Saturday, 15 June 2013

A day spent in the kitchen

I know I’ve been really slack in answering all your comments.

Nak kata takde masa busy sangat2, ada jugak masa nak membaca the comments…

But I guess bila nak menjawab comments, kena duduk and fikir tu yang ambil masa lebih sikit….

And sejak seminggu sebelum pergi Malaysia, dah start busy and bila kat Msia memang takde masa…

Pastu, bila balik dari Msia, pun busy jugak menyiapkan rumah untuk guests…

Bila ada guests, busy jugak and now dah seminggu guests balik, baru lah kot boleh relax sikit sambil busy sikit2 in between, hehehehe….

Sepatutnya today was supposed to be spent in the garden tidying up the really really messy and neglected garden tu.

I haven’t been out membelai2 the plants since balik dari Malaysia haritu.

I cuma sempat pruned the roses sekali aje sejak balik sebulan lepas.

Siram pokok pun tak sempat nak buat, Alhamdulillah ada a few days of rain here and there to help keep the plants alive.

Kalau ada ular kat vege patch tu pun I tak perasan kot!

Nasib baik tgh Winter so ular tgh hibernate, hehehehe….

Tadi The Other Half aje lah yang tidy up the vege patch a bit and siram all the plants yang dah nak separuh mati tu and racun all the weeds yang dah besar2 pokok!

What was I doing while he was doing all this?

I hari ni tersangat lah raaaaaaaaaajin nya duduk kat dapur tu!

I start masuk dapur pukul 11 sebab nak start masak serunding daging…

Thursday nite I rebus and siat daging…

Malam tadi, blend all the rempah ratus and cili and what not…

Pagi tadi baru mula project, menyerunding…

Pukul 4 petang baru siap! Lama gilers nak kering kan!

Sambil2 tu I buat roti…

(Malam ni I rasa my right arm and shoulder will be so sore from stirring the serunding and kneading the breads).

IMG_3138

Ni masa a third of the way there….

And ini rupa dia setelah I dah tak larat nak kacau lagi by 4 o’clock tadi!

IMG_5683

IMG_5684

Ada a few bits yang ter browned a bit sebab terleka buat kerja lain…

Nasib baik masak dlm kuali non stick so memang takde sedikit pun serunding yang melekat kat kuali tu.

I tak kacau non stop, tak sanggup weh!

I rasa serunding ni jenis makanan yang I cuma akan masak setahun sekali kot because of how long it took to make it, dari rebus daging ke keringkan the daging.

Unless I can devise a way to keringkan the serunding evenly without much work, hehehe….

And ini rupa 2 jenis roti yang I masak in between mengacau serunding.

IMG_3155

Raisin bread and cinnamon pull-apart bread.

Orang lain dah berkurun2 buat cinnamon pull-apart bread ni, I baru hari ni nak try, hahaha…

IMG_5649

IMG_5659

Memang the girls and The Other Half demolished it in no time at all!

Semua kata sedaaaaap banget! hehehehe…

But I kurangkan the amount of sugar-spice mix to half aje, itupun dah manis sangat2 for me.

Ini pulak raisin bread which we will have for breakfast esok

IMG_5660

IMG_5663

Toasted and slathered with loads of butter and honey, memang sedap!

9 comments:

Cheq Sue said...

rajinnya akak buat serunding. cantik je hasilnya. aduhhhh... gebunya roti tu...tetibe je rasa nak ngap terus.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Min...mmg klu nak buat serunding kena rajennnnnnnn...tambah2 tang nak siat2kn daging tu.:D

penDragon said...

dulu2 kt kg kalau mak nk buat serunding, we all adik-beradik pakat tolong sbb kerjanya mmg seharianlah dr nk siat daging, nk masak pastu nk tunggu dia kering. sekali buat dlm kuantiti yg byk utk bekal kakak & abang balik ke tempat belajar. skrg ni dah lama tak buat memandangkan kt kg dah ada kilang kecik mengusahakan serunding ni. we all order kt situ je lah...cinnamon pull-apart bread tu sgt mengancam ok...yum yum...

Teena Tna said...

Tgok serunding tu, rasa macam dah lama je tak makan, selalu time raya je ada makanan ni.

Shila Muin said...

aduh rajinnya Min. Shila pun suka tp suka beli dari buat sendiri hihi

ummuaidan said...

Pernah sekali jer buat sendiri serunding..heheh..
mmg keja yg sgt makan masa & tenaga untuk mengacau kan...:)

Chekgu Azrine said...

Sis..terliur dewa dewaan dah ni..hadehh

εïзmummyHazaεïз said...

wahhh terliur tengok serunding tu.. Mak me pon dah xrajin nak keringkan serunding macam tu. Setakat serunding basah je lah kiteorg dpt makan, hehehe

Aida Salleh said...

rajinnya sis buat serunding...Nampak cantik pulak tu warna dia. mesti sedap...I suka makan serunding tapi tak pernah buat pun seumur hidup. almaklumlah kat kl kan banyak orang jual :-)