Friday, 31 August 2012

Selamat hari merdeka, Malaysia!

Selamat menyambut kemerdekaan untuk semua warganegara Malaysia (including Miss 13 and myself).

I pun sambut merdeka hari ni by going to a friend’s house to celebrate her birthday Smile.

Nak berarak dengan jalur gemilang kat depan rumah, takut pulak kena chop mereng so better lah pergi makan2 kat rumah kawan kan..

sambil bergossip, sambil menaikkan berat, hahaha.

Masa bulan puasa and a week after puasa, my weight went down to a really gorgeous number.

But habis aje open house kat rumah ni, terus dia naik mendadak semula!

Tension……

Bila makan2 kat sini, we usually will take a dish along ala2 potluck gitu.

I took some baklavas to the birthday party.

IMG_0279

IMG_0282

I made a big batch, using up the whole box of filo pastry sebab I tau orang2 kat rumah ni surenya akan nak merasa jugak.

IMG_0306

IMG_0307

i used a combination of walnuts, cashew nuts and almonds. Nak guna pistachio, I malas giler nak mengopek. Nak guna walnuts aje, tak cukup stock so kenalah campur nuts yang ada, hehehe.

And then for dinner last night, I made sushi along with its usual accompaniments.

I bought seaweed salad, i bought pickled ginger, miso soup powder and I bought sashimi tuna.

Then I made squid salad.

So, memang meriah lah our sushi dinner malam tadi, hehehe.

IMG_0297

IMG_0299

I made raw tuna maki sushi, canned tuna maki sushi, prawn maki sushi and seafood stick maki sushi and also seared tuna.

Dah lama we all tak makan sushi so memang semua orang makan sampai kenyang sangat2.

The Other Half said, “another restaurant outing ruined by you. I don’t want to go out to eat sushi anymore now. I love your squid salad and your seared tuna so much. I much prefer raw tuna and the seared tuna in the sushi than smoked salmon.”

Music to my ears when The Other Half says things like that Smile.

14 comments:

kasihredha said...

sure le berbunga2kan kalau kita masak...pastu suami pula puji sakan2 :)

Waktu puasa berat akak x turun sikit pun...kejam betul.
Lepas raya x timbang.....takuttttt

penDragon said...

selamat menyambut kemerdekaan ke-55! I pun nk sambut b'day my boy today...

Baklava kt sini sgt2lah mahal harganya...cecah ratus riyals/kilo. mmg harga dia mahal ye kak...? so far, I x pernah beli lagi, tapi pernah mkn masa stay kt Ritz Carlton dulu...

lemongrass said...

Kak Kasih,
memang berbunga....tapi takde can lah nak makan kat restoran lagi lepas ni sbb surenya dia and I akan kata yg I pun boleh masak kat rumah and much cheaper, hehehe

pendragon,
Kat Doha ada sambutan merdeka tak?
Baklava pun mahal kat sini, one small piece harga dia around $2.50-$3 and more. I guess it depends on the nuts yang diaorang guna utk buat filling baklava tu. Original recipe guna pure pistachio atau pure walnuts yg sgt lah mahalnya so tu yang diaorang charge mahal.
Tu yg lagi bagus buat sendiri, tak rabak poket we all, hehehe

Chekgu Azrine said...

klu saya dok ngn sis..mau gemuk saya nih..hehe

wan G Silk said...

selamat hari merdeka yg ke 55 to u too kak LG..your baklava&sushi tu, sungguh menggiurkan lah....hmmm...nakkkkkk...;-)

Tinta Asyraf said...

Salam perkenalan.

Silah berkunjung ke blog saya di www.tintaasyraf.com

Artikel baru saya : Apa Erti Kemerdekaan Buat Kamu?

Terima kasih.

de engineur said...

Happy merdeka day to all Malaysians, and Malaysians Down Under!

shaty said...

as salam LG ... One thing about LELAKI MAT SALLEH ni .. they are very sincere and thruthful with their words when giving opinions about something.Their words sounded very ' genuine ' ..unlike MALAY men .. when praising someone's work. Where ur husb and u are concerned .. I can see how loving both of u are .. SELAMAT MENYAMBUT HARI MEREDEKA yang ke 55.

azieazah said...

Rupa cantik menggoda seiring rasa yang enak. So pujian tu memang wajar sekali.
Kak Azie kalu teragak nak makan sushi jer, mesti cari ready-made punya kat supermarket...

pacificblue said...

saye ske baklava so much...selamat menyambut hari kemerdekaan....waaahhh,mmg seronok ble husband ckp mcm tu..really wish that i can cook as good as kak LG....

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
You are a woman after my heart....I looooove anything tuna...seared, raw, pindang, singgang, grill....har har har *hungry laughs*

Aida Salleh said...

tu lah sis siapa suruh pandai sangat masak.kan dah susah nak makan kat kedai. heheheheee....

lemongrass said...

chekgu azrine,
tu yg hubby I ckp, sebab I lah dia susah sgt nak kurus. Nak gemuk senang :-)

Wan G Silk,
selamat hari merdeka :-). Baklava and sushi tu memang digemari sungguh dek orang2 rumah ni :-)

Tinta Asyraf,
salam singgah, thanks fr dropping by.

de engineur,
thanks :-)

Shaty,
Salam. It goes the other way too, kalau diaorang tak suka, diaorang akan betul2 cakap or they won't say anything at all so maknanya memang tak sedap lah tu, hehehe

Kak Azie,
Kalau nak jual kat kedai sushi, memang tak pass piawaian lagi inti tak betul2 kat tengah, heeee

Pacificblue,
selamat hari merdeka. Miss 13 pun suka sgt2 baklava. tak boleh ternampak kat kedai, mesti nak beli so bila I buat 1 big dulang, boleh makan sampai puas :-)

Brad,
You remind me of Hobbes in calvin n hobbes who loves anything tuna, hehehe

Aida,
hahaha...itu trick dia tak nak bawak we all pergi restoran, dia puji lah I bersungguh2 ;-P

RaB said...

Kak LG, i yang x makan sushi ni pon teruja tgk ...sgt2 kagum dgn keakaran u memasak !