Saturday, 15 December 2012

From this to that

The Other Half has started his landscaping project in the front garden.

Gigih dia bekerja tengah hari tadi for 4 hours under the hot sun!

While I pulak gigih bekerja in the kitchen still doing all the Xmas tidbits to be given away and for The Other Half’s Xmas work do, hehehe.

But masih banyak lagi yang we all kena buat in the front garden tu.

We only managed to put some laying stones under the fence and along the rose garden beds and also moving the pots of citrus plants into the front garden.

We are thinking of putting a stone garden bed filled with riverstone pebbles around the citrus pot so nampak posh cantik sikit kan Smile.

So, tengah mencari kat mana nak dapat riverstones yang murah2 in bulk, hehehe..

But definitely tak boleh siap before christmas lah kot so memang kena sambung buat landscape lepas Xmas lah kan so maybe kenalah postpone angan2 nak pergi the Boxing day sale lah kan!

hikhikhik……..

Anyhow……..

Tadi I pergi jenguk the zucchini plants.

Last weekend, The Other Half pergi sembur the plants with poison for all the bugs so seminggu we all tak boleh nak petik any vege or fruit.

Tu yang pagi tadi bila tengok the zucchinis,

Omak I! Semua dah jadi raksaksa gorgon!

Ech one besar lengan The Other Half! And his lengan is not small mind you!

IMG_2655

So, I converted half of one of them into…

IMG_2663

Chocolate zucchini cake Smile.

IMG_2666

IMG_2668

can you see the green flecks in the chocolate cake? They are grated zucchinis, hehehehe.

I asked the girls to eat them and they love the taste until I told them that I put zucchini in it, terus Miss 13 mengada2 kata, “Eeuw, zucchini in choc cake? Now, you’ve ruined it.”

Eleh! Masa belum tau, laju aje ekau tolan, takdo eeuw eeuw bagai!

And then we searched for some more ripe blueberries…

IMG_2650

Which Miss 9 used in her muesli breakfast. Some are small and some are really big. Some sempat dimakan bersama muesli while others terus masuk mulut after kena petik, hehehe.

IMG_2658

She said, “Wow, I’ve got 11 blueberries in my muesli. Cool!

13 comments:

Cheq Sue said...

hai kak min..seronok kan ada tanaman keliling rumah, bila nak terus je boleh petik

eira eixora said...

kak, blueberries tu sekali tgk mcm buah kemunting

Unaizah said...

Wow, the blueberries look yummy!

kasihilmar.com said...

Menarik, kek zucchini! Suka sangat tengok hasil tanaman puan. :)

secretproject said...

Salam....nak mintak resapi zucchini choc cake tu blh?....TQ

blu4sky said...

LG, i'm excited to see you trsnformer front yard..b4 new year sempat x nak tayang wajah baru laman rumah you..bley htr kat anjung seri..hihihi

azlina ahmad said...

k.min
x sabar nak tgk tmn baru tu..

kasihredha said...

Mak aii gomok2 nau zucchini tu..Kat sini haluih ajo.
Ni akibat tunggu racun hilang Dulu lah ye...
Duk bayangkan macamana rasa kek zucchini ni...ada iras2 carrot cake tak?
Bila part miss 13 tu ..nak tergelak aje...ingat anak Akak yg kecik tu...x makan sotong...Kalau buat mi or bihun...Akak potong kecik2...elok je dia makan...hahha

kasihredha said...
This comment has been removed by the author.
Chekgu Azrine said...

sedapnya blueberry tu..huhu..adoiaiii..syok masuk blog akk tgok all the food!!

Ayu said...

Assallammualaikum kak
Chocolate zucchini cake sounds goodddddddddd.. Nasib baik la tak pregnant, kalau tak jenuh nak kena gi perth carik kek ni.. nanti kongsi resipi ye kak!

hudamohamed said...

zucchini cake ? interested n interesting sound.. macam sedap je kalau dapat nikmati nya. nak resepi... boleh ?? send to my email farda_love04@yahoo.com.. maceh kak, sayang akak..

lemongrass said...

Chek sue,
memang seronok nak memetik tu,nak menjaga tu yg leceh, hahaha

Eira,
hari tu Kak kasih pun ada ckp benda yg sama. Memang similar kan! :-)

Unaizah,
we love blueberries but it is quite expensive here so now dah ada pokok sendiri, loving it :-)

Kasihilmar,
memang menarik this cake and rasa pun sedap :-)

secretproject,
nanti I letak the recipe and the link ye :-)

blu4sky,
hahaha....nak masuk anjung seri? jauh lah lagi, macam pungguk menanti bulan jatuh, hahaha

Azlina,
I pun tak sabar jugak tapi bila fikir yg I kena kerja keras dgn hubby buat taman, terus lemah, hehehe

Kak Kasih,
the zucchini tu memang tak rasa langsung in that cake. macam carrot cake tak rasa carrots lah, hehehe.
Budak2 ni memang mengada2 kdg2 kan :-D

chekgu azrine,
takpe, terliur2 pastu terus masak ;-)

Ayu,
waalaikumsalam. jauh giler nak dtg cari zucchini cake, hehehe.
Nanti I letak the recipe ye

huda,
nanti I letak the recipe kat blog, you jenguk2 lah ye.