Saturday, 25 August 2012

It went well

This was what kept me occupied for the past week.

Since Monday, I have been busy preparing them bit by bit…

IMG_0178

Ye lah, kita buat kerja sorang2 so kena lah buat pelan2 so tak stressed kan…

And this was what materialised today…

The dessert table.

IMG_0179

 

IMG_0183

I made chocolate-coated strawberries which was like by a lot of people.

Strawberries and chocolate kan! Smile

Kek batik, fruit cake truffles (which are the balls I showed in a couple of entry ago), sticky date pudding.

IMG_0184

IMG_0190

Date shortbreads

IMG_0191

And sagu gula melaka.

And for the main table pulak, I made vegetarian curry puffs, no-peanut satay sauce, instant nasi impit untuk dimakan bersama sate ayam and sate daging.

IMG_0193

 

IMG_0197

Seafood and chicken laksa with their accessories.

And also chicken and beef sate yang dalam bowl besar on the bench behind Miss 8 tu.

IMG_0199

Berjam2 I duduk mencucuk sate. Cucuk sate ayam lepas ambik the girls from school until I had to stop to make dinner. Pastu, after dinner, sambung cucuk the beef sate pulak.

Sebab itu lah I kena buat pelan2 over a few days so I tak stressed….

And then The Other Half ditugaskan bakar sate everytime ada guests datang which he did a marvellous job at Smile.

IMG_0211-002

Lepas makan berat2, I jamu pulak dengan kuih muih raya….

Tahun ni, I made 8 jenis kuih raya yang kebanyakannya bulat2 and leper2 aje, haahaha…..

IMG_0235

IMG_0237

I made florentines, tart nenas gulung, biskut almond london seksi sebab tak cukup baju, biskut gajus daisy

IMG_0239

Meringue cornflakes, maltesers cookies, choc cherry bliss bombs and kuih gunting.

Last year, I buat lauk pauk raya jawa.

This year I buat lauk pauk and kuih muih bukan raya sebab tuan rumah dah tak larat nak makan rendang rumah sendiri, hikhikhik….

Tahun depan kita buat jamuan raya yang totally Mat Saleh pulak eh Winking smile.

23 comments:

Fazlinil Irma said...

Eid mubarak utk kak min sekeluarga.
maaf zahir dan batin spjg duk komen di blog akak.

tahun depan sy nak beli tiket pegi open house rmh akak. boleh..? hehee.

3E said...

Salam Aidilfitri buat Kak Mynn & famili....
Wah!!! Bukan main meriah lagi rumah Kak Mynn dengan pelbagai hidangan utama & dessert!...Terus I kenyang.
Tak dapat join makan la...:-(
Tenguk je pun jadilah....

Yazreina said...

almond london xcukup kain... hehehhe nice once.... waaaaa heavennyaa!!!!!
seriously i wannttt to go there!!!

DeLancrettLurpak said...

Saya dah agak dah, kak LG ni senyap2, confirm ada project. Dah ku jangka, mesti ada Kak Lg buat makan2 dkt rumah ni, hehehe..


Teringin saya nak mencuba sticky date itu.

kasihredha said...

yang paling teringin nak makan adalah almond london seksi tu...hihi
pastu kuih gunting yg famous se malaya tu (sebab semua org duk mengoogle LG punya kuih gunting)

Banyaknya menu...kalau akak sure pengsan ni :D

Aida Salleh said...

finally dapat tengok kuih raya sis. i like :-)

sis, banyaknya makanan. dasatlah u boleh buat semua sorang2. im impressed.

duniafana said...

saya bc n3 nih smbil tnpa menyedari ada air menitik ke baju...

♥MAMASYAZA♥ said...

alahai kak min, semuanya sedap2 belaka...terliur dibuatnya

Chekgu Azrine said...

fuhh...terliur sgt dah tuh..rsa mcn kt mesis dag feel open house kak min tuh..anyway..rayakan sebulan..enjoy the foods!!

pizet said...

selalu terkenan dengan gajet kak lg...camne tuh..haha

vivien_capri said...

Incredible mama betul la kak LG. Sempat menyediakan various recipes in the middle of menguruskan anak2 ke sekolah/doing ur daily chores.

Tabik spring :D

Liasari said...

Tabik springgg kat u. I couldn't achieve what u did even with a maid helping me out!
Sedapnya... teringin sgt nk makan satay and kuah sate sbb i belum buat lg hidangan raya tahun ni... tgh fikir nak buat kuah sate for iftar ptg ni hehe

SOHO Mama said...

