Wednesday, 12 June 2013

Our new love

Malam ni I nak cerita a bit about the Tefal Actifry.

We love it so much!

But so far we’ve only used it to ‘fry’ chicken wings, drumsticks, french fries, potato nuggets, thicker-style chips/fries and fish steaks.

We are still at the learning stage of finding out what’s best to be cooked in it and how much we can put in it so it cooks perfectly.

I still have loads of recipes to try in the actifry.

Nanti bila my in laws datang, boleh lah we all guna hari2 kan Smile.

Drumsticks and wings cooked in it perfectly, exactly like fried chicken.

But so far we’ve only tried the uncrumbed chicken pieces.

Cuma bubuh some spices and salt on the chicken pieces and about a teaspoon of oil and cook it to your liking.

We like our fried chicken garing so we cooked them around 20-25 minutes.

Macam ni lah rupa the actifry fried chicken drumsticks.

IMG_5634

Serupa mcm goreng kan!

We tried cooking fish steaks as well in it. I used mackerel steaks and some broke apart and some stayed intact.

So I guess it depends on how thick the steak is and how ‘fragile’ the fish is.

If you want to make fish sambal, I guess it doesnt matter that much if the fish breaks a bit.

But kalau nak plate up seketul fish mcm tu, maybe still kena goreng or kena bakar dlm oven lah.

We also tried different style of fries/chips in it.

If you use chunky style cuts or hometyle frozen chips, they do tend to break a bit. And you definitely cannot put a kilogram of chips in it.

From the info on the net, it says most probably because it has a high moisture content so tu yg cepat pecah.

So, try to reduce to amount you cook each time so it doesnt break that much.

Potato nuggets/ potato gems are quite difficult to cook in it.

You have to separate each frozen nugget before you put them in the actifry. Or else, they clump together and get really mushy!

Even then, they still stick to each other a bit and get mashed a bit.

And maximum quantity is 500g/batch.

French fries however cook perfectly well in it. And it doesnt take long either.

They are so crisp just like fried Smile. Memang boleh makan berguni2 lah tanpa rasa guilty, hahahaha…..

The best thing about actifry ni is that takde lah minyak memercik2 kat atas stove and the bench tu which makes life so easy…..

Ayam goreng kat atas tu I guna untuk dinner nasi lemak tonite.

IMG_5627

I rindu sangat2 nak makan nasi lemak ada kacang tanah goreng! hehehe….

IMG_5625

IMG_5629

Nasi lemak ni salah satu makanan kegemaran The Other Half tu yang slalu jugak lah I buat.

21 comments:

Kniedaz said...

wah...bestnya kalau ada actifry ni...yang paling best sebab kurang minyak..hehe

arita ms said...

Wahh bestnya actifry tu... beli kat mana... KL ada tak?

Hehehe...tengok pun nampak sedap you punya nasi lemak... untunglah sbb TOH (the Other Half) suka makan nasi lemak... antara masakan melayu yg senang dimasak, kan...

penDragon said...

K LG: our new love jugak! Hahaha...since akak guna actifry & nampaknya sgt memudahkan kerja2 I di dapur....boleh jimat minyak pulak tu, I mintak my husband beli satu utk I. So skrg ni utk goreng2 mmg guna actifry ajelah. My friend pun ada yg berminat dgn actifry, siap order dgn I suruh beli kt sini....

adda syuhada said...

sedappnya!!

ummuaidan said...

Pun berminat jgk ngan actifry nie ..blh elak dr guna minyak berlebihan kan..one day kalau pi aussie naksambarlah satu ..heheh

norhidana miswan said...

kalu kt malaysia berapa lah agakneyr harga actifry tefal tu yek kak, tp ada ke jual kt sini ek... cantik je nengok ayam tu bile dh grg kak... mcm juicy gitu, agak2 kalu akak mkn ns lmk ngn kacang tu buh utk akak je miss 9 terliur tak?

ibh_sue said...

Alaa kak..Jd jakun pulak sue..Bestnya actifry ni..Kat mesia ada tak ya...

t.a.c.a said...

kak LG.. kat rumah we use Philips airfryer.. konsep sama macam actifry jugak.. sangat berguna utk goreng frozen currypuffs or kuih2 goreng yg frozen.. we also use it to fry burger patties and crumbed chicken! paling best i can bake puff pastry dalam tu tak payah nak thaw dlu to room temperature.. it puffs up beautifully~!!

norhanim md zain said...

emmmm sedap....

Aida Salleh said...

Nampak bestnya actifry tu sis. Kat Malaysia ada ke ya? Hmmm nak try cariklah jugak...

Norlidawati Jaafar said...

ehm sedapnye
actifry tu de kat m'sia x
boleh cari hehehehe
kak jemput meriahkan blog saya ye
saya ni newbies blogger
umielman.blogspot.com
tq coz sudi nak jadi kawan saya

A~ said...

Dear, i dah goreng ikan bilis n keropok jugak dalam tu. they turn out a bit dry tapi lots better than having to stand by the stove for these things. Goreng daging n karipap pon dah. Haha

MyRainbowDreams said...

Kak, masa kat UK dlu ktorg buat sambal tumis dalam tu. Kalau x habis bau belacan satu rumah. Hahaha. Mmg best la, semua ktorg lanyak dlm tu. Ikan bilis la, ayam la tp x pakai minyak pun. sbb minyak dr ayam tu akan keluar. Mmg best sgt

Shamsiah Abdul Rahman said...

