Sunday, 23 June 2013

Fried food for dinner

Sejak beli the air fryer, boleh katakan tiap2 minggu The Other Half will request nak makan ayam ‘goreng’.

Dia memang suka makan ayam goreng especially yang goreng garing2 tu.

But I guess dia tau yang I malas sikit nak goreng ayam ni sebab minyak mercik2 satu dapur and bau ayam goreng menusuk2 satu rumah.

So, tu yang dia jarang mintak sebab kalau dia mintak ayam goreng, I akan masak ayam dalam oven.

Which is so tak sama kalau banding dgn ayam goreng lah kan, hehehe….

For dinner tadi, he requested to have ayam goreng with nasi goreng.

IMG_5767

So, I pun dengan senang hati masak ayam goreng in the air fryer.

I masak sekilo lebih ayam pieces and cuma guna 1 tablespoon oil aje which I letak masa memerap ayam with all the other spices tu.

IMG_5772

But ayam aje I goreng dlm airfryer, keropok still goreng kat kuali Smile.

The Other Half sibuk mulut dia berbunyi sambil makan…

this is really nice. It’s just unbelieavable that it’s not fried. It’s still so moist and juicy but tasted like fried. I would rather eat this than KFC anytime.”

Eh eh eleh, last time makan KFC masa kat KL, 2 months ago!

And the KFC chicken we had wasn’t nice at all, sangat berminyak and fatty…

So, obviously, ayam goreng airfryer ni memang lah lagi sedap sebab tak fatty and tak berminyak kan!

Hehehehe….

IMG_5776

And sebab tak rasa guilt makan ayam goreng banyak2, I pun buatlah dessert yang fattening, hahahahaha…

I made choc and croissant bread and butter pudding.

IMG_5789

Dengan eggs and cream used in the custard, pastu tabur choc chips lagi and then makan dengan vanilla ice cream….

Sama aje lemak dia kalau makan ayam goreng berketul2 kan!

Open-mouthed smile.

15 comments:

Mama Nisrieen said...
This comment has been removed by the author.
Mama Nisrieen said...
This comment has been removed by the author.
Mama Nisrieen said...

Askum.
Saya silent reader akak.Hari ni rasa nak komen. Rajinnya akak masak.Tak jemu ker..He he...Saya ni cuti pun kadang beli lauk kedai.Malulah...Bestnya dapat masak dengan best dan presentable.

kasihredha said...

kena puji dgn suami pasti lepas ni semangat nak buat lagi kan

Azian Elias said...

aduii..so tempting yg last tu.. akak minat sangat dessert.. tu yg mengences tu..hee

suha said...

Salam..taksub btl dgr air fryer akak tu..agak2 kt kl ada tak kak?bleh g cr,asik mkn bnda yg bmyk2 jer..at least ada tu blh jg kshtn skt kn kak..hihi..

Cik Siti Hajar said...

Kak..tunjuklah camne rupa air fryer tu.. mana tau ada jual kt sini...

Kniedaz said...

anak-anak laagi suka ayam goreng kan...kalau saya ada fryer camni, hari2 saya goreng ayam kot..hehehe

linda said...

Me & my fren bercadang nak ke aussie next year dan bercita cita nok beli tefal actifry. Bape aud kak mim beli eh?

linda said...

Me & my fren bercadang nak ke aussie next year dan bercita cita nok beli tefal actifry. Bape aud kak mim beli eh?

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
Hebat jamuan org di sana.
Tabik lantun2 kat you laa..

Intan said...

Teringin sgt la nak try actifry tu kak min. Betul ekk boleh jadi sebijik mcm yg digoreng? Bestnya kalau tgh nak menguruskan bdn tp still dpt mkn makanan yg goreng2 kan.... bahagia betul...

Intan said...

Teringin sgt la nak try actifry tu kak min. Betul ekk boleh jadi sebijik mcm yg digoreng? Bestnya kalau tgh nak menguruskan bdn tp still dpt mkn makanan yg goreng2 kan.... bahagia betul...

lemongrass said...

Mama Nisreen,
Waalaikumsalam. Mau tak jemu, memang kadang2 tu sgt lah jemu nya. Tapi hubby I suka makan masakan I so terpaksalah masak jugak even cuma scrambled eggs aje, hehehe

Kak kasih,
kalau dia tak puji, adalah yg kena masak dinner dia sendiri nanti, hahahha :-P

Kak Yan,
saya pun minat sgt2 desserts. Kalau tak makan main meals, terus pergi desserts, lagi bagus, hahaha

Suha,
Kat KL ada, tapi brand Philips yg banyak kat KL. Lebih kurang aje function dia. Memang bagus sbb tak guna minyak.

Cik Sit Hajar,
I pernah tunjuk a few weeks ago tak silap, you cuba selak2 old entries.

Kniedaz,
Miss 9 suka giler ayam goreng, boleh makan 3-4 ketul sekali gus. Dia lagi suka mkn ayam goreng aje tanpa nasi, hahaha. Tu yg skrg I tak kisah klu dia nak makan banyak sbb tak berminyak

Linda,
Dia depends on kedai mana yg jual. Ada yg mahal mcm MYer or David Jones. Yg paling murah, kat The Good Guys, around $160 dah boleh dpt.

Sham,
Waalaikumsalam. Jamuan kat Msia, lagi lah hebat2nya kan, hehehe

Intan,
depends jugak apa yg nak digoreng tu. Kalau pisang goreng, maybe tak jadi kot sebijik. So far, ikan and ayam goreng memang sebijik mcm digoreng. Sikit pun takde beza.

lynn said...

salam. nak ty camna nak goreng ikan x bagi berkecai yet? sebab dia kan ada benda yg kat tengah pusing2 tu 😁.tqia