Tuesday, 25 June 2013

Simple dinner

When he’s not around, either I’ll cook something that I really really mengidam or I cook something that I know the girls will like.

Selalunya makanan yang I mengidam tu leceh sikit lah nak masak and requires planning like buying the ingredients beforehand, preparing the ingredients beforehand…..

Tu yang bila mood malas masak melanda, I lagi suka masak apa yang the girls like sebab what they like to eat are usually so simple to cook, hehehe.

Like tonight’s dinner….

I had no idea what to make for dinner until it’s nearly 5 o’clock.

Akhirnya I ended up making pizza for them because I know they love it.

But instead of the usual cheesy pizza yang membuatkan tekak I kembang everytime I had to make it, I made something different.

I made mince meat and caramelised onion pizza.

Not much cheese on the pizza at all! Smile.

IMG_5808

IMG_5814

First you saute the red onion in olive oil until it’s cooked.

Then add the mince meat, diced garlic, a bit of coriander powder, cumin powder and paprika.

Cook until the mince in brown.

Add a tablespoon of tomato paste and salt and pepper to taste.

Stir until  the paste is well mixed.

IMG_5811

Then, scatter the mince meat mixture onto the uncooked pizza dough. Top with a bit of mozzarella cheese.

Bake it in the oven until the dough is cooked and the cheese has melted.

IMG_5816

Kalau nak lagi sedap, you can crumble some feta cheese on top.

But knowing my girls, they wont touch the feta at all so baik lah tak payah letak.

And what did I have for dinner?

Hot milo and Jacobs cream crackers.

Sangat lah nikmatnya! hahahaha

9 comments:

||aLeaSaRa|| said...

wah nak jugak nak jugak..mesti sedap yummmy!!!saya pun malam ni masak simple2 je he3..

Aida Salleh said...

masak pizza tu kira simple ya sis? kalau I dah cukup rajin dah tu sbb nak buah doh dia lagi mcm leceh...hehehhe...

babylola2u said...

sedapnyer...gebu betul doh pizza kak LG..kalaulah dapat merasa...

suha said...

Hihi..klu sy pon buat piza ni bkn simple dah.byk keje jgk..tp ank2 suka mkn,nk mbuatnya slalu 2 xadala..cni cheese ada skt mahal..hihi..klu kt sna msti murah kn?bpe ye kak seketul besa yg bulat tu.

Kak Mahh said...

Simple tapi mengenyangkan.

Kniedaz said...

sedapnya..yang simple lagi sedap kan LG..hehe

lemongrass said...

aleasara,
I paling suka menu dinner yg simple, senang hati I membuatnya, hahaha

Aida,
Bagi I pizza lah paling simple sbb I tak payah masak 2-3 mcm lauk especially kari! hahaha

Babylola,
orang rumah ni suka pizza yg gebu2, I pulak suka yg thin base, hehe

Suha,
I rasa sbb I dah slalu sgt buat pizza, tu yg rasa mcm senang aje buat nya. Cheese untuk buat pizza memang murah kat sini. Paling mahal pun around $10 sekilo block tu. Tu yg boleh aje klu nak buat hari2 :-)

Kak Mah,
memang sgt2 mengenyangkan, mkn 2 keping dah cukup :-)

Kniedaz,
nasi panas, telur goreng dgn kicap pun dah sedap kan, hehehe

Chekgu Azrine said...

Huhu...frust tgok pizza tgh2 mlm ni.huhu

MAMA Maisarah said...

hi! salam kenal...tertarik baca blog u...suka dengan makanan2 yg u post...nampak semua sedap..i suke jugak makanan western nih...tp balek2 asik bende yg sama je buat..since dah bace kat blog u nih..nampak mcm2 upernyer resepi yg mudah dan simple ye...bleh laa cilok2 dari sini..;)