Tuesday, 7 August 2012

Nothing much to tell

I memang akui tak tau and tak pandai buat kuih pau.

I pernah cuba buat kuih pau cuma beberapa kali aje and everytime tak cantik gebus macam the ones I made on Sunday tu, hehehe.

On that Sunday, I buat guna tepung pau yang dah siap segalanya.

Semua benda ada dalam that pack including the shortening, gula, yeast and baking powder and instructions on how to make them.

I cuma ikut aje apa yang dia suruh buat, hahaha…

But masa I tengah buat tu, I was talking to my Mak on the phone.

She told me her secret, “Mak pun kalau buat pau tak pernah menjadi! Tapi banyak jugaklah tips yang orang bagitau Mak.

Lerr…I thought I aje yang tak pandai buat pau, rupanya keturunan, kahkahkahkahkah… Smile with tongue out

But she told me that people told her that the main 2 tips untuk elak kedut2 on the pau lepas dikukus are:

1. Jangan biar doh pau tu naik berkali ganda sebelum dikukus. Cukuplah naik sikit aje. Or else, lepas kukus, dia akan merundum jatuh balik and jadi kerepot.

2. Kukus 10 minit sahaja maximum dengan api besar, jangan lebih2 or else akan kerepot jugak.

But ini hanya tips aje so maybe jadi maybe not lah kan.

But that’s what I did on Sunday and Alhamdulillah, first time ever my pau cantik gebu!

(But I guess using that everything include tepung pau pack also helped, heeeee….).

Next time boleh cuba buat lagi since Miss 13 loves them so much.

But I will make sure I put loads of inti inside them or maybe use other fillings yang yummy.

Speaking of yummy, I masih belum lagi ada mood nak buat kuih raya yang yummy ni.

My Mak’s ‘femes’ kuih gunting pun belum I buat lagi ni.

(I still see orang datang ke blog I sebab cari ‘resepi kuih gunting udang kering’ on the net, hehehe).

Udang kering dah dapat dari Msia haritu but masih dalam bungkusan lagi.

Inti tart nenas pun beli kat Msia but still sealed in the container lagi.

Memenuhkan my fridge aje, hikhikhikhik….

Bila lah nak rajin ni agaknya ye…

Nak update blog hari2 pun malas jugak….

Especially bila I malas nak ambik gambar the food….

So, since takde gambar the food, layan aje lah gambar muka Miss 8 bersahur pagi tadi…

IMG_9846

Muka orang bangun tidur at 5 in the morning since Imsak pukul 5.27.

Dah seminggu dia makan cereal aje untuk bersahur.

Yang lain makan toasts aje.

We all memang tak makan berat langsung masa sahur sebab perut tak tahan.

Dinner masa buka puasa tu aje lah yang beratnya….

11 comments:

Chekgu Azrine said...

chomelnya miss 8..rambut mahal tuh..:--)

Lili said...

Salam LG,

Lama Kak Emily tak singgah 'jenguk' you and your family here.
Your 'nothing much to tell' has quite a lot to tell than my almost defunct blog! ekekeke)) So, keep them postings coming.

Selamat Berpuasa.;-)

GlamorousityLove said...

mak saya ada buat kuih pau jugak...ahahha ingat senang jer rupanya susah nak kene jaga jugak wap air masa kukus kalau air jatuh dekat pau nanti jadi tak cantik...api pun nak kene setting baik2. biasanya kalu kukus tu mak letak kain kat keliling tempat kukus. tak tau knp.

blu4sky said...

Zahra tetap maintain kecomelan dia eventhough bangun at 5am...

Riri Yoorin said...

sedap yer klu pau inti cendawan butang black peper :)

susumanis said...

angan biar doh pau tu naik berkali ganda sebelum dikukus. Cukuplah naik sikit aje. Or else, lepas kukus, dia akan merundum jatuh balik and jadi kerepot.

2. Kukus 10 minit sahaja maximum dengan api besar, jangan lebih2 or else akan kerepot jugak.

Tips yang bagus LG tapi tang kerepot tu buat i igt tua kerepot pulak..hahaha

Aida Salleh said...

hi sis! alamak bila u sebut ur mak kuih gunting terus teringat hasrat tahun lepas yg tak kesampaian. konon2 siap print resepi nak buat tapi sudahnya ke laut..hehehehe...kene selongkar resepi semula lah tahun ni...:-)

(sukanya tengok rambut miss 8)

Messy Mummy said...

Miss8 yg sangat lah comel.
Kalau sahur mm roti ngan milo cukup.
Buka mmg kena nasik. Kalau xdpt nasik esok harus lemau beriya. Huhu

Cepat2 buat kuih gunting tu. boleh tumpang cuci mata..;)

kasihredha said...

pau makan akak tau...buat x pernah..hihi
tips tu logik juga sebenarnya dan dah terbukti pau Lg yg menjadi cantik.

Akukah? said...

juz luv kids with curly wurly hair.. they look gorgeous!!!

lemongrass said...

chekgu azrine,
rambut mahal sbb susah nak jaga, hehehe

Kak Emily,
Salam. I asik bersin2 aje bila masuk your blog due to the dust, hehehe ;-). Raya dah nak dekat, jom lah sapu sawang :-)

glamourousitylove,
memang banyak pantang bila buat kuih muih yg kena kukus ni especially not to let the water droplets fall back onto the kuih.
But the taste is yummy so kenalah follow the pantang kan :-).

blu4sky,
you should see her hair some mornings, takut I tengok, hahaha

Riri,
I tak pernah cuba buat savoury pau. One day kena jugak cuba buat :-).

susumanis,
memang kalau pau tu kerepot, sebijik rupa kulit nenek kebayan kerepot, hehehe

Aida,
hahaha....biasalah. I pun banyak resipi yg konon2 nak cuba tapi sampai la ni, tersimpan rapi tak terselak pun, hehehe

MM,
Nasib baik my family tak [erlu nasi daily, kalau tak, jenuh I nak fikir nak masak lauk apa hari2, hehehe.
I kena ada coffee masa sahur, or else satu hari akan kena migraine.

Kak Kasih,
saya pun sgt2 tau makan pau ni. Bila dah merantau, barulah teruja nak mencuba.
Psst..tapi beli pau frozen kat kedai lagi senang! hehehe

Akukah,
they do look gorgeous with curly hair but so difficult to look after :-)