Wednesday, 12 December 2012

Things that make we crave for certain foods

Sometimes when you watch a movie or a series or anything on tv, you want to emulate the people you see.

I pulak bila watching sitcoms and ada adegan makan2, terus terasa macam sedap sangat2 apa yang diaorang tu makan and terus terasa nak makan jugak, hehehe.

We’ve been watching Big Bang Theory sitcom for a few months on dvd.

And then sejak I have to sit in front of the tv every night waiting for buah tak gugur, I have been watching it again on tv.

And diaorang selalu ada adegan makan2 and they will have once a week chinese night.

Everytime I tengok diaorang makan the noodles with wontons or dumplings, nampak macam sedap gilers!

So, I dah tak tahan sangat, I made mee goreng with fried prawn wontons and chicken gyoza for dinner on Tuesday night.

Even though my mee goreng sikit pun takde rupa mee goreng cina sebab siap ada sambal semua, but my gyozas and fried wontons ada lah rupa jugak kan Smile

IMG_2589

 

IMG_2596

I made the gyoza skins myself sebab malas nak pergi kedai beli kulit gyoza.

IMG_2593

Dapatlah I puaskan my cravings for chinese take away food just like the food they ate on Big Bang Theory, hehehe….

Tu sebab I malas nak tengok all the cooking shows kadang2 sebab segala benda I mengidam nak makan lepas tu!

18 comments:

Chekgu Azrine said...

terliurnya sis..huhu

kasihredha said...

betul2...bila tengok kat diaorg makan...memang terliur habis.

wahhh besttttttnyaaa....sedappp banget

Oyis said...

kami di sini pon peminat tegar the big bang theories. yay sheldon!!! *lari topik :P*

Nina @ BabyBoon said...

I pun sama. The prblm is i mmg sukaaaa sgt tgk program masak masak. So in d end i'm constantly hungry! Like right now i'm craving seared tuna sbb chef at home masak seared tuna tadi. Ish....

Wowwww gyoza skin? Ada resipi tak? Inspirasi betol la u ni!

Nina @ BabyBoon said...

I pun sama. The prblm is i mmg sukaaaa sgt tgk program masak masak. So in d end i'm constantly hungry! Like right now i'm craving seared tuna sbb chef at home masak seared tuna tadi. Ish....

Wowwww gyoza skin? Ada resipi tak? Inspirasi betol la u ni!

norhidana miswan said...

hehehe dana hari2 lyn afc kt astro tuh, konon2 nk cari idea sambil nengok chef omputih msk tp kadang2 mls gk...

pelangi petang said...

salam kak LG....sy dh jdi ur silent reader almost 1 year....discover ur blog frm kak zu's blog(we tell sweet stories)...since ikut blog kak LG...sy dh tak beli pizza hut or dominos dh....buat sndri je...tpi sy mmg teruja dgn blog kak LG especially ur food presentation....mmg sy super duper excited lah nk try all recipes akk...n my hubby pun kirik slm kt kak LG...dia kta thanks sbb wife dia dh pndai buat pizza yg sedap...hehehe...

btw...ur gyoza nmpak menarik...sy pernah buat tpi tak berapa jadi...

(1st time komen sbb bru dpt log in to my goggle acc-lupa psswrd :))

AbbotCottage said...

Kak Min, kalau kat sini, fav channel i dah tentu asian food network channel. meleleh2 air liur tgk. nak naknya bila Paula Deen masak n makan....pergh, macam nak masak tu jam gak.

JaSSNaNi said...

asal masuk sini nampak wantan goreng tu.. haiishhh.. geram sungguh la.. suka wantan goreng camtu.. krup krap sampai tak hengat.. last2 abis je.. :D hehehe

kasihilmar.com said...

Salam, Puan ni memang rajin la, memasak! Sukalah tengok gambar2 yang disajikan, sangat cantik dan menarik..

m.u.l.a.n said...

i takyah tengok kat tv... i masuk blog u ni je & terus meluap2 semangat macam2...!!! haaa, ni pon lama tak masak chinese food... hhmmm, boleh try ni..!!!

FnF Simple Life said...

saya sampai skrg fail nk kelim gyoza, pun kulit gyoza kena buat sendiri jugak, x reti nk cari kulit gyoza halal...hehe

ibuhebat said...

Tak apalah ngidam2 pun pandai masak sendiri. heheh :)

Kniedaz said...

lepas tengok, mengidam pastu masak ok la..macam saya, tengok-mengidam-malas = xkenyang huhu

azlina ahmad said...

k. min
kalu dah mmg chef kat rumah sahle pandai serba- serbi kan....sebut kat mulut..terus masuk mulut...hihihi cam magic gitu

Ayu said...

Assallammualaikum kak,

I stumble upon your blog 2 days back and cant stop reading till today..
Awesome pictures of food & simple posting makes me crave for more..
Keep on writing ya.

p/s; Your daughters are so adorable & pretty!

lemongrass said...

chekgu azrine,
nasib baik senang nak cari yg halal kat Msia kan ;-)

Kak Kasih,
tu yg saya malas betul nak tengok cerita2 yg ada makan2 ni sbb asik terliur aje, hahaha

Oyis,
we all slalu tengok kat dvd aje sbb takde ads tp memang gelak habis kan, hehehe

Nina,
I kan kalau tengok program masak2 esp Nigella and Jamie, memang I akan terus rasa nak masuk kitchen tang2 tu jugak, hahaha.
I guna recipe from this site http://www.lafujimama.com/2009/08/time-to-wrap-things-up-homemade-gyoza/. It's really easy actually!

Dana,
I takde Atro/Foxtel kat sini so nasib baik sbb tak lah asik ingat nak makan aje, hehehe

Pelangi petang,
Salam. I'm glad you skrg dah terer masak pizza and your family suka sgt2 dgn your pizza :-). Memang senang sgt2 nak buat pizza ni kan once dah slalu buat. And lagi sedap dr store bought ones sbb kita boleh letak everything :-)

abbot,
hahaha...I rasa kalau hari2 I tengok food shows, memang gumuks lah I sbb hari2 I masuk dapur masak macam2 and makan macam2, hehehe

Nani,
memang kan, kalau makan wantan goreng macam tu, tak sedar dah habis sepinggan!

Kasihilmar,
Salam. I kena rajin masak sbb kalau hari2 beli kat sini, memang boleh bangkrap, hehehe. Pastu tekak pulak nak makan macam2, kenalah masak ;-)

Mulan,
I love chinese food, tu yg everytime tengok orang makan chinese food kat tv or tengok gambar kat blog orang, terus meleleh air liur, hehehe. Once in a while, I merajinkan diri buat benda2 ni :-)

FnF,
I pun fail jugak nak kelim cantik. Asalkan tak terkeluar inti2 dia, kira pass lah tu kan, hehehe.

Ibuhebat,
tu yg boleh mengidam macam2, hehehe

Kniedaz,
Takpe, kat Msia senang nak cari makanan merata2 so kalau mengidam, boleh cari. Kat sini, susah sikit and mahal sikit, tu yg terpaksalah I buat sendiri, hehehe

Azlina,
Bertahun2 jugak I masak hari2 baru dpt capai tahap skrg, hehehe. Awal2 dulu, mengidam mcm2 tp tak terer masak :-)

Ayu,
Waalaikumsalam. Thanks for liking my ramblings and my photos. I'm glad it makes a good read ;-).

blog-tips-kurus said...

nak dumpling ituuuuuuuu... :)