Wednesday, 15 August 2012

Am I done with kuih raya yet?

I don’t usually spend that long in the kitchen making kuih raya cookies.

I feel like as though I have other more pressing things/ errands to do instead of spending so long making cookies.

Tu sebab my cookies semuanya simple2 belaka, takde deco bagai!

(Bilalah nak rajin mendeco biskut raya ni gamaknya ye!)

hikhikhik….

And I would normally start my cookie making at 10 in the morning and finish by 12 or 12.30 in the afternoon.

2 and half hours max, cukup lah kan, heeeee…

Malam memang takde masa nak buat cookies.

Nasib baik Isya’ masuk awal around 7 o’clock like that so  even after buat Tarawikh, I could still be in bed by 9.30 the latest at night.

I tak tidur balik after Sahur, neither do I sleep during the day, tu yang kena tidur by 9.30 so I have 7 hours of beauty sleep still, hikhikhik….

And now, I baru aje habis buat kuih gunting.

So, my must-do kuih raya have all been done so bolehlah I relax a bit….

But I rasa I still kena buat a few kuih raya next week sebab…..

Mkiss 13 have been eating the kuih raya non stop!

I have to tell her to slow down on her kuih raya munching lepas Iftar and masa sahur because I’m not making them anymore and I am hoping they could last for the guests to eat!

Tu yang kadang2 malas betul buat kuih raya awal2 ni sebab ada aje yang tukang makan.

Tukang buat I sorang but tukang makan nya ramai gak.

Nasib baik The Other Half and Miss 8 tak join makan sama banyak macam Miss 13 or else memang I kena hidang biskut kedai aje lah kat tetamu2 kan.

I am not sure whether sebab the cookies yang I buat sedap sangat atau tetiba ada banyak cookie choices depan mata so tu yang Miss 13 melantak sakan.

Maybe I kena sorok the cookies until raya time kot…..

Once I dah habis completely buat semua kuih muih raya and dah masuk balang, I’ll put up the photos eh, hehehe…

Sambil tu, layan dulu lah gambar kuih gunting in the making Winking smile

IMG_0034

Kalau takde pasta maker ni, memang takkan ku buat kuih gunting.

Dulu2, Mak I pun buat kuih gunting pakai pasta maker ni. I tak tau dia beli kat mana tapi memang dia jaga her gadget tu sebab memang menyenangkan hidup kalau nak buat kuih gunting.

I can still call it kuih gunting sebab I still have to gunting the dough that came out into tiny pieces Smile.

My pasta maker ni walaupun cuma once in a blue moon aje I guna but tak boleh hidup tanpanya, hehehe.

And for dinner last night, I made pasta again.

Punyalah malas giler I nak masak so I cooked the same pasta in sundried tomato pesto with sausages (again!).

IMG_0024

IMG_0029

So simple to make as long as you have the sundried tomato and cooked sausages in hand.

And loved by everyone (well, except Miss 13 but she still ate it anyway, hehehe).

10 comments:

blu4sky said...

i hv one more cookies nak buat either mlm ni or besok mlm.. nasib bk senang je cornflake honey tu..eii cookies ke... hehhehe..

penDragon said...

I dh buat beberapa kali cookies....yg utk raya I sorokkan terus...cookies pun yg simple je & x perlu decorate!

ummuhanis said...

siap dah kuih gunting nye. selamat hari raya.

Unaizah said...

Sana sini blog dok up gambar homemade kuih raya. Bikin hati ni jeles je :-) sebab tuan punya diri tak pandai baking-baking ni.

Selamat hari raya to you & family...

ibundo said...

selamat menyambut hari raya buat lg sekeluarga..

m.u.l.a.n said...

Baking cookies bukan bidang i yg rajin ni hahhaaaaa... Tolong mak dulu ok la sbb terpaksa.. Ada jgk yg terpaksa like tart nenas sbb kids mintak tp lepas raya baru buat kot sbb dok atas jalan je 2 weeks ni.. Tu pon kena repair oven dulu hahaha..

Kuih gunting mmg best...!!!

Aida Salleh said...

my bro pun macam miss 13. makan kuih raya for iftar n sahur. kuih dahlia dari penuh balang dah tinggal setengah balang, sarang semut dari 2 balang dah tinggal 1 balang. sabar je lah. sedap sangat gamaknya kuih tu.heheehehe..sis, jgn lupa upload gambar kuih raya tau. :-)

susumanis said...

Salam LG, x pe la ms 13 makan banyak pun sbb bila dia da besar sure u ingat kat dia yang suka makan kuih raya u buat before raya kan..mcm tu la mak kita ingat perangai kita kecik kecik, i duk ingat arwah ayah belikan kasut raya petang raya, happy sakan, now bila ingat Al fatihah untuk ayah pasti ada..sob sob sob..sori terciter sedih la pulokk..Al fatihah to both arwah ayah me n LG, semoga arwah bahagia disana kan aamin..

Chekgu Azrine said...

SELAMAT HARI RAYA SIS!!

lemongrass said...

blu4sky,
cornflakes honey tu ramai yg buat especially yang ada budak2 kecik kat rumah kan. I malas sikit nak buat sbb the kids mintak meringue cornflakes, so kenalah buat yg itu ;-)

Pendragon,
tu yg I tak laratnya, kena buat banyak2 kali, hehehe. Tapi at least, kita tau yg cookies kita sedap, hehehe

Ummuhanis,
finally, dah nak raya, baru siap buat kuih gunting, hehehe

Unaizah,
Takpe, kat Msia, kuih tunjuk2 banyak sgt :-). Might as well help the bakers with their businesses kan, hehehe.
Selamat hari raya utk you n family too

Ibundo,
Selamat hari raya utk Ibundo 1 family juga :-)

Mulan,
Macam mana nak buat tart nenas klu oven takde, hehehe. Tak jadi punya lah! ;-P.
I pun tak suka sgt buat cookies ni except masa Raya n Xmas aje, hahaha

Aida,
tu lah kan, kita yg penat2 buat, tengok2 dah tinggal sikit aje the kuih muih. Nasib baik lah, diaorang still tinggalkan sikit utk guests, hehehe

Susumanis,
Memang betul tu. I guess sbb I ni jarang buat cookies so bila sekali sekala I buat cookies, tu yang Miss 13 makan beria2 :-). Walaupun dia tak tau any of the names of the cookies yg dia makan, hahaha.
I pun tgh sedih ni sbb setiap tahun without fail sejak I duduk overseas, arwah Abah akan pos kad raya utk kita orang tapi tahun ni, takde kad raya anymore in the mail box.....

Chekgu Azrine,
Selamat hari raya utk you juga!