Monday, 31 December 2012

Farewell 2012…

It’s the last day of 2012 and the temperature got up to 42.2C petang tadi!

Angan2 nak pergi picnic sambut New Year pun terus lah tak jadi bila dah panas sangat macam tu.

And it’s 8.30 at night now but the temperature is still around 33C!

The Other Half beria ajak pergi beach sekarang sebab dia kata sure sedap aje duduk tepi beach dengan angin sepoi2 bahasa and warmish temperature.

Eeeeh, tak kuasa I nak duduk tepi beach malam2 New Year eve ni. Tak pasal2 kena mugged and harassed dengan all the drunks!

Baik duduk diam2 kat rumah kan, lagi best!

The BOM kata this one week unbearable heatwave will come to an end tomorrow.

Temperature esok predicted to be around 33C, then 27C, then 25C….

We thought sepanjang The Other Half bercuti ni, konon2nya nak pergi cycling every day satu family.

Tapi with the temperature giler punya panas, terpaksalah kuburkan hasrat tu.

But hopefully, before dia start balik kerja, boleh lah pergi cycling a few times during the nicer days.

And for the past few days sejak panas2 ni, I malas sangat nak fikir nak masak apa.

So, ended up, for the past 4 days, tiap2 malam I masak different dinner for everyone, hahahaha.

Sebab tekak semua tak berselera nak makan heavy dinners bila panas2 ni and tekak semua nak benda lain2, tu yg I pun prepare different dinner for each one.

On Sat nite, The Other Half nak makan seafood laksa so I buat laksa for the adults.

IMG_2975

IMG_2969

The girls makan curly fries and sausages.

Then on Sunday afternoon, sebab it was such a hot day, it was perfect to bake bread.

I made sausage buns Malaysian style.

IMG_2976

IMG_2982

Sebelum dimasak…

Selepas dimasak….

IMG_2988

And then tonite, I terasa sangat nak makan mee sup tulang so I pun buat sup tulang.

IMG_2993

IMG_2997

Miss 9 and I makan mee sup tulang, The Other Half makan maggi goreng dengan baked chicken wings and sup tulang while Miss 13 makan baked chicken wings with ricotta puff pasties.

Bila panas2 ni, tekak semua berbeza2, hehehehe….

And then since dah nak masuk 2013, I sengaja mengada2 nak active ber instagram sebab tengok semua orang rajin tangkap gambar kat IG.

Actually, dah beberapa kali I bukak account kat IG tu tapi asik lupa usernames and passwords aje sebab tak active, hahahaha….

So, kali ni I buat username yang gerenti I boleh ingat sebab I guna my own name (tak ingat kalu memang scary lah kan Smile with tongue out).

One of the photos I put up on my IG to farewell 2012.

IMG_0641

But I told The Other Half, “my IG is private so no one can see my photos and I don’t tell people my username so it’s basically just me who can see the photos…

The Other Half said, “Then what’s the point of you having an instagram? Confused smile“.

Hmmm…..

Goodbye 2012….

Welcome 2013. May our lives be filled with love, joy, happiness and wonderful moments in 2013.

26 comments:

Sharz said...

happy new year kak!!

kite buat ig pon sebelom nie private jugak..lepastu delete semua gambar2 sendiri upload gambar kucing baru buat public.. :p

Mixed-family in da house.... said...

Happy new year sis !

Flower said...

nanti i follow you ok.

umiyumi3 said...

Hepi New Year to Kak Mynn and family :)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,

Gambar-gambar di dalam blog you mlm ni sgt tidak sesuai utk Sham yg tgh gigih mengurangkan KILO. Terus cacing buat lagu opera cina mintak nasik for the second time.

Nevertheless, selamat tahun baru 2013. And barakah years ahead friend.

Unaizah said...

Happy new year...

blu4sky said...

LG,
tell ur other half bilang for self satisfaction..hahaha
we need to be careful juga coz sometime bila kita open for public view nanti ada org2 yg x bertanggungjawab manipulate our photos kan..

Happy New Year!!!

Azlina Ahmad said...

K.min
Happy new year...
Moga harapan 2 kita yg can melecun tu akan menjadi at d end of 2013 hihihIkkk...
Awsome ...
Rajinnyer k. Min mask...kiranya dah jd ibu mithalI le for 2012...n kasih syg pun melimpah ruah ....muah muah muah ...

nadia rashid said...

happy new year to u n family..so rajin la akak buat different dinner for everyone!..thumb up!

