Monday, 24 December 2012

the culprits

Every morning lepas subuh, semangat kental sungguh untuk berjaga mengendap burung apakah yang makan our sunflower seed tu.

Tapi, bila toleh pandang katil and bantal, panggilan mereka lagi mendayu2….

Semangat yang kental pun terus terkubur disitu saje, hahahahaha……

But luckily…..

While we were getting ready to have dinner tadi, we heard birds squabbling outside the window.

True enough, the birds were squabbling over who gets to eat the sunflower seeds!

hahahahaha……

And these are the photos I took of the birds.

IMG_2861

IMG_2862

They are the red-capped parrots or also known as the king parrots here in WA.

IMG_2863

IMG_2866

IMG_2867

Uwaaaahhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Macam mana nak jadi tokey kuaci tahun ni kalau macam ni!

15 comments:

sue-sama said...

sedapnye burung tu mkn kuaci free fresh from the garden ehehhee

blu4sky said...

Kantoii the culprits are caught red handed..

kasihredha said...

Akhirnya dpt juga tgok burung yg geget sunflower tu ye.
Ala kalau mcm ni...susah le nak jadi tokey kuaci Kan...hihi

Ezza Muffinbiru said...

Salam..
Itu nama nya rezeki burung dan kamu sekeluarga dapat pahala....
Akak suka baca blog you...

rozie yuzaila yusof said...

Salam~
Betul kata ezza muffinbiru....pahala berpanjangan untuk min sekeluarga.













































































Yus said...

errr balut sunflower seed tu dengan kain net tak leh ke? hehehehehe

Chekgu Azrine said...

Finally..sis managed to capture the culprits..yeayy!!

Anash said...

giving birds some seed
ibarat membuka rezeki sendiri di sudut berlainan
tak jadi tokey kuaci
cer terai tokey serai?
hehehe


look at the bright side, colourful birds tuh!!!

june said...

cantiknya burung tu!

mis_hareena said...

1st time tgk pokok kuaci.....wahhh.....eksaited! hahah.....

Real Life in Malaysia said...

Assalamualaikum Dear LG,

first ... i wouldn't mind planting sunflowers tu ... just to see the birds coming over regularly ... kalau di sini we have a clump of banana plants yang buahnye saje biar masak di pokok ... just tunggu and intai ... burung of different types and tupai too ... he he ...

second ... oghang ghumah punye handywork in the previous entry memang so very neat and awesome ... congratulations ... kite pun berangan-anganlah bile tengok simple yet charming landscape gitu ... :)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
Subhanallah, begitulah DIA mengaturkan kelangsungan hidup.
Begitu jugaklah pahala yg bakal dikurniakan buat LG sekeluarga.

p/s;
Its indeed a lovely moment. Kalau anak2 Sham, they'll sure be jumping with curiosity. Mcm tgk discover channel la pulak.

H O N E Y said...

Mak ai! Banyak nye burung, Kak Mynn? Memang tak leh jadi tokey kuaci lah camni! :D

Ayu said...

Err, jadik tokei kuaci untuk burung, tak boleh ker?? heeheh.. usik2 je kak, jangan marah.. heheeh

lemongrass said...

Sue-sama,
memang sedap sgt diaorang makan kan :-)

blu4sky,
they got caught because they were squabbling aver the sunflowers, hahaha

Kak Kasih,
hubby I tetiba nak tanam lagi banyak sunflowers sbb dia kata sambil buat kuaci sambil boleh bagi burung2 makan :-)

Kak Ezza,
memang rezeki diaorang kan :-)

Rozie,
Salam. Alhamdulillah kalau begitu :-)

Yus,
hahaha...sure pelik aje burung tu bila nak makan sbb tergigit the net :-)

Chekgu azrine,
nasib baik lah culprits dia comel2 kan :-)

Anash,
luckily the birds are the beautiful ones, kalau gagak yg makan, dah lama we all shoo away, hehehe.
Tokey serai memang dah slalu jadi, hahaha

June,
memang cantik kan. Seronok klu dpt pegang :-)

miss_hareena,
hehehe...sunflowers ni jenis yg giants, tu yg memang bagus nak jadikan kuaci :-)

Real life,
Waalaikumsalam.
That's what my hubby wants to do. he wants to plant more sunflowers so more colourful native birds will grace our garden :-).
My hubby is so chuffed ramai orang puji handiwork dia :-)

Sham,
waalaikumsalam. My girls pun happy sgt tengok the colourful birds makan the seeds. Alhamdulillah, dapat jugak pahala kan :-).

Honey,
nasib baik lah we all bukan hantu kuaci so tak lah sedih bila the birds dah bantai the seeds dulu :-)

Ayu,
tu yg my hubby nak buat, dia nak tanam sunflowers bnyk2 so lagi banyak burung boleh dtg makan kuaci, hahaha.