Saturday, 29 December 2012

Old photos revisited

The temperature reached 40.5C today!

But instead of the typical dry panas menggigit Summer weather, it was very hot and humid!

kalah Malaysia!

Memang rasa sangat2 tak larat nak buat apa2 pun tadi.

But sebab dah rasa lantai rumah melekit2 and rumah messy habis, I kerah semua orang kemas rumah while I dusted, vacuumed and mopped!

Itupun dah berpeluh2 macam buat Zumba, hahahaha.

Alhamdulillah, around 3.30 o’clock tadi, it rained for about 10 minutes so turunlah sikit the temperature now.

But it is still 33C now even dah nak dekat Maghrib ni.

So, bila I kerah semua orang buat kerja mengemas tadi, I suruh jugak the girls cari and kemas their stationeries for school next year.

Sekolah lambat lagi nak bukak but senang kalau dah set aside all the pens, pencils, colouring pencils, glues, scissors, calculators, sharpeners and what not kan.

Tinggal beli aje apa2 yang tak cukup nanti.

And then bila diaorang dah habis mengemas segalanya, suddenly I could hear them giggling and laughing.

Rupa2nya, they were going through the old photos box.

Everyone will giggle and laugh kalau tengok gambar lama ni kan Smile.

And one of the photos they found in the box is this one…

IMG

Miss 13 said that Miss 9 ‘invented’ photo bombing sebab she photobombed this photo of her sister a long time before photobombing became famous, hahahaha.

Kalau the date on the photo is correct, Miss 9 was not yet 3 at this time and Miss 13 was 7 and a bit.

The Other Half pulak said that Miss 13 invented the ‘duckface’ yang tengah fofular amongst the youngsters sekarang, hikhikhik….

Since we all dah bukak the old photos box, kenalah we scanned some of the photos and put them up on the blog kan Smile with tongue out.

Korang layan lah ye gambar2 lama ni, kalau nak gelakkan pun, I ok aje, hahahaha…..

Ini Miss 9 when she was around 5 months old. Sangat bolat segalanya, hahahaha….

IMG_0002 (2)

 

And ini pulak masa Miss 9 was 2 months old and Miss 13 was 4 1/2. Dua2 pun bolat!

IMG_0006 (2)

 

Ini pulak Miss 13 when we were still living in Msia and when her hair was still curly and she was still bolat and her kecinaan sangat menyerlah.

I have no idea what happens to her curls. And her kecinaan still menyerlah. But her bolat-ness has definitely started to come back now, hahahaha.

IMG_0009 (2)

IMG_0011 (2)

And gambar yang last ni adalah gambar yang paling mahal and sangat2 rare….

It’s the last time The Other Half pakai baju melayu!

IMG_0003 (2)

Masa ni nikah my Kakak in July 2003 tak silap. Gambar ni ambik kat depan masjid lepas selesai upacara nikah.

Miss 13 was just 4 years old and Miss 9 was still in my womb at that time. I was around 25 weeks preggy kot.

Sejak lepas tu, memang takkan nak lah dia bila disuruh pakai baju melayu, hikhikhik…..

14 comments:

Anash said...

hi LG,
good old memories of good old photos...
both of your daughter are adorable!!!
comeiiii sangat!
samalah..kalau nengok gamba lama2 akan pasti mengekek gelak..paling tak pun sengeh hujung telinga ke telinga seterusnya...hahah

ME said...

So long jadi your silent reader. Last nite i marathon cerita melayu & one of it 'Istanbul aku datang'. Tgk Lisa Surihani cantik sgt with curl hair mcm i pernah tgk.. Cant recall till i read your posting today.. Owh she looks like your miss 9... :-)

Just.wanie said...

that photobombing photo reallllly attract me and gelak guling2 hikhik !!!
once i had girls i'll force them to do exactly like that muahahahahahaa!!

Madam Sooyaree said...

Hahaha.. reminds me of how cencurut muka Cik Abe time raya, pasal I memang selalu paksa dia pakai baju melayu. Macam a few years back, siap color fink you!

ejaescobart said...

tersengih i sorang2 tengok semua pic ni...

memang banyak kenangan behind those pic kan?

