Tuesday, 11 June 2013

It is far!

Thanks everyone for wishing me luck in the next big event.

Hehehehehe….

Mesti you all heran kenapa lama sangat we all tak jumpa diaorang kan.

Sebab Perth and Adelaide ni quite jauh the distance, lebih kurang Perth Malaysia aje!

Perth to Adelaide is 2793kms apart!

Beribu2 kilometres tau, bukan beratus2..

Kalau naik plane, it will take around 3 hours 20 minutes to get there.

(Perth-Malaysia pun 5 jam lebih sikit aje).

Kalau nak drive non stop, it is not advisable, sebab semua orang recommend not to drive at night time along the desert highway called the Nullabor desert.

Highway kat sini tak macam highway kat Malaysia ok.

Highway kat sini kalau out in the country areas, cuma 2 lane aje and takde lampu jalan every few hundred metres and takde R&R yang best giler mcm kat Msia tu.

Sebabnya, bila malam aje, highway tu semua akan penuh dengan binatang2 tempatan like kangaroos yang besar2 giler, emus, wombats and what nots.

Kalau terlanggar the big red kangaroo yg 6-footer tu, kemek lah bumper kereta depan tu.

And kalau you terkejut and try to swerve nak elak the kangaroo, you most probably will roll your car in the desert and die/injured yourself.

So, kalau with rest, most probably you’ll need 3 days kot to reach your destination.

kalau naik train, it will take 2 1/2 days from Perth to Adelaide!

Australia ni besar!

And the plane tickets nak ulang2 alik dua tempat ni are quite mahal jugak especially during school holidays which are the only times we can go visit them.

Murah berganda2 beli tiket balik Msia masa AirAsiaX buat promo sale!

The last time they saw Miss 9 and The Other Half was 3 years ago when they flew to Adelaide to visit them.

The last time they saw Miss 14 and I was 6 years ago kot.

And my Mak and Pak mertua ni selalu pergi caravanning around South Australia every free time they have and kadang2 balik nogoghi asal diaorang so tu yang memang nak datang ke Perth tu susah sikit lah.

I dgn the girls pun selalu balik nogoghi kelahiran I jugak so tu yang lagi susah nak cari masa nak berjumpa…

Macam2 excuses kaaaannnnn…..

Hahahahahaha Smile with tongue out

Takpe lah, walaupun bertahun2 baru jumpa, at least jumpa lah jugak kan..

Tak lah tak jumpa langsung Smile.

Kalau diaorang duk satu state dengan we all, sure nya akan jumpa selalu….

Anywayy….

Malam ni for dinner, I masak ikan.

Kalau ikan, sure nya yg fillet version.

Tonight, we tried nile perch fillet.

IMG_5612

I tak pernah beli ikan ni sebab takut tak sedap but tadi berani kan diri beli….

And instead of masak the usual fish and chips, I did something different.

I made panfry perch with creamy mushroom mustard sauce with steamed veges and fries.

I followed this recipe but tweaking here and there replacing a few things and adding some things Smile.

IMG_5615

For us, sedap lah rasanya.

IMG_5620

The mushroom sauce is a bit like the sauce you put on swedish meatballs but this time makan dengan fish instead of meatballs Smile.

18 comments:

Azian Elias said...

Assalam Min..

ooo nak jumpa pak mak mentua lah ye.. lama ke di sana.. must be excited lah ye.. all the best ye..

Ummu Madihah said...

Salam LG,

Wishing u all the best melayan mak dan pak mentua, terutama bila lama x jumpa! Mesti mrk impressed with your cooking!

Chekgu Azrine said...

Wahhh...meeting ur in law la sis ek..good luck n have a nice day with them..enjoy ur holiday..

nor said...

nile perch =ikan sepat. cuma nile species ni bagak african size teksture isi sama ..he. masak lemak..or goreng garing ..buat sambal...

nor said...

nile perch =ikan sepat. cuma nile species ni bagak african size teksture isi sama ..he. masak lemak..or goreng garing ..buat sambal...

Badar The Great said...

OMG lama gila tak jumpa ....mesti mrka excited nk jumpa cucu n beloved dotter in law. Betula tu semua just ALASAN aja kan. Anyway hope uols will hv fun meeting up again.

Anash said...

wow..
good explaination about overland trip ..langgar kanggaroo??? NOOO!!!..
my friend also...eh speaking plak..
kwn local dok Melbourne pun suka jln2 guna caravan...1 bulan ke north, pastu balik
mmg cenggitu deme bercuti...mmm
wish can follow them..at least..

ayu yahya said...

subahnallah..seronoknye....all the best sis...ehhehehee...salam perkenalan..sy ayu masih baru dalam dunia blog nie..jemput singgah n follow my blog qaysaasupplement.blogspot.com

m.u.l.a.n said...

dah balik dah family u ke malaya ya.. sure seronok masa diorang ada kan.. and lepas ni ada guests lagi.. lagi family members.. best best.. nak nya i caravanning jgk tapi entah bila sbb caravan cannot go fast fast one right haha... kena tunggu cuit sebulan kot..

ayang said...

Kak min.. ayg nak resepi coklat scone tu lh tak. Yg akak masak as a breakfast mak akak nak blk msia.

