Thursday, 2 August 2012

Cooking is easy, thinking of what to cook is not ;-)

In our house, we rotate the carbs we have for dinner everyday.

Kalau malam ni dah makan pasta, esok malam tukar ke rice atau potato atau bread-based carb.

And rice pulak can be in different forms, either sushi style or risotto or asian style nasi.

Potato pun can be in so many different forms, chips or mashed or roast Smile.

Walaupun banyak choice of carbs to have, still jugak pening memikirkan nak masak apa for dinner hari2.

Last night, after pening fikir nak masak carbs apa, I ended up masak chicken burrito aje.

Since we haven’t had it for a long time, it was a good choice which was well received by everyone.

IMG_9771

I used chicken breast and it only took a few minutes aje to cook dinner last night.

IMG_9783

My kind of dinner to cook, so easy and devoured by everyone.

I still have no idea what to cook for Iftar tonight….

20 comments:

kasihredha said...

memang kadang2 dah x de idea kan. Kalau teringin nak makan baru le idea laju je datang :)

Soo Hae Daa said...

Akak,sy setuju ngn tajuk entry kali nih...heheehh...

Messy Mummy said...

betul kak min.. kadang siap termenung nak masak apa. hehehe.. tak pun segala buku resepi bawak keluar.. ;p

FatihaNur said...

huhu mmg betul...nak memikirkan menu adalah perkara paling seksa...

susumanis said...

Salam LG, yg pjg kuning tu cheese kan, nak buat gak ptg ni..npk sedap n senang, haruss buat, jimat masa n x ponat..hee

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
My Mama has been sick since day one of Ramadan. So, everyday it's either "jjangan bening" or soup. She only eats other stuff when she has to attend iftar elsewhere. No sambal, no deep fried stuff......tak pulak kurang keberatan badan tu. har har har *evil laughs*

Rai said...

sangat setuju kak..paling tensi sebab orang lain yang nak makan taknak tolong pk kita nak masak apa!

pB said...

betul betul betul

Dessert Paradise said...

your chic burrito sungguh tempting... wrap dia tu buat sendiri or ready made?

lemongrass said...

kak Kasih,
memang kan, kalau kita teringin nak makan, laju aje idea dtg. Tapi bila tak teringin nak makan apa2, sampai nak buka kdg2 still terpinga2.

Soo Hae Daa,
hahaha :-)

MM,
even bila dah bawak keluar semua buku, still tak tau jugak nak masak apa, hahaha

FatihaNur,
I dulu ingat nak fikir menu tu bab yg paling senang and nak masak susah. Rupa2 nya terbalik :-)

Susumanis,
Ha'ah, grated cheddar cheese aje. Memang sempoi sgt2 nak buat burrito ni, tak perlu fikir2 :-)

Brad,
poor her. That's a long time to be sick, I hope it's nothing serious.
Dulu when I was growing up, every other day is 'jangan bening' day. Since I got married, I have never cooked jangan bening for my family, heeeee.
Psst...where's angelina or nicole? It's August already ;-).

Rai,
kdg2 diaorang tolong fikir jugak but slalunya 'anything is fine' yg slalu keluar.

pB,
hehehe... keluhan semua tukang masak didunia :-)

Dessert Paradise,
I dont make my own wraps because tak serajin mana. Beli kat kedai sahaja :-).

Lina dan Azmir said...

Salam Kak,

How did you do the chicken for the burito? Nmpak cam sedap sgt. Bulan posa kot. Kecur air liur.

p/s: I've been ur silent reader since 2009. my 2nd time leaving a comment here. Love ur stories. A must hv in a day

ibh_sue said...

Setuju kak 100%..Hehehee

Chekgu Azrine said...

haah..betulla sis.. setuju sesangat..

story of carl and icca said...

Kak LG,
Tahun ni nak masuk surat habar utusan malaysia ke?? untuk ruangan SALAM PERANTAU. kalau nak, nanti email pic famili dan ucapan ringkat kat Gee ye. gambar family masa bercuti pon ok,asalkan nampak menariklah. saya tunggu jawapan akak tau. jangan lambat ye.. ehehehee :)

GEE
boniehalsy@gmail.com

QiStinA's said...

sama la kita LG...dah pening pikir apa mau makan for iftar.... jenuh dok google resepi ...

Aida Salleh said...

betul tu sis. nak fikir mmg payah tapi bila dah siap atas meja org nak complaint laju je...kan kan kan?

m.u.l.a.n said...

baru nak buat fajitas hari ni... malas punya hal..

norhidana said...

walaupun simple tp msti sedap.... huhuhi

Zaitun said...

Kadang2 kak Zai pun pening nak masak apa.Itu sebabnya kalau weekend lebih suka menjelajah bazar Ramadhan.

lemongrass said...

Lina dan Azmir,
Salam. Sorry for the late reply. I marinated the chicken using the marinade that came in the box. So, tu yang memang tak pening fikir nak masak benda ni :-).
Thanks ye for continually reading my blog since dah lama :-).

Sue,
hari2 pening kan! Heeeee

Chekgu Azrine,
Orang yg tak memasak memang tak tau our 'kesusahan' kan, hanya orang yg sama2 memasak aje tau, hehehe

Gee,
Thanks ye for the offer. Next year lah we all buat, hehehe

Moi,
I pun jenuh google recipes hari2 but sometimes end up masak benda lain, hehehe

Aida,
Kat rumah I ni memang takde sape berani komplen sbb takut kena marah dgn Chef, hahaha.

Mulan,
fajitas n burritos ni memang penyelamat kita bila tgh malas kan :-)

Dana,
sempoi2 ni lah yg slalunya sedap kan :-)

Kak Zai,
bazaar ramadhan kat sini tak best, balik2 jual benda sama pastu mahal gilers pulaknya. Tu yg pening pun kena lah jugak masak sendiri, hehehe