Wednesday, 26 December 2012

The project during the heatwave

Boxing Day sale has started today!

But bangun pagi tadi masih lagi berbelah bagi whether nak pergi ke tak to the sale.

Fikir2 balik, takde benda yg we all nak beli sangat2…

And then fikir2 balik, the temperature today will get up to 39C so sure lah panas giler nak bersesak2 kat jalan raya and then bersesak2 kat shopping malls with all those people aiming for the best sales.

Pastu, kalau pergi, sure nya akan terbeli jugak benda2 yang konon2nya tak nak dibeli and not needed kan.

So, baiklah duduk diam2 kat rumah aje in the aircond, hehehehe…..

I might go tomorrow to have a look at the saki baki sale items…..

So, since tak jadi pergi Boxing day sale, I pun tolong The Other Half kemas his shed….

Ye lah kan, The Other Half tengah bercuti so sakan lah dia nak buat kerja yang selama ni asyik tertangguh nak buat aje.

Last week dah buat the front lawn so hari ni and esok kerjakan the shed pulak….

Next week maybe reorganise the back lawn pulak….

Bini dia jugak lah yang kena tolong kan sebab sape lagi yg nak tolong…

kalau I tak tolong, nanti dia tak nak tolong I shopping pulak, hehehehehe….

But before the major makeover, kenalah buat breakfast dulu.

We all dah kehabisan roti kat rumah ni so tak boleh nak buat our normal breakfast of toast.

So, I pun buat lah walnut and brown sugar cinnamon scrolls for breakfast/ morning tea tadi.

IMG_2924

IMG_2925

Sangat lah sedapnya bila makan panas2…..

IMG_2926

IMG_2930

Bila dah makan kenyang2, baru lah boleh tackle the shed project kan!

After a few hours of memunggah barang, this is how our undercover area looks like!

IMG_2932

IMG_2934

Ini lah barang2 yang we all berjaya sumbat in our shed!

Tu sebab tak sape berani masuk the shed sebab takut tak jumpa jalan keluar lepas tu, hahahaha….

Esok, start pulak project membuang/ menjual benda2 yang dah bertahun2 simpan dlm the boxes and tak digunakan….

And then on Friday, project menyimpan semula barang2 ni ke dalam shed…..

But the temperature will be 40C esok and on Friday!

Boleh melt kalau duduk dalam shed lama2!

Wish us luck! Smile with tongue out

14 comments:

Mixed-family in da house.... said...

buat garage sale ke sis LG?

Shamsiah Abdul Rahman said...

Masya'Allah LG,
Brape lama gigih kumpul reta byk ni..

p/s;
Nak keluar sng.. tp nak susun balik masuk dalam..

Kniedaz said...

garage sale...suka tengok dalam tv mat saleh buat garage sales...kalau buat kat sini..agak2 jalan tak?

Along Najwa said...

Klu dkt2 leh gak le tlong2 pilih ;)

m.u.l.a.n said...

suhu camtu ala2 normal kat sini.. so now dah monsoon season, tengah sejoks ala2 salji kat barat tu, time ni lah i nak start spring cleaning, baru best.. sbb stor i tu takde aircond..

why spring ekk? not winter or fall or summer... hehhee...

awat u tak pi boxing day.. beli la & later lelong utk we all ni.. hehehee..

Ayu said...

Ya Allah kak, sedapnya walnut and brown sugar cinnamon scrolls tu kak.. terus lapar, lapar & lapar lagik.. huhu..

babylola2u said...

kat sana panas berangin/sejuk atau memang panas giler mcm kat mesia kak? anyway suka tgk akak memasak. walau x rasa tp nampak sedap gilos.

emy pokden said...

sy tgk dah penat ni...huhuhu

Suheli said...

Hi, saya ada terbaca di blog mamatimia (rasanya), kak LG ada beri suggestion buku yang membantu untuk mengajar anak membaca dari kecil. Boleh kak LG beritahu saya tajuk buku tu? Terima kasih ya

lemongrass said...

Mixed family,
tak lah, saje je nak kemas the shed tu. We all malas nak buat garage sale sbb nnt strangers mingle in the yard.

Sham,
hahaha....bertahun2 kumpul reta :-P. So far dah susun balik half lah :-)

Kniedaz,
klu buat garage sale kat Msia, ok jugak cuma takut perampok aje yg dtg nanti...

Along,
hahaha...bukan tolong kemas ye, tolong pilih :-)

Mulan,
my friend pergi boxing day sale, dia kata the queues nak bayar punyalah panjang and then jalan sesak, panas2 lagi tu. Tu yg malas nak pergi. But pagi tadi I pergi jugak so dpt lah a few things yg orang tak beli habis, hehehe.
Spring nice weather lepas dreary winter utk bergiat cergas cleaning the whole house, tu yg spring cleaning :-)

Ayu,
Memang sedap bila makan panas2!

babylola,
sometimes panas berangin sejuk but sometimes takde angin langsung and panas terik kering menggigit kulit.

Emy,
Memang, we all larat kemas sampai pukul 1 aje, pastu dah tak larat sebab kepanasan.

Suheli,
We used this book 'Teach your child to read in 100 easy lessons' by Siegfried Engelmann, Phyllis Haddox, Elaine Brunner. Cuba lah cari ye. Sebab I gave this book to my friend's daughter and dia dah lancar membaca skrg ni :-).

Suheli said...

Thanks Kak, already check with MPH website and currently not in stock, so kena special order. might take 4-6 mths, so the waiting game begins! anyway thank you so much :)

lemongrass said...

Suheli,
the japanese bookshop Kinokuniya takde jual that book ke? maybe you can order fr Amazon, mana tau it's cheaper.

bbees said...

Hi. Love reading your blog. Anyway, Kak Min tahu tak kenapa TTM lama tak update blog dia? Is it something to do with Amjah? The last time dia suruh doakan anak dia tu.

Azian Elias said...

banyaknya baranggg...kalau.akak.agaknya dah panggil lori.surat khabar lama...i tak tahan..nak licin kat cepat je..