LG,
Sungguh Sham x menahan melihat menu mu kali ini.
Siap telan air liur lagi.

shaty said...

Berapa yer harga TEFAL ni di PERTH ? kalau kat malaysia yang PHILIP tu adalah. RM seribu lebih. Kat UK .. kalau ada offer, dapatle dlm RM800 gitu .. yg saiz 1 kg; kabarnya.

Sutera ungu said...

I ada Philips airfyer and tefal actifry, mula2 tu I beli tefal actifry (sbb offer rega less than aud 200), pastu bila goreng frozen food mcm samosa, gem potatoes asyik nak hancur jer, pastu beli Philips airfyer (harga offer gak) dan sgt syok guna airfyer sbb bila masak gems potatoes tu mmg tak hancur sbb konsep dia mcm fan oven. Siap buat brownies, kuih bakar etc tapi leceh airfyer ni bila guna utk menggoreng tu, minyak lekat kat jaring. Last2 I balik guna tefal Actifry sbb senang cuci. Mmg hari2 guna, masak segala dlm tu, satay goreng, ayam kicap etc. And one day my friend bagitau kita boleh remove the blade and it will function as fan oven mcm airfyer, so I tried, and my samosa dah tak hancur cuma kita kena manually pusing2 sikit. And yg d latest tefal actifry model dah ada function utk bake ni: model 2in1 plus ada auto off..teringin nak rembat lagi satu tapi Mahal lagi...tunggu murah.

Sutera ungu said...

I ada Philips airfyer and tefal actifry, mula2 tu I beli tefal actifry (sbb offer rega less than aud 200), pastu bila goreng frozen food mcm samosa, gem potatoes asyik nak hancur jer, pastu beli Philips airfyer (harga offer gak) dan sgt syok guna airfyer sbb bila masak gems potatoes tu mmg tak hancur sbb konsep dia mcm fan oven. Siap buat brownies, kuih bakar etc tapi leceh airfyer ni bila guna utk menggoreng tu, minyak lekat kat jaring. Last2 I balik guna tefal Actifry sbb senang cuci. Mmg hari2 guna, masak segala dlm tu, satay goreng, ayam kicap etc. And one day my friend bagitau kita boleh remove the blade and it will function as fan oven mcm airfyer, so I tried, and my samosa dah tak hancur cuma kita kena manually pusing2 sikit. And yg d latest tefal actifry model dah ada function utk bake ni: model 2in1 plus ada auto off..teringin nak rembat lagi satu tapi Mahal lagi...tunggu murah.

lemongrass said...

Kniedaz,
yang part kurang minyak, tak memercik2 kotorkan dapur tu yg paling best :-)

Arita,
I beli kat sini aje actifry ni tp kat Msia ada jual tak silap. La;au tak jumpa, cuuba cari online.

Pendragon,
seronok kan bila boleh mkn benda2 ber'goreng' tanpa segan silu, hahaha

Adda,
nasi lemak mmng menjadi pujaan semua, hehehe

UmmuAidan,
mmng kena sambar satu klu dtg sini. Ada bnyk jugak brand airfryer kat sini. Philips, tefal and yg terbaru I jumpa, Prinetti.

Dana,
haritu adik I cari kat online kat Msia. Ada jumpa tefal actifry ni tp nak dekat seribu ringgit tak silap, Mahal lah.

Sue,
sure ada kan, tp maybe kena cari kat Harvey Norman or yg sewaktu dgn nya kot, hehehe

taca,
my friend pun ada Philips airfryer ni and dia kata memang sgt2 best. Segala benda dia 'goreng' dlm tu. Philips ni tak silap lagi besar dr Tefal nya.

Kak hanim,
sedap dan sihat sikit sbb tak goreng :-)

Aida,
next time you dtg bercuti ke OZ, gi lah shopping utk airfryer ni. Pastu angkut balik :-)

Norlidawati,
thanks singgah blog I ni ye :-)

A,
makin healthy lah kita skrg ye. I masih belum cuba lagi benda2 ber crumbed ni but def kena cuba jugak :-)

MyRainbowDreams,
hahaha...idea yg bernas jugak ye klu tak nak bagi bau belacan satu rumah :-). Nasib baik I boleh goreng belacan kat BBQ kat luar rumah tu :-)

Sham,
makan banyak2 kat Msia nanti :-)

Shaty,
Tefal ni yg saiz 1kg, around $160-$200 kat Perth. Brand Philips I tak perasan pulak. Kat Msia memang berganda2 mahal nya kan.

Sutera Ungu,
I pun baru baca about the paddle a few nights ago lepas I tulis this entry. Baru tau boleh masak without the paddle. I told my friend about it and dia pun dah cuba goreng popia dlm tu tanpa paddle and memang cantik aje lah jadinya :-).
I pun nak rembat Tefal yg 2in1 ni bila this one dah tak boleh guna :-)

toratorabujie said...

actifry x samapi lg kat kl.. ada airfryer je. cane pun before Ramadan must get the airfryer.. must!!! hehe

Liza Sahidun said...

Salam k minn,
boleh goreng cekodok pisang or cucur udang tak kat dlm tu?

Liza Sahidun said...

Salam k minn,
boleh goreng cekodok pisang or cucur udang tak kat dlm tu?