Sunday, 16 December 2012

Zucchinis in everything……

Setelah bertungkus lumus 2-3 hari buat kuih, dapat lah jugak I buat 6 jenis Xmas treats to give to the teachers.

(Eleh, itupun nak sibuk kan. Orang jual cookies 2-3 hari dah boleh dapat beribu2 and bermacam2 jenis cookies ye tak, hikhikhik).

And seperti biasa, bila buat cookies and sweets ni, sudah semestinya dicuba dek 3 orang testers tu.

Yang buat sorang, yang mencuba 3 orang, so you rasa kan, penat tak agaknya I 2-3 hari ni asik membuat cookies aje?

Hehehehehe……

Kalau masa bulan puasa, buat kuih raya, diaorang tak boleh makan banyak sangat sebab puasa.

But bila buat cookies and sweets sekarang, akan ada aje tangan2 yang gatal nak membuka the cookie containers at all times!

Macam semalam I buat caramelised mixed nuts.

I buat sikit aje sebab konon2 nya nak mencuba dulu sedap ke tak and kalau sedap, terus nak masuk packs nak bagi ke the teachers.

I buat around 2 1/2 cups of mixed nuts.

Lepas habis I buat and dah sejuk, berlumba2 diaorang makan.

Pagi tadi, I kena siap2 pack cukup2 untuk the 3 teachers lepas tu bagi the rest to the vultures with a promise that I will make another big batch soon just for them, hikhikhik….

I said to The Other Half janganlah habiskan sebab I dah tak larat nak buat some more cookies and treats before Selasa ni.

Esok malam I dah nak pack the treats nicely in a gift basket, kalau tak cukup, I jugak yang kena bersengkang mata malam2 sambung buat some more treats kan and dia jugak yang I akan paksa temankan I berjaga!

Terus dia stop makan sebab tak nak bersengkang mata temankan I, hahahahahaha.

So, bila dah penat kat dapur buat benda lain, I pun masak dinner yang simple aje lah.

I made lamb meatballs subs guna recipe ini.

IMG_2669

Nak tau kenapa I guna this specific recipe?

Sebab it uses zucchini in the meatballs, hahahahaha.

But seperti biasa I alter the recipe using what I have in the kitchen and what I think will suit our taste lah.

I takde Moroccan seasoning so I ganti dengan cumin, coriander and paprika powder. And I tak letak the currants nor the coriander leaves. I ganti dengan fresh mint and parsley leaves aje.

And I tak pan fry the meatballs, I baked them in the oven instead.

IMG_2678

Takde sorang pun perasan that there’s zucchini in the meatballs. Semua makan dengan lahapnya, even Miss 13 yang kata eeuw to zucchini itu, hehehe.

IMG_2676

The Other half makan the meatballs bertambah2 and said, “this is really good!” And I said, “it should be good cos I’ve added zukes to it.” Open-mouthed smile.

Hmmmmm…….I wonder what I can add zucchinis to next without them knowing it?

13 comments:

kasihredha said...

Kalau tak cakap sure diaorg tak perasan...hahaha
Fuyooo Sedapnya...mayo dan sos meleleh2...air liur yg nengok pun ikut meleleh ni..
Bila nak letak gambar cookies tu?

kasihilmar.com said...

Salam. Saya selalu beli zucchini tapi selalunya masakan sama je! bila dah baca blog puan,beri idea untuk saya lebih kreatif, terima kasih. :)

Along Najwa said...

Love the creativeness :)

azlina ahmad said...

good job..very mabellesss...yummy

norhidana miswan said...

mana gambar cookies yg akak dh siap bt tuh? bgs gk ek letak dlm meatball tuh sorang pun tak pasan ada zucini dlmnyer...

simple btl dinner akak tuh

♥MAMASYAZA♥ said...

nampak sedapppp sgttt

Kniedaz said...

hehe..bagus jugak tu..potong kecil-kecil masuk dalam makanan yang kita nak serve...

Nina @ BabyBoon said...

Baik jgn ckp je kat the girls when u masukkan zucchini in ur dishes. Hehehe

H O N E Y said...

Kak Mynn,

Next Zucchinis recipe without them knowing is meatloaf kekeke

hudamohamed said...

bia semua dah siap masuk mulut baru kasi tau ade zucchini. my mom's pun slalu buat kalau anak2 dia banyak songeh.. hahahahah

Along Najwa said...

Finally dh khatam all your post...my fav - too many but gelak sungguh2 baca karangan cite melayu tu, cried when I read about your abah passing, ikut mengidam apa yg akak nk makan especially ikan bills masak kicap and cekodok pisang, feeling awed at your creativeness with food and our commitment with your kebun, and finally respect your ' what you see is what you get' personality.

Love it..love it...love it

lemongrass said...

Kak kasih,
memang diaorang tak perasan langsung. memang lepas ni I'll put zucchinis in everything lah, hehehe

Kasihilmar,
Salam. I pun slalunya sautee zucchini tu in garlic and olive oil aje. baru2 ni aje tergoda nak cuba masakan lain :-)

Along najwa,
thank you so much sbb sanggup mengkhatamkan baca blog ni. Sure ambik masa yg lama jugak ye sbb 4 tahun punya coretan ;-).
Hope you dont get bored with it :-)

Azlina,
thanks :-)

Dana,
memang sgt bagus klu nak bagi makan sayur kat budak2, hehehe.
I malas nak masak tu yg sempoi aje, hehehe

mamasyaza,
meatballs memang sentiasa sedap kat tekak kan :-)

Kniedaz,
I grated the zucchini so lagi dia hancur, hehehe

Nina,
budak2 ni memang mengada2, kalau I cakap memang terus tak lalu nak telan konon2 nya, hahaha

Bee,
itu sudah semesti nya akan I buat, hehehe

Huda,
budak2 memang banyak songeh kan :-)



H O N E Y said...

Nasib baik lah budak2 tu tak faham Malay. Kalau diaorang tau, baru lah tau yang mummy nye ni kuat tipu sunat hahaha