Banyaknya pilihan makanan!! Hats off to you :)
Kalau you tinggal kat sini, I mesti dah mintak you tolong buatkan kuih2...lauk-pauk..dan macam2 lagi lah hehe..

I suddenly have an idea for a 'dessert table' if I would want to have family or friends over for makan2. Idea je lah..buat (atau order?) nye belum tahu lagi hehe

ummisara said...

wow....bestnya...! i masih dok pikir nak buat open house or x...sbb i sorang ler yang akan bersilat di dapur tuh...

K.Nor said...

slmt hari raya min.. lupa nak book tiket nak gi beraya rumah min.. next year la ya.. :)

zuwaidah said...

so organised...food tag macam di hotel. teringat masa kerja di hotel dulu. anyway, selamat hari raya.

BabyBooned said...

woah! respect!

Riri Yoorin said...

waa sedap yer byk makanan..

PUTUBAMBU said...

Gulp!

delicious!!!

p/s, bila nak buat jamuan raya kat M'sia pulak? Putu nak datang ni..
tak tahan godaan tgk kat screen ni..kihkih

lemongrass said...

Irma,
selamat hari raya and maaf zahir batin.
Kalau you nak beli ticket, make sure luggage penuh dgn red velvet cakes, caramel cakes, opera cakes tau! hahahaha

Asilah,
selamat hari raya utk you sefamili juga.
Raya kat Perth ni meriah jugak lah especially bila ada open houses kawan2. Masa tu lah baru nak merasa makanan sedap2, hehehe

Yaz,
hahaha...almond london tak cukup kain sbb tukang buat dia malas gilersss nak celup habis :-)

Lurpak,
hikhikhik...pandai kamu :-).
Dah kita sorang yg memasak and memprepare segalanya so tu yang kena buat awal2 so terpaksalah tinggalkan blog sementara waktu, heeee

Kak Kasih,
almond london seksi tu kena makan sambil pejam2 mata, baru seksi dia naik sikit, hahaha.
Sebabkan tak nak pengsan, tu yg saya start prepare sejak Monday or else memang tka menang tangan langsung :-)

Aida,
kuih raya tiap tahun asik tukar2 aje kan but ada a few yg kena ada or else I nangis, hehehe.
I start prepare 5 hari sebelum D-day so tak lah terasa penat sgt :-).

duniafana,
alahai, siannya, hehehe

Mamasyaza,
alhamdulillah, my guests pun enjoy jugak makan the food :-)

Chekgu azrine,
sebabkan nak tiru open house Msia, tu yg I masak segala benda Msian :-)

Pizet,
kali ni gadget yg mana pulak yg kamu berkenan? dessert stands tu ye? Cantik kan, I pun berkenan tu sbb beli sampai 2, hehehe

Vivien,
daily chores I ada yg tak sempat dibuat like ironing and lipat kain. Hari ni baru boleh lipat kain menggunung semula, hehehe.

Lia,
I pulak can never bake and decorate so many cakes in 1 day like you so I guess everyone ada kelebihan berlainan, hehehe.
Tahun ni for raya, dah 2 kali I buat sate sbb teringin sangat2 nak makan, hehehe.

SOHO Mama,
kalau I tinggal kat Msia, I rasa banyak yg I cater aje sbb lagi senang that way. Sebab tinggal kat sini and nak jimat belanja, tu yang buat everything sendiri, hehehe.
That dessert table is usually very well received by everyone sebab who doesnt like dessert kan :-)

Ummisara,
I pun bersilat sorang kat dapur jugak tu yang I prepare segalanya in advanced and pagi tu cuma tinggal masak a few things yang tak memenatkan aje. And then bila tetamu datang, I dah boleh borak2 and makan2 dgn diaorang :-).
But memang kena betul2 ada list of things to be done and ikut list betul2 ;-).

kak Nor,
busy nak masuk tv, tu yg tak sempat beli ticket kapal terbang, hehehe

Zuwaidah,
Saje je I buat labels tu so people know what they are eating, hehehe

babybooned,
thanks :-)

Riri,
I buat banyak makanan but in small amount aje so senang nak manage :-)

Putu,
kalau nak buat kat msia, kena tempah stadium lah so semua boleh datang, hahaha....





LynnAiza said...

waaaaa! rajinnyaaa kakak! semua buat sorang2. salute! :D

m.u.l.a.n said...

awat tak jemput i jugak...??? huwaaaa, nak nangis ni...

lemongrass said...

LynnAiza,
dah duduk merantau kan, terpaksa lah buat segalanya sorang2, hehee

Mulan,
lerr...ni mesti posmen cuti terlupa bagi kada jemputan ke you tu ;-P