Friday, 21 December 2012

What’s going on in the garden

The Other Half is officially on his Xmas break starting today!

He’s got a 2 week xmas break because both his workplaces have a compulsory 2-week office shut down for Xmas-New year.

But we are just going to spend the 2 week break at home…

Tending the garden, joining in the hoo-ha of post-Xmas stocktake sale and getting on each other’s nerves, hehehehe

He said to me, “I can extend my leave to 3 weeks because I still have another week leave up my sleeves.

I was like, “ Surprised smile. No! I think 2 weeks is enough…..”

Hahahahaha…

Ye lah, kalau pergi bercuti 3 minggu takpe lah kan…. memang tak cukup but kalau duduk rumah aje for 3 weeks, mau lah end up driving each other crazy.

So, since dah mula cuti, pagi2 tadi we all pun masuk lah kebun sama2….

Our sunflowers dah tinggi melangit and dah start producing big seeds.

But this was we saw on 2 of the ‘ripe’ sunflowers…

IMG_2756

IMG_2770

Almost a third of the sunflower seeds have been eaten clean off the head!

It is such a strange sight kan!

I think I know what’s the culprit…

Sudah semestinya all the native Australian birds lah kan.

But yang heran nya, we all tak pernah nampak the birds makan during the day…..

So I said to The Other Half, “I think the birds come very early in the morning at sunrise to eat the seeds.”

He said, “that’s what I think too.

Then I said, “I want to stay awake after subuh to wait for them so I can see which birds like the seeds.”

He looked at me and said, “Good luck! I’ll be back in bed having a sleep in! I’m on holiday!

Sunrise sekarang pukul 5 pagi you! hahahahaha….

Sudah semestinya lah akan tidur balik, heeeeee….

And ini pulak gambar our snake beans/kacang panjang yang dah makin menjalar but only producing a few flowers aje so far.

IMG_2758

Hari Rabu semalam, I membersihkan the vege patch.

I cut off a lot of the trailing tomatoes sambil mengutip buah tomatoes yang dah masak and masih boleh dimakan.

IMG_2741

So many!!!!!!!!

I haven’t got time to cook them into something else so for the time being, they are eaten raw in salads aje lah….

But I did use some in the tuna pasta mornay I made for dinner.

IMG_2749

IMG_2753

And ini muka budak yang bangun pagi terus aje pergi kutip buah blueberries untuk dimakan bersama her muesli.

IMG_2768

Kutipan pagi dapatlah around 10-12 biji and then kutipan petang pulak dapat around the same so memang puaslah jugak makan blueberries.

Funny thing about blueberry picking that we found out is that ripe blueberries will just fall off into your hand with the slightest touch.

So when you want to pick them, you cannot pull them or tug at them hard even though they are so blue they are nearly black.

You just have to tug them very gently and if they fall off, it means they are ripe.

Baru rasa dia manis sgt2.

21 comments:

Hafizah said...

salam..my feveret blog on gardening.. huhu...kacang panjang tu kalau dah menjalar smpai atas camne?suruh die mnjalar turun balik eh?hehe..naif sungguh saye....

Shamsiah Abdul Rahman said...
This comment has been removed by the author.
Shamsiah Abdul Rahman said...

LG,
Such a wonderful feeling kalau Sham sungguh2 boleh petik buah tamar kat bawah building ni, so unfortunate kurang ketinggian la pulak. Thus, sekarang bukan musim pun for dates cuma berhuah during summer. Berangan lagi..

Tgk blog u, jeles.. suka-suki kutip hasil then masak-masak henceforth makan2 pulak.

What a wonderful life you're living.

Kudos to you and you family.

p/s;
Stay happy & healthy.

norhidana miswan said...

kang jgn lupe letak gambar burung yg curi biji matahari akak ek...

alahai geramnyer nengok tomato yg dh msk2 tuh... pastu sungguh teruja ngn buah blueberries tuh

AbbotCottage said...

Pos sikit tomatoes tu kat sini.

Sharz said...

Salam...baru je follow blog nie..hehe..

wahhh..bestnye leh pickup tanaman kat rumah je...

1st time jugak tengok bunga matahari dari jarak dekat.. :p

Chekgu Azrine said...

fuhh..tak sabar nk tgok burung tu sis..hehe..klu nmpk ambk gmbr ye..

FY said...

wahhh kak min...best nye ada tomato fresh

UmmiMaryam said...