Chekgu Azrine said...

Happy 2013 sis sefamily!!

Aida Salleh said...

happy new year sis!

Sis, kagum gila i bila u kata u buat different meal utk everybody in d house for dinner.gila rajin sehhhhh....mmg i tabik spring ngan u tau.

Real Life in Malaysia said...

Assalamualaikum Dear LG ... selamat tahun baru ... :)

JieJ said...

Apa khabar kak LG?? Lama tak melawat blog Kak LG..BTW, Happy New Year tuk Kak LG dan sekeluarga..

Lisa H. said...

Selamat Tahun Baru...may 2013 be a wonderful year untuk kita semua....aameen :D

Cik Sara said...

Happy new year sis!

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Have an awesome and epic year....purrrr...meow!

Nina @ BabyBoon said...

Happy nw yr to u n family!

Rajinnya u masak, i kalau heatwave mesti mkn salad je keje sbb malas nak masak. Hehe

m.u.l.a.n said...

Happy 2013...!!! Happy & healthy always..!!

I tidor awal malam new year sebab kids start sekolah on 1/1/13/.. Here new year tadak cuti..

lemongrass said...

Sharz,
private itu yg bagus kan so tak ramai boleh tengok :-)

Mixed family,
hhappy new year to you too :-)

Nora,
hikhikhik...malu lah I ;-)

Umi,
Happy new year utk you jugak. tak pergi tengok fireworks?

Sham,
waalaikumsalam. I pun skrg tgh cuba nak berdiet jugak tp asik terbantut aje, hikhikhik. Mulut ni asik mintak diisi aje, teruk kan!

Unaizah,
happy new year to you too :-)

blu4sky,
betul lah apa you ckp, for our own satisfaction sbb tengok tetiba gambar yg I ambik thru iPhone kat instagram jadi cantik semua, hahaha.

Azlina,
I nak impian I supaya jadi selim melim cun melecun dikabulkan sepat sikit, tak nak lah akhir tahun, aci tak? hehehe

Nadia,
bukan rajin, but tak larat nak fikir nak masak 1 big main meal for everyone yg semua suka. Tu yg masak sikit2 lain2, hehehe

chekgu azrine,
thanks :-). You dah masuk mengajar balik ke?

Aida,
meals yg I buat semua jenis senang2 aje. tinggal masuk dlm oven or tinggal masak air celur mee aje, hehehe.

Real life,
waalaikumsalam. happy new year to you too :-)

Jiej,
apa khabar? kemana you lama menghilang?

Lisa,
Amin. Hope 2013 brings good news and wonderful times for us all.

Cik Sara,
happy new year utk you juga :-)

Angelina,
what did your Mama prepare for you guys for new year? roast chicken or roast lamb? :-)

Nina,
I pun kalau boleh nak makan salad aje tp since dah kena masak utk yg lain, tetiba tekak I terus mengada2 mintak benda lain jugak, hehehe

Mulan,
alahhhh, tak dapat lah ye you nak tengok fireworks mcm tu, hehehe. How come Ganu tak cuti ye? I thought new year satu Malaya kena cuti?

siti.fizzie.fizz said...

Sausage rolls! This was the essence of my childhood! How do you cut them to make it that shape?

LynnAiza said...

kak LG,share la nama IG sini. nk pollowpollow. :p

Jj said...

happy new year kak LG! sedap2 makanan yg kakak post tu...hmmm..

lemongrass said...

siti,
Memang a lot of the bakeries in Msia hv this kind of sausage rolls kan :-). I googled sausage buns and some of the blogs do show how to cut the dough to get that shape. But it is difficult to explain it without photos.

LynnAiza,
Hahaha...orang cuma pollow retis aje lah :-P. You cari mynn and pilihlah yg mana satu I ;-).

Jj,
happy new year utk you juga :-)

LynnAiza said...

hahaha. akak pon retis what. osem mom. :p
tapiii,,dah carii..tak jumpa. keluar "mynn" yang tah dari mana2 tu. vietnam semua hado. hahaha. frust betoi. :(

lemongrass said...

Lynn,
tu maknanya I tak sefemes retis sbb tak keluar kat ig my username, hikhikhik....

mySoul said...

happy new year kak.

Your Other Half said the right thing pasal IG. share lah with us your username (bukan setakat mynn je tau). I suka reading your blog n photos yang you amik tu ohsem laa gakss:)