Monday, 10 December 2012

Trying something new….

I made something different with chicken wings today.

Selalunya I akan marinate the chicken wings using the usual marinade that I’ve been using for so long.

Sekali sekala nak lah jugak guna recipe baru kan.

But it was quite funny sebab when I was baking the chicken wings in the oven, the whole house smelled as though I’ve lit an incense in the house.

Puas lah I cari dari mana datang nya bau wangi ala2 incense tu satu rumah!

Little did I know that it was the chicken wings giving out the nice smell Smile.

Hahahahahaha.

And then when it’s time for dinner, semua orang muka lain macam aje sebab first time nak kena try this recipe.

The Other Half tanya, “what’s in it? I really can’t figure out what you put in the marinade.

So I told him that it’s a mixture of allspice, cloves, paprika, chilli powder and garlic.

Then he said, “Now I know what the marinade is, it doesn’t taste too bad actually.

IMG_2580

Makan pulak dengan pasta salad and cheesy toast.

IMG_2583

It’s just the usual bean salad but I added some cooked pasta to it to bulk it up.

IMG_2584

Miss 9 said, “I like your usual chicken wings more but this ones are not too bad…

And she only ate 2 wings when normally she could eat 3 or 4!

And takde sape pun nak bawak the chicken wings for bekal esok!

Tu yang kadang2 I malas nak try new recipes Eye rolling smile.

14 comments:

blu4sky said...

LG, sib bk u kat negara org putih..klu kat mesia sure ingat ada benda halus dlm rumah..tetiba je ada bau..hihihi

Chekgu Azrine said...

haha..klu saya tiap2 hri bwk bekal.kot klu dpt mak mcm sis ni..hehe

Shamsiah Abdul Rahman said...

LG,
Been there, done that.
Biarlah dikatakan "stereo-type" dan tahu akhirannya daripada membazir.

Shahrizat said...

kalau macam ni punya perapan..goreng lebih sedap rasanya.

umiyumi said...

Salam Kak,
camtu la kan. bila try resepi baru, ada pulak yg tak suka. kdg2 nak jemu jugak asyik2 masak guna resepi yg sama. tambah2 kat sini lebih byk menu ayam dan daging aje. :p

kasihilmar.com said...

Salam. Saya tengok macam sedap je! :) Saya pun suka cuba resipi baru, bkn apa cuma nak kelainan dalam masakan..

kasihredha said...

Resepi lama juga mjadi idaman hati , mungkin sebab lidah dah terbiasa .

Bau wangi satu rumah tu yg best tu :)

Nina @ BabyBoon said...

Tak sangka pulak that spice combinatn boleh bau mcm insence ye??

azlina ahmad said...

x salah kita mencuba..n kalu x brape laku ...first n the last le...sebab...KECIIIIIIIWWAAAAA...HUHUHu
kita same je...

m.u.l.a.n said...

Same here.. I suka try new recipes tp bila depa ni tak makan sgt, mula la rasa tak best kan.. So baik je la masak apa depa suka.. Tukar sayur & meat je huwa hahahaaaa... Rotate la semua tu..

But i'm sure yours sangat yummeehhhhh..!!!

Kniedaz said...

setuju tu..tapi kalau tak try resepi lain mana nk tau citarasa diorang...first time buat kita la kena habiskn kalau rasanya pelik sikit...

Zaitun said...

Kalau mencuba recepi baru anak2 kak Zai mesti banyak tanya tapi kalau guna recepi lama tunduk aje makan sebab dah biasa.

izz said...

Hai kak LG. everyday baca your blog but never comment. salam perkenalan and suka baca your stories..interesting.

lemongrass said...

blu4sky,
hikhikhik...I thought at first, we all ada jirang indian baru yg pasang incense :-)

Chekgu azrine,
tu yg anak2 and laki I hari2 bawak bekal, hahaha

Sham,
memang betul kan. Baik masak benda sama ulang2 kali and gerenti habis, hehehe

shahrizat,
recipe tu kata bakar dlm oven, tu yg I pun turut aje, heeee

Umi,
Salam. memang kan, balik2 ayam and daging aje. Tu yg jemu jugak. Ikan mahal bebeno pulak tu

Kasihilmar,
Salam. I pun rasa ok aje the taste tp budak2 ni kata lain dr yg lain, hehehe

Kak Kasih,
memang betul tu. Recipe yg dah sebati dgn jiwa tu yg sedap kan :-)

Nina,
tu lah, I pun pelik tu yg satu rumah I mencari the source of the smell, hahaha

Azlina,
memang betul, kadang2 turns up sedap and semua puji, kdg2 kita sorang aje lah yg menghabiskan

Mulan,
rasa mcm penat aje kita masak beria2 kan tp diaorang tak suka. baik masak benda sama, hehehe

Kniedaz,
memang betul tu, kdg2 kita jugak yg kena habiskan. Tu yg jadi tong sampah kadang2, hehehe

Kak Zai,
recipe yg dah slalu guna memang diaorang akan makan tanpa berbunyi :-)

Izz,
Salam. thanks ye sbb sudi baca my blog hari2 :-)