Monday, 27 August 2012

Colourful entrance

Some houses kat OZ ni a bit pelik sikit.

We use the kitchen door untuk keluar masuk dari rumah instead of the front door.

Sebab selalunya pintu dapur ni betul2 bertembung dengan garage.

So, bila dah park kereta kat garage, terus lah masuk rumah through the kitchen door kan instead of pusing keluar balik untuk pergi kefront door.

Jadi, the front door and the area from outside leading to the main door ni kadang2 a bit neglected sebab tak ditengok hari2.

(Especially in our house lah. I selalu terlupa nak sapu sawang and sapu the outdoor area kat depan front door tu.).

Bila ada tetamu nak datang or nak buat open house, baru lah kelam kabut nak mencantikkan aka menyapu daun2 and sawang around the area.

And since sekarang tengah nak masuk Spring, we all pun mencantikkan by putting pots of flowers lah.

IMG_0243

IMG_0245

At the end is Miss 8’s phlox yang keeps on flowering. At first nampak macam serabut aje but bila tengok dua tiga kali, nampak cantik pulak letak depan pintu tu.

Next to it, the lavender I bought last week, then a couple of gerberas.

Then the poinsettia, followed by the really small english lavender which I finally found.

The gerberas, poinsettia and the english lavender I beli at the Sunday Market semalam.

Pergi Sunday market sebab nak beli pandan untuk menggantikan pandan I yang dah go to pandan heaven (sob sob Crying face) tapi pandan tak jumpa, jumpa all these other flowers, hehehe….

IMG_0246

And the last one at the end are the pansies.

IMG_0250

IMG_0251

The poinsettia. I think people plant poinsettias ni not for the flowers but for the colourful leaves which are called bractsSmile.

I said to The Other Half, kalau letak lavenders kat depan pintu, nanti penuh lah bees kat depan pintu and susah lah orang nak jalan ketuk pintu.

He said, “that’s the idea, it will deter salespeople to come knocking at our door!”.

Hikhikhikhikhik….brilliant Open-mouthed smile.

15 comments:

Kesuma Angsana said...

wah cantik ler!

Cat-from-Sydney said...

WWWWAAAHHHH!!!! Tu suara Mama kita nangis teringat kebun yang kena tinggal kat Sydney dulu..... har har har *evil laughs*

ibh_sue said...

Wahhh..cantiknya kak..Hehehhe..part ayat yg last tu bagus sekali..Tektik juga tu.
But..terbayang2 tau kalau lavender byk kat depan tu..tentu cantik kan..:)

kasihredha said...

cantik2...selain cantik dapat le mghalang salesman dtg bertandang :D

Pandan dah meninggal dunia ke?
sayangnya...hari tu tengok subur je bersama serai tu.

Khairiyah aka Kerry said...

cantik!!! tp statement TOH tu mmg lawak haahahahaa

lemongrass said...

Kesuma,
We all jarang tanam bunga but bila dah susun cantik2 macam ni, sedap pulak mata memandang kan :-)

Brad,
tak baik tau gelakkan your Mama, hehehe

Sue,
I ada satu big bush of lavender kat laman kat depan tu tapi tersorok sikit so kalau orang dtg, tak lah kena attack dgn bees. Tapi bila letak depan pintu, nampak cantik pulak lavender tu so pandai2lah the salespeople lari kalau kena kejar bees kan, hahaha

kak Kasih,
tu lah saya sedih ni sbb pandan saya dah meninggal dunia. I rasa tak sesuai sgt kot pandan tu dgn cuaca sejuk masa Winter pastu hujan lebat setiap masa. Dia dpt root rots and habis daun2 dia tanggal sehelai selai, sedih sgt...

Kerry,
hikhikhik...kalau salesman tu kena kejar dgn bees, tuan rumah tak bertanggung jawab, hehehe

bersama kak Es said...

owhhh..lavender tu fav bees ke?
tapi memang cantik semua bunga2 tu. Nampak ceria je kannn

susumanis said...

Salam LG..cantikkkk aaa tapi mana semua roses yang lagi cantik semua tuh ya :)

Engineers Love Cooking said...

Salam, tanam pandan cara hydroponic atau tanam indoor saja senang. Herbs lain pun boleh tanam indoor. Nak pakai just pluck it saja.

penDragon said...

Hahaha....bila akak rasa x nak diganggu Barulah letak lavender kt Dpn tu...

Chekgu Azrine said...

ayat terakhir by husband akk tu xmenahan..hehe

Noor Shafila said...

Salam kak LG.
Cantik sangat poinsettia tu. Suka lah ayat your Other Half tu.

Messy Mummy said...

cantiklah kmin. teringin nak bunga cantik cenggitu tapi kalau MM jaga jer harus semua mati.. tu yg jadi malas tuh..

statement oth tu kelakor.. hahaha.. tapi ada kebenarannya :D

nil said...

saya suka bunga..n bunga2 LG ni, lawa.... :)

lemongrass said...

Kak Es,
bees memang suka sangat2 dgn lavenders ni sbb bau dia yg harum and banyak nectar kot.

Susumanis,
Salam. Semua roses I baru kena pruned habis2an end of July haritu so skrg ni tgh nak naik balik utk kelaurkan bunga masa Spring and Summer nanti ;-).

Engineers love cooking,
Rumah I ni tak dpt sgt direct sunlight especially the kitchen area so susah sikit nak cari corners utk letak the herbs.

Pendragon,
Bila I rasa tak nak diganggu, emmang akan ku letak pasu bunga tu betul2 depan pintu, hahaa

Chekgu azrine,
dia tu memang, menyampah betul dgn door to door salesmen, hehehe

Noor shafila,
Salam. Cantik kan poinsettia tu, merah menawan aje ;-)

MM,
I pun kalau tanam bunga, banyak gak yg kojol, hehehe. Sebab I suka tanam tp after a while, malas nak menjaga :-).

Nil,
I pun suka bunga jugak tp kadang2 malas nak jaga so cantik dia sekejap aje, pastu mati, hehee