Seronoknya tgk hasil tanaman! Ni baru dlm gmbr, teringat2 kalau kunjung ke garden live tu, sure lama kt situ n byk btul info kitrg dpt!

JaSSNaNi said...

wow... lama tu.. 2 weeks pun dah cukup bagos... kalau 3 weeks.. fulawehhh.. boleh gaduh nanti.. sbb selalu plak sama.. hahahaha..
>> ada cara nak petik blueberries yer.. tapi tak pe la.. nani tak berkesempatan pun nak tanam blueberies, nak beli je.. faktor malas no.1 faktor cuaca no.2.. tul tak.. hahahahah

JaSSNaNi said...

eh.. lupa... nak datang beli totamo ceri 1kg.. hik hik hik...

Oyis said...

masa baca part 'tending the garden', i was like, dlm sejuk2 ni? then i realised, kat sana cuti xmas and new year disambut dalam bulan summer. silly me! :P

kasihilmar.com said...

Salam. Suka tengok hasil tanaman. Puan tak cuba ke buat sos tomato?

Mat Gebu said...

Ohh...blueberry, che mat nya feberet, tadi beli di Tesco, 125 gram = RM 10 +..huhu...tengah jeleess nihh...

Along Najwa said...

Ehmm...blueberries lg....jeles sesungguh ni...

Huda said...

Besar dan tingginya bunga matahari tu..

blu4sky said...

LG,
you shud make the "orang-orang" to scare off the culprits.. Kasi pasang tin2 kosong mcm kat bendang tu..tp nanti mesti ur neighbours rasa pelik..hihihi

cahya indah said...

wow..banyak nya tomato. seronok tengok Auntie's garden

nadia rashid said...

wonderful garden! macam-macam ada..petik saja..:D

kasihredha said...

Agaknya burung tu makan waktu sebelum subuh kot...
Cantikkkk dan tingginya bunga matahari tu...Nanti boleh le buat kuaci mcm last year.

lemongrass said...

Hafizah,
Salam. thanks sbb suka baca when i celoteh about our garden. We all pun tak tau nak buat apa kat pucuk kacang panjang yg dah sampai kat atas tu, hehehe.

Sham,
Waktu Summer, takde ke Pak2 or Mak2 Arab yang guna galah petik buah tamar tu. Sure very juicy and fresh and sweet kan kalau dapat petik!

Dana,
Pagi tadi I cuba nak stay up tp sebab malam tadi tak dpt tidur lena so sgt lah mengantuknya lepas subuh tadi, hehehe.
tak dpt lah nak mabik gambar burung tu :-)

Abbot,
kalau boleh I pos, memang dah lama I pos, heeeee

Sharz,
salam. thanks sbb sudi baca blog ni. memang seronok dpt petik kat kebun tu.

Chekgu azrine,
tu lah, I pun tak sabar nak tengok tp nak berjaga pagi2 tunggu burung tu yg tak larat, hahaha

Farah,
memang best tp sampai dah berlambak2 ni, tak larat dah nak makan :-)

Mazia,
hahaha...kalau dtg ke garden we all, sibuk memetik aje lah nanti tak sempat nak kutip ilmu ;-)

Nani,
betul tu, kalau 3 minggu, mau gaduh aje kan nanti, hahaha.
Rasanya memang tak boleh tanam blueberries tu kat msia, unless tanam kat gunung mana2 kot kan.

Oyis,
we all mana ada white christmas kat sini :-). the temperature is predicted to be 39C on Xmas day, panas giler!

Kasihilmar,
Salam. Dah cuba but not as nice as the bought ones, hehehe

Che Mat,
kat sini pun, kalau bukan musim, satu pack yg 125g tu harga dia more than $5. Baik tanam sendiri, lagi banyak and fresh boleh makan kan :-)

Along,
Summer ni aje lah nak makan bluberries puas2, hehe

Huda,
memang sgt tinggi!

blu4sky,
bukan the birds aje yg scared, the girls pun sure terkejut malam2 akalu ternampak, hahaha

Cahya indah,
memang penuh tomatoes musim Summer ni :-)

Nadia,
Tak lah macam2 but a lot of things ada lah, cuma rajin nak masak and guna or not aje, hehehe

Kak Kasih,
I rasa masa nak terbit matahari sbb memang slalu dengar burung berkicau pagi2 masa sunrise.