Unaizah said...

Walking down memory lane....

Amilita Zaini said...

I love old photos! Dulu2 kan, kalau mak I tengok gambar lama kitaorang, dia mesti sedih. I selalu pelik. Now that I'm a mom myself, I pun rasa sebak kalau tengok gambar2 lama budak2 ni huhuu

Miss 13 & Miss 9 cute betul. Bolat2 je hehe.
Oh ye, kenapa your other half taknak pakai baju melayu lagi? If you don't mind me asking. ;p
-SOHO Mama / Millie-

Mixed-family in da house.... said...

Hi sis LG,

Sweet ajer tengok little misses berdua tu...kak, hubby saya yg sah2 Malaysian ni pon susah sungguh nak tgk dia pakai baju Melayu. So end up setiap kali raya, saya belikan ajer baju dari indonesia (online purchasing).

zuraidah mohd yatim said...

Salam LG,cute2nyer dia orang masa kecik kan,dah besar tukar gorjes;) The last picture surely special Bruce Willis rupa org Arab! Tell him to wear more often he he:) You pulak maintain ajer selamanya:):)

Shila Muin said...

wahhh so comey your miss 13 and miss 9. tell your hubby handsome in his baju melayu ala2 yussof haslam (kenal ker dia dengan yussof haslam hihi)

Masa raya baru ni kawan2 my twin datang gelak sakan diorang tengok gambar2 twin masa kecik2. bestkan tengok gambar lama ni

Aida Salleh said...

bestnya tengok gambar lama...:-)
sis, i nak kepochi skit boleh? why ur other half xmau pakai baju melayu lagi? sebok je tanya kan? hehehehheee...

NEKCIK said...

alhamdulilah cantiknya anak dara berdua ni ye....tak lama lagi dah remaja remaji !!!

NEKCIK said...

alhamdulilah cantiknya anak dara berdua ni ye....tak lama lagi dah remaja remaji !!!

lemongrass said...

Anash,
so nostalgic kan looking at old photos ni. memang akan buat kita senyum :-)

ME,
Miss 9 or Miss 13? Wah, macam ni I kena tengok that movie lah to see ada resemblance ke tak, hehehe

Just.Wanie,
hahaha...I pun dah lupa about that photo sampailah budak2 ni terjumpa. Tu yg diaorang gelak2.

Mai,
hahaha...you are lucky lah sebab dia still nak pakai walau muka mcm cencurut, hahaha. Hubby I memang takkan pakai langsung lah :-)

Eja,
old photos memang menggamit banyak kenangan lama kan. Seronok spend time going through them kan :-)

Unaizah,
you are definitely right there :-)

Milie,
I pun bila tengok gamabr Miss 13 masa kecik2 and when she was so in loved with us, the parents, terus rasa sedih. Sbb dia dah besar skrg and so difficult to get hugs from her :-).
My hubby kata dia rasa mcm naked aje kalau pakai baju melayu lengkap sbb everything so loose :D. After that, the baju melayu top pun dia tak nak pakai dah skrg.

Mixed family in the house,
Hubby I pakai baju pakistan yg kurta tu aje yang dia suka. Skrg ni I tak kisah dia pakai apa aje pun masa raya as long as smartly dressed, hehehe

Zu,
Salam. hahaha...rupa orang arab tension sbb kena paksa pakai baju melayu. Dah 9 tahun dia tak pakai baju melayu. Dah tak tau kemana I simpan baju2 melayu dia skrg, hehehe

Shila,
I kenal dgn yusuf haslam you. I rasa dia tu dulu hensem giler, hahaha.

Aida,
hubby I ckp dia rasa mcm naked klu pakai baju melayu lengkap sbb jenis kain baju melayu kan sgt loose mcm tu. Sampai skrg lah dia tak suka pakai, hehehe

Nekcik,
yang sorang dah remaja, yang sorang lagi tu, tak lama lagi lah :-)