Sunday, 12 August 2012

The last swap meet for the year

I tengah sedih ni sebab tadi was our final kuih swap for this year Sad smile.

Melodramatic betul I ni kan, hahahahaha….

Next week dah Raya so dah takde kuih swap, cuma eating marathon aje the whole day lah kan.

Nasib baik I teringat nak ambik gamabr all the kuih muih a few minutes before Maghrib tadi or else memang lah takde gambar the final kuih kan, heeee….

This week I made doughnuts aje but instead of the usual bulat2 and roll them in sugar, I terap them guna acuan donut sebab terlebih rajin, hehehe.

Then I made the choc glaze (but tercair sikit) topping and I kerah The Girls to help me decorate the doughnuts.

Segala macam cake decoration dikeluarkan from the choc rice to the colourful sprinkles to 100s & 1000s to the pearls and the icing pens…

I dah habis dipped all the doughnuts in the glaze, diaorang buat kerja dua orang tapi masih lagi terhegeh2 nak decorate.

Perasan nak jadi artistic sikit so instead of tabur aje, siap susun2 satu2…

Penat I menunggu, hehehe.

So, for that doughnuts, I got back keria, masalode/vadei, popia sambal, nagasari

IMG_9997

IMG_0003

IMG_0002

I made the kuih bom semalam and ada leftover so reheated them to be eaten with the other kuih.

And rendang ayam and kuih tepung pelita.

IMG_0006

IMG_0008

My tepung pelita yang dah bercampuk aduk cos I accidentally tipped the container on the way home, heeeee….

Memang banyak kan the kuih muih.

Yang paling menghairankan, boleh habis all the kuih muih tu!

18 comments:

kasihredha said...

wah..bestnya tepung pelita :)

Mummy Akmar said...

wah rajin nye dan semua nampak sedap2...

Unaizah said...

Meriahnya kuih-muih! Dah macam borong kat pasar ramadhan haa.

penDragon said...

bila tgk vadei, rasa nk buat vadei pulak...tapi mood rajin belum dtg lagi! lps raya lah buat...patut pun nampak decorations on donuts tu nampak tersusun rapi!

Dinas Aldi said...

Suka tepung pelita, sodap :)

Chekgu Azrine said...

habis??hehe..serius sis .klu kt sini yg tunjuk2 tu xlaku pun..bt sndiri lg best!!

susumanis said...

salam LG, da mcm g otel nyer buffet, mcm mcm ada :)

NEKCIK said...

meriahnya jugak!!

CT Delima said...

As'salam LG

Kalau tengok betul2 kan Min dah macam juadah untk 6 orang makan hehehe. Rajin betul Min buat kuih, k.ct bulan puasa ni memang tak ada terhidang kuih muih atas meja. anak2 dan suami lebih mengemari dessert yang sejuk2 aje. lagi senang kerja k.ct kan hehehe.

Tak balik beraya dikampung ke tahun ni Min. K.ct mengambil kesempatan mengucapkan selamat hari raya buat Min dan family mohon kemaafan andai ada tresilap kata dan terambil resipi juga ya Min hehehe

Asmah Yusof said...

Salam perkenalan kak min....
Meriahnya juadah berbuka...mmg terbuka selera la..:))

norhanim md zain said...

Wah cantik sedap sedap semuanya..

m.u.l.a.n said...

walalaaaa... best kan kalo dapat bermacam2...

semua tu i suka... lama tak makan nagasari..

lemongrass said...

Kak kasih,
memang sedap, especially bila orang lain yg buatkan :-)

Mummy Akmar,
I buat donut tu aje, yg lain tu semua orang lain sedekah :-)

Unaizah,
borong kat Pasar Ramadhan pun tak semeriah ni kot, hehehe

Pendragon,
I pun suka sgt vadei ni tp like you, mood rajin tak dtg lagi, hehehe. Nasib baik dpt vadei that Sunday so kuranglah sikit kempunan nak makan :-)

Dinas,
tepung pelita yg paling sedap are the ones yang orang buatkan, heeee

Chekgu Azrine,
memang habis! But nasib baik lah all the kuih muih memang kira cukup seketul seorang so senang lah nak habiskan :-).

Susumanis,
tapi gerenti tak semahal rege buffet kat hotel tu kan ;-)

Nekcik,
Alhamdulillah, memang meriah rezeki bulan ramadhan kali ni :-)

Kak CT,
Waalaikumsalam.
I kalau dah buat kuih muih utk berbuka, memang tak buat dessert sbb takde sape yg lalu nak makan sbb dah kenyang.
Tahun ni tak balik raya, raya kat 'kampung halaman' suami aje, hehehe

Asmah,
Salam singgah ke blog ni ye :-)

Kak Hanim,
memang sedap2 semua, kenyang we all makan :-)

lemongrass said...

Mulan,
Nagasari tu yg paling sedap! I pun dah lama giler tak makan so memang I sorang aje yg menghabiskan! hahaha

Zaitun said...

Nampak sedap semuanya. Kalau bulan puasa kak Zai pun rajin buat kuih.

Aida Salleh said...

wahhh nampak sedap2 semua kuih2 tu sis....donut miss 8 & miss 13 deco pun cute..

Yana Fazli said...

Kak, sorry for interrupting. I found your blog while I was browsing the internet searching for kueh popia sambal. Would you mind sharing the recipe with me? Thanks :)

p/s: keep on blogging :)

Yana
Auckland

lemongrass said...

Yana,
I didn't make the popia sambal, my friend did. She said she bought the ready made popia which she fried and then make the sambal like nak buat sambal ikan bilis/nasi lemak. Kena manis sikit. Once the sambal is cooked and done, then she put the fried popia into the sambal and mix them together for a short while.