Monday, 24 June 2013

When there’s only you

Esok pagi2 I kena tinggal lagi…

The Other Half will be flying off to Sydney for 1 night. He’ll be back late on Wednesday night.

So far, kalau dia kena pergi outstation interstates or overseas I tak pernah ikut lagi…

Susah nak ikut bila budak2 dah sekolah ni.

Especially when one of them is already in high school.

Susah lah sikit nak ponteng2 aje kan.

Kalau nak tinggal kan diaorang, sape yang nak tolong jagakan…

One of the drawbacks bila you tercampak jauh dari family….

Takde sedara mara dekat2 nak mintak tolong jaga anak2 for a night or two…..

So, the parents can pergi honeymooning again…..

Nak pergi date for a few hours pun susah, lagi lah nak pergi honeymoon overnight kan!

Kena tunggu the girls dah over 18, baru lah kot we can go honeymoon again, hahahahahaha…..

On Wednesday night pulak, Miss 14 ada event in the city so I have to send her to the city (by train) along with Miss 9 sekali.

Then I’ll come home straight away with Miss 9 since she cant stay up that late or else esoknya tak bangun lah dia nak gi sekolah.

And luckily, one of the parents is willing to send Miss 14 home so tak payahlah I risau macam mana nak ambil Miss 14 from the city malam2 tu.

Kalau The Other Half ada, he’s usually the one who would accompany Miss 14 so I can stay home with Miss 9.

But we would rather bersusah payah just the four of us kat Perth ni dari balik Adelaide or balik Msia, hikhikhikhikhik……

Hati manyak senang duduk kat Perth Open-mouthed smile Winking smile.

Malam ni I malas masak so just masak chicken burger and fries.

IMG_5792

The chicken burgers from a box and the fries from a packet.

I tinggal masak aje and buat salad Smile.

IMG_5799

But konon nak bagi gourmet sikit, I made caramelised onion to go on the burger.

IMG_5805

I made open faced burger for me sebab nak melantak fries banyak2 so kenalah kurangkan the carbs from the bread.

The fries pun we all masak kat actifry jugak and it tasted so darn good!

Just like goreng!

Tu yang I melantak tak hengat, hahahaha….

8 comments:

penDragon said...

I happy skrg ni sejak ada actifry...x risau percikan minyak kt dapur. Kuranglah kerja mengelap dapur...

Unaizah said...

Bila kita berdua, we rely on each other. Kalau kena tinggal sorang, memang patah kaki. Tu baru kena tinggal kejap, kalau lama or worse forever - can't imagine! All the single parents out there have my utmost respect.

yana said...

Mummy yg selalu kena tinggal biasanya creative! Macam sis..sebab kekurangan jdkan kita akan selalu berfikir di luar kotak fikiran kita..

Kniedaz said...

kalau berjauhan dengan sanak saudara begitulah kan..kena depend on each other...

Madam Lala said...

teringin nak beli actifry tu...

linda said...

Seronok ye kak duduk Perth?

lemongrass said...

Pendragon,
Nampak sgt yg kita ni pemalas kan, hahaha

Unaizah,
I also salute the single parents who have to go through everything alone. They are one strong group!

Yana,
bila dah terpaksa berdikari, memang otak kena fikir lebih sikit lah kan. Bagus jugak kdg2, hehehe

Kniedaz,
tu yg kdg2 rasa alangkah bestnya kalau ada sedara mara dekat2, meriah sikit hidup kan :-)

Madam Lala,
ramai yg dah beli and dah seronok menggunakan nya :-)

Linda,
For me, seronok lah. Tapi ramai jugak yg tak suka duduk kat Perth ni sbb sunyi sepi, hehehe

aida othman said...

salam kak.
berapa harga actifry or airfryer kat sana?