Zulfadly said...

hahaha, dah banyak wallbay jadi arwah, kena langgar malam2, nasib keter sendiri, kalau keter sewa, jenuh membayar, hehehe, pernah nak g perth, tgk tiket mahal sgt, lagi murah balik msia, so balik msia lah jadinya, hehe

kasihredha said...

salam mynn
lamanya tak jumpa
sure diaorg rindu sakan dgn alya dan zahra kan.
huishh bahaya tu..kalau ada binatang besar di highway..taambah2 x de lampu.
baru tau perth dan adelaide jauh beribu batu.

ummuaidan said...

Salam kak..
Oklah kan since dorang make some effort nak dtg kan..next time u all lak blh caravanning kan menuju ketempat depa..kalau orng minat mengembara mesti best kan round australia dlm sebulan lebih gitu...hehe

norhidana miswan said...

waaaaaaaaaaaaaaaa mmg jauh tu kak beribu2 km, mcm pusing2 1 malaysia nih 2-3pusingan kot, takpelah kan jnji diaorng selamat sampai,
tp kan kak... naper dioarg jmpa miss 9 ngn miss 14 tak sama jangka masa nyer? akak balik kg ke masa yg diaorng dtg tuh? sorang 3 years sorang 6years tak jmpa...

kirenyer, bile diaorg sampai ni kak? dana lak yg teruja

t.a.t.a said...

Jauh nya kak. Memang Australia ni besar eh. Kocik yo msia tu kan? Tapi best lagi negara sendiri kan kak?

Kak, since it has been 6 years akak tak jumpa depa, double the time compared to the other half, is that also means that your excitement is also double of excitement?

Mwahahahaa..

Aida Salleh said...

wow lamanya sis...mesti macam2 rasa kan? xcited, nervous etc...hehehehe... I doakan semuanya berjalan lancer...insyaallah....jangan lupa masak food yg paaaaaaaaaaaaling sedap for them tau...

Ayu said...

Salam kak, debaran nak jumpa mertua lain sikit dari debaran jumpa family sendiri kan? haha.. All the best akak, jangan lupa masak sedap2 utk diorang ok! ;)

lemongrass said...

Kak Yan,
waalaikumsalam. My in laws yang nak dtg lawat we all kat sini :-)

Ummu Madihah,
Salam. Susah sikit nak jamu my in laws ni sbb diaorang bnyk 'pantang' sbb ada high choleseterol and kencing manis. So, tak boleh lah I nak jamu pavlova, hahaha

Chekgu Azrine,
diaorang yg nak dtg sini lawat we all. Nasib baik masa tu budak2 dah cuti skolah so boleh lah berjimba2. Yg tak bestnya, masa tu dah nak puasa pulak.

Nor,
thanks for the info. Tapi jenis sepat yg sgt2 besar lah ye sbb isi dia mmng tebal.

Kak Badar,
memang bnyk betul alasan kan, hehehe. Anak2 I pun dah besar sgt2, sure diaorang terkejut tengok :-)

Anash,
memang orang Aussies ni suka bercaravaning. I guess sbb OZ ni besar sgt kan so tu yg paling senang nak bergerak kemana2.

Ayu,
salam singgah ke my blog :-)

Mulan,
hahaha....klu caravan go fast fast one, adalah bnyk kangaroo yg mati kena langgar kat jln raya tu. Tapi I pun nak sgt buat cuti2 merata OZ one day, kalau ada rezeki, hehehe

Ayang,
nanti I cuba cari balik ye sbb I cari kat net but I tak salin.

Zul,
hahaha...we all setakat ni tak pernah lah terlanggar binatang2 yg besar2 tu. I guess sbb jarang sgt drive malam2 kat country roads :-)

Kak Kasih,
Salam. Nasib baik skrg ni ada facetime and Skype so senang lah sikit nak tengok muka each other kan. But memang diaorang akan terkejut tengok Alya dah tinggi :-)

UmmuAidan,
Salam. We all slalu jugak ajak diaorang dtg sini and siap nak belikann tickets lagi tp diaorang mmng bnyk sgt program lain, tu yg susah nak berjumpa.
Sebulan tak cukup nak ronda2 Australia ni, hehehe

Dana,
Jauh Perth-Adelaide mcm driving distance Kuala Lumpur ke Hanoi tu! Jauh kan!
Ada sekali tu Miss 9 pergi Adelaide dgn Dad dia dua orang. I dgn Miss 14 tinggal kat Perth tu yg lain2 :-).
Diaorang sampai sini a few days before puasa.

Tata,
klu banding dgn Msia, mmng jauh beno beza kebesaran OZ ni, hehehe.
I mmng excited sgt2 nak jumpa diaorang tu yg sampai ketaq2 lutut! hahaha

Aida,
Mmng lama sgt2 kan. Budak2 ni lah yg excited sgt. I biasa2 aje, hikhikhik ;-P

Ayu,
family sendiri tutup mata klu ada habuk bnyk or rumah tak kemas, hahaha. Kalau mertua ni, I lah rasa tak selesa klu diaorang nmpk rumah tak kemas :-)