Thursday, 6 December 2012

A make-ahead dinner

Another good meal to cook while waiting….

Meatloaf with mashed potatoes and steamed veges.

IMG_2527

You can prepare the meatloaf earlier in the afternoon, put it in the fridge and then put it in the oven to cook about 40 minutes before dinner time.

You can sit and wait while it’s baking…..

IMG_2528

Same goes with the mashed potato. You can prepare it earlier as well and just reheat it in the microwave before serving.

IMG_2532

The steamed veges can also be chopped up a few hours before and then just steam it right before dinner time.

Yang penting, kena pandai time planning, baru lah tak rasa kelam kabut nak buat segala benda Open-mouthed smile.

15 comments:

Gina said...

Tengok gambar Kak LG ni rindu pulak sesi memasak bila di Adelaide. Dah balik Malaysia ni, mood masak tu agak kuranglah sikit

Chekgu Azrine said...

Semua nmpk sedap..ayooo...

umiyumi said...

Salam Kak Mynn,
tadi ada nampak dah commercial kat tv, nampak budak comel tu menyanyi rasanya dalam pukul 9.57 kalau tak silap. so cute! :)

Unaizah said...

Penantian suatu penyiksaan....soon LG soon it'll be over.

adda syuhada said...

menu yg sgt menggoda..

Azian Elias said...

YA ALLAH Min.. Akak bila jengah yr hse ni kannn sure akak fening.. ini lah gamaknya kawin mat salleh ye..
heee

Neny said...

sukanya dinner meal camni sbb jimat masa, tapi org melayu (read: suamiku) ni nasik n lauk-pauk jugak yg dicarinya....

Aida Salleh said...

sis, u nak tau tak? i ni tengok apa jer yg u letak atas plate semua nampak sedap...nasib baik tak jadi jiran u tau. kalau tak hari2 bagi salam bawak pinggan kat umah u...hehehehehe....

Zaitun said...

Senang dan rengkas tapi kadang2 hubby kak Zai agak cerewet,lain dirancang lain yang dimasak.

JaSSNaNi said...

sedapnya nampak potato tu kak min.. smlm jln2 aeon, nampak potato baked.. tapi tak beli plak.. that time tak teringin lagi.. :(

Kniedaz said...

adui..teringin nak rasa meatloaf tu..jap gi nak google resepi meatlof la...senang ke nak buatnya?

Carl Lesmana said...

Salam bestnya meatloaf, kak =) first time komen di blog ni, walaupun tiap-tiap kali bukak blog mesti bukak salam2benua =) hehehe

blu4sky said...

Salam LG,
camne rasa meatloaf..i teringin nak buat tapi takut bebudak ni nak makan..

m.u.l.a.n said...

Yummeeehhhhh..!!!! Nak sangat i try buat meatloaf ni tp ada je halangan.. Aiyaayaaaa.. Ni boss ada gout so meat for meal kena limit sangat.. Dia pulak hentam je meat kat luat masa lunch.. So when la i can cook meat.. Daging korban ada sekilo lebih lg ni kot..

Blh bikin frozen tak meatloaf ni?

lemongrass said...

Gina,
samalah dgn I, bila balik Msia, memang mood masak ke laut terus. Lagi senang pergi makan kat luar, hehehe

Chekgu Azrine,
nasib baik dah habis pantang kan :-)

Umi,
Alaaaaaaa....tension we all sbb we all missed lagi sbb masuk tidur awal :-(

Unaizah,
hehehe...macam menanti buah durian tak masak2 ;-)

Adda,
I tak minat sgt meatloaf ni tp family suka meatloaf tu yg once in a while, I buatkan jugak :-)

Kak Yan,
apasal pening? banyak sgt makan daging ke bila masuk rumah I ni? hehehe

Neny,
memang jimat masa. Kalau masak nasi, kena masak 2-3 jenis lauk pauk and sayur kan :-)

Aida,
kalau you jadi jiran I, maulah I kena masak lebih hari2 ye, hehehe ;-)

Kak Zai,
tu yg saya tiap2 hari tanya hubby nak makan apa for dinner tp kdg2 lain dirancang, lain jugak yg saya masak, hehehe

Nani,
lain kali beli aje, pastu simpan dlm freezer. Bila teringin, terus keluar and reheat and makan :-)

Kniedaz,
senang aje nak buat dia, lebih kurang burger or rissoles. Tapi isntead of grill, masak dlm oven so stove top tak berkecah,, hehehe

Carl,
Salam. thanks ye sbb sudi bukak blog ni hari2 :-)

blu4sky,
rasa dia ala2 burger but more moist sbb burger kena grill while meatloaf you bake. I lagi suka burger sbb I suka the burnt grilled bits, hehehe

Mulan,
banyak jugak daging korban ye. Susah lah mcm tu kalau hubby ada gout, memang kena lah control the meat ye. I rasa you might be able to freeze cooked meatloaf tapi kena cling wrap ketat2 and kemas2 dulu so tak masuk 'air' in the freezer.