah so far memang sgt untung we all dpt tuai hasil mcm2 :-)

Miss Layaleya,
:-D

Herlyna,
salam. the blueberries memang sgt2 marvellous. I think that's the best berry we've planted so far :-)

Unaizah,
kalau you mintak hari2, lagi I suka sbb memang tak kan luak kalau we all makan sorang :-)

SOHO Mama,
We all skrg ada 6 overgrown zukes kat kebun tu. And I tgh masak choc zucchini cake. I might have to buat lasagna, stuffed zucchini to use them all up. Pengsan!

Hidayah,
memang sgt2 gumuks semua.

Neny,
Summer ni mmng bnyk lah gambar kebun yg I will post :-)

Nor,
tu yg susah nya sbb kat rumah ni tak makan nasi sgt so memang kalau I buat masak lemak, takde sape yg makan, hehehe

Dana,
I tiap2 minggu bagi kat my masjid friends apa2 hasil yg sempai I tuai. Itupun still berlambak2 lagi, hehehe.

Kniedaz,
sos tomato dari last Summer still ada dlm freezer tak terguna2, hahaha

Real life in Msia,
Salam. aww, thanks :-)

Noni,
hahahaha...takpe lah kan, at least ada jugak semangat walau dpn pc aje ;-)

Azlina,
thanks. memang bila masuk kebun tengok all the hasil, rasa sgt lah amannya tp bila fikir kena siram and jaga kebun, rasa tak best pulak

Sue,
heeee....best kan :-)

Nekcik,
we all pun ada tanam kangkung jugak so tak best lah nak tukar kangkung dgn blueberry, hehehe

Shila,
hehehe. Best nya ada pisang tanduk. I suka sgt2 pisang tu buat goreng.

Aishah,
thanks :-)

greetingsfromengland,
same here, when it's Winter, our garden memang sgt2 neglected. Spring and Summer baru cantik hijau :-)

Reen,
hahaha...orang OZ memang ramai jugak yg suka bercucuktanam ni