Tuesday, 25 December 2012

A day filled with food

So, what did the girls get this Christmas?

Nana and Pop gave them  a few small presents and some cash which they appreciate very much!

And we gave them 1 big present each this time.

Miss 13 got Nintendo 3DS XL which was what she wanted and Miss 9 got an iPod touch 4th generation.

What did The Other Half got me for Christmas?

He got me the latest iPad.

The funny bit is that dia yang beria2 nak beli kan untuk I, bukannya I yang beria2 nak, hahahahaha…..

And what did he get himself for Christmas?

He got himself a Sodastream set.

And he’s also still waiting for the right time to buy another present for him.

What kind of present….. I have no idea, hehehe……

Lepas bangun pagi, gosok gigi, mandi mandi, terus lah bukak pressies sambil berborak on the phone dengan Nana and Pop.

IMG_2873

And then for lunch, we all jemput a couple of other families untuk makan2 turkey Smile sambil mengeratkan silaturrahim.

Budak2 lah yg seronok sbb dapat main sama2.

But I hidang jugak benda lain instead of just turkey aje, hehehehe….

Tak kuasa weh nak makan turkey tu aje.

I also made BBQ lemon and rosemary roast chicken, roast potatoes, potato gems, homemade bread rolls, buttered beans with walnut gremolata, beans salad, gravy and cranberry sauce.

Ini meja the adults…

IMG_2879

While ini pulak meja budak2 and the teens…

IMG_2883

Nasib baik with some rearrangements of the furniture, we managed to fit 2 tables to sit 15 people in the dining area.

But 16 lah maximum number of people our house can cope for a sit down at the table meal.

This is my plate.

IMG_2889

I terlupa nak ambik the bread roll and terlupa nak ambik beans salad and terlupa nak ambik cranberry sauce to put on my plate masa ni!

But then bila dah ambik semua, terlupa pulak nak ambik gambar, hahahahaha.

Lepas kenyang makan lunch repeat banyak kali, we all sambung pulak makan desserts..

Our dessert table.

IMG_2891

IMG_2893

IMG_2894

What is Summer without cherries and grapes!

IMG_2896

The fruit cakes. I made the fruit and nut cake while my friend made the mixed fruit cake.

IMG_2897

Another friend brought this choc brownies.

IMG_2898

The pudding truffles that I made.

IMG_2899

The fruit mince bites and the almond shortbread.

IMG_2902

the almond biscotti.

IMG_2903

And the meringue with cream, strawberries and blueberries.

Gosh! What did we not have!

Selepas tu semua tersandar kekenyangan and ada yang sampai tertidur2 lagi,

Hahahaha.

It was a fun day filled with borak2, makan2 and gelak2..

15 comments:

Chekgu Azrine said...

Sis..rasa nk terbang ke perth skg jgk..terliuq nih!

kasihredha said...

Ohhhh menu..semua best belaka.

IdaShazana said...

amboi ... macam pesta makanan plak

ummuaidan said...

Hebatlah sis u can cook all those sendiri..yummy..yummy..

CS said...

LG
It's OK for you to makan banyak2 cos you still have 'room for improvement'. Bertuah taw..

Kalau tak silap, those are Shaz's children. Pls convey my salam to her. Blog dia dah lama sejuk, harus dipanaskan :-)

Nanti I pi rumah my nephew, I singgah rumah you *tapi takut naik plane* .. Salam

norhidana miswan said...

seronoknyer... yg atas meja gulung2 tu apa ek kak? banyak nyer biskut n menu2 yg sedap,..... meriah n syok

babylola2u said...

pandainya kak LG masak, anyway enjoy semua..

♥MAMASYAZA♥ said...

sedapnye tgk fruits cake tu kak.

Ezza Muffinbiru said...

Ho ho ho..akak nak sangat cherry tu!

H O N E Y said...

Banyak nye treats Kak Mynn! Dah la buat sorang aje.. Kalau I lah kan, sure esoknya i pengsan! hahahahahaha!

Latifah Suleiman said...

perggghhh..lazatnya!
kalu saya dok umha sebeleh ni, dah lama saya serbu umah kak min ..


m.u.l.a.n said...

patut i pi sana tumpang sekaki kat satu kerusi kat meja u tu..!!!

terbeliak mata i tengok 2 meja u tu..!! lagi sihat lah anak i kalo jadi menantu u.. hehehee....

lemongrass said...

chekgu azrine,
hikhikhik.. sian you, I buat terliur :-)

Kak Kasih,
sesekali jemput orang dtg makan, tu yg bagi menu best sikit (sikit aje pun, tak banyak), hahaha

Ida,
memang berpesta makan sesekali, pastu sedih sbb berat naik, hahaha

Ummuaidan,
most of the food, tinggal masuk oven aje, tu yg senang nak masak :-)

Cik Som,
Salam. macam mana orang takut naik plane boleh torobang sampai Amsterdam? hikhikhik. Perth ni cuma 5 jam lebih aje naik kapal, pejam celik dah sampai :-).
InsyaAllah, nanti I sampaikan salam ke Shaz.

Dana,
yg atas meja gulung2 tu nama dia christmas bonbon. Biskut Raya lagi baaaanyak I buat, hehehe

babylola,
masak western ni senang2 aje, semua masuk oven and tak banyak perencah :-)

mamasyaza,
we all setahun sekali makan fruitcakes sbb I malas nak buat, hehehe

Kak ezza,
cherries tu memang marvelous!

Honey,
most of the biscuits and sweets, I buat over a week, baru tak pengsan, hahaha

latifah,
kalau you duduk rumah sebelah, sure dah I invite, hehehe

Mulan,
memang ada 1 kerusi spare, awat you tak hire the boat! Sure anak you senyum manjang aje kalau jadi menantu I kan! hehehe

ejaescobart said...

sedap2 belaka..

rugi tak dok sana.. hehe

umi said...

salam.

akak, bekas yang letak biskut tu cantik amat. boleh order ? :-)