Thursday, 23 August 2012

Tak habis beraya lagi ke?

Sungguh lah sunyi sepinya ‘rumah’ I ni sejak Raya hari tu.

Masa bulan Ramadhan, tersangat lah ‘meriah’ nya dengan tetamu yang datang berkunjung.

Bila tiba hari raya aje, terus senyap sunyi sebab semua tetamu sibuk berkunjung to real houses insteal of berkunjung ke cyber houses, hehehe.

Lagi sedap pergi makan2 kuih and lauk pauk hidangan raya yang real dari tengok makanan on the pc kan, hahaha.

I cuma pergi beraya to 2 houses aje on that first day of raya, pastu takde dah pergi mana2 Smile.

So, tu yang hari2 I pergi beraya to rumah kawan2 on the cyberworld tengok segala juadah sedap2 yang orang hidangkan…

Tak dapat makan, dapat tengok aje pun jadi lah kan, heeee….(sangatlah sedih nya kan Smile with tongue out).

Takpe, takpe….weekends ni boleh start beraya balik.

Our dinners since Monday night dah went back to our usual dinner.

Takde rendang nor nasi impit nor kuah kacang lagi.

Sebab orang2 kat rumah ni tak kuasa nak makan nasi impit 3 malam berturut2, hehehe…

(Nasi pun tak nak makan 3 hari berturut2, lagi lah nasi impit kan.)

Monday night tu, The Other Half dah mintak fish and chips for dinner!

The day after raya dah makan fish and chips for dinner, sungguh kurang sopan betul kan, hahahahaha…

Pastu on Tuesday night, makan pasta…

And last night, we had creamy honey and mustard chicken drumsticks and chips and fresh sugar snap peas for dinner.

IMG_0152

IMG_0157

IMG_0162

Memang macam ni lah every year, maximum 2 hari aje makan lauk pauk raya, pastu semua dah tak larat.

Tu yang kalau beraya kat Msia, muka semua kelat semacam aje lepas kena ‘paksa’ makan the same kind of raya dishes over and over again, hikhikhik….

14 comments:

Chekgu Azrine said...

lps raya ni perut asik.nk mkn je..huhu..

penDragon said...

Sama mcm I kak...raya yg first je keluar beraya rmh kwn, the rest keluar jln2 bwk the kids ada aktiviti sambutan
Raya kt club...

ibh_sue said...

Asslmkum kak.
Heeee. . Selamat hari raya. Sue dtg beraya ni.
Kak! Samalah sue raya kedua pun dah muak mkn ketupat rendang. Nak mkn yg tingan2 ja. Heee

fiqahlee88 said...
This comment has been removed by the author.
BabyBooned said...

hehehe tergelak i baca post ni. memang betol naik muak makan makanan raya! dlm fridge i ada lagi rendang ayam n daging, tadi cousin i plak bagi i fresh lemang. gerenti esok semuanya i will tolak masuk freezer! tunggu seminggu dua lagi la tengok selera hidup balik tak. hehehe

Flower said...

I this year mmg tak kemana. Nasi impit ngan kuah kacang pun I makan on the third day. I buatkan pun sbb anak2 still cuti raya. But second raya my friend datang ambik I gi rumah dia lepak2. Biasalah pompuan byk nak gossip. She's a Pakistani Pom, so hidangannya pun style dia lah. Briyani, kofta, bbq steak, salad beranika jenis. Cuma yg tak de dessert like halwa or julab jamum. Dapat es kerim pun jadi lah. Certainly no jam tart semua. Still fun for me n the kiddies sbb anak2 from the same school.

Aida Salleh said...

sis, diorg semua tak balik from kampung lagi tu. yg datang jenguk rumah u ni mesti org yg beraya kat kl atau beraya kat rumah sendiri (macam i.hehehhe)

sis, we all kat sini pun jemu jelak jugak sebenarnya kalau raya ketiga still kene makan all d lauk pauk raya tu. as for me lah kan rasa excited nak makan all d lemang ketupat rendang tu masa 1st raya je. kalau 2nd raya tu mmg doa sangat tuan rumah ada buat makanan lain ie. mee soto ke mee kari ke takpun nasi beriani or nasi ayam pun ok. :-)

Kengkawan said...

i dtg beraya kat ur blog hari hari sejak dolu dolu lg, cuma x tggal komen je... slmt hari raya LG.:-)

Zulfadly said...

Selamat hari raya kak, saya pon tengok je orang post makanan di FB n blog je, kenyang dah,hehe

Zulfadly said...

Selamat hari raya kak, saya pon tengok je orang post makanan di FB n blog je, kenyang dah,hehe

kasihredha said...

memang sunyi sepi teman2 maya ku ini...cepat2 le kembali ke asal ye....hahahaha...padahal org yg cakap ni pun baru balik dari beraya kat melaka.
Banyak sangat makan rendang...bruce lee dan bruce willis pun dah bertukar....hahahahahah..tp mereka tetap anak beranak kannn *ayat tak nak kalah* hahahahaha

Norhafizah (Lina) said...

semua sibuk beraya kesana sini.. tu yg sunyi sepi.

lemongrass said...

chekgu azrine,
sebelum raya pun perut I asik nak makan aje, nasib baik cuma boleh makan masa iftar and sahur aje, hahaha

Pendragon,
kalau hari2 I keluar makan raya, maulah terus sendat all my jeans, hehehe. Ini pun tiap2 weekend ada open house invite but nasib baik tak banyak.

Sue,
selamat hari raya :-). I dah muak makan rendang but tak muak lagi makan biskut2 raya and kerepek2 raya so cepat betul timbang tu naik, tension betul!

Babybooned,
I rasa masa raya ni memang overload perut dgn rendang kan. I rasa macam tak nak makan rendang until next year aje :-)

Nora,
Kat perth ni I rasa masa weekend aje yg meriah sikit raya nya. My first day raya kat sini memang tak pernah keluar rumah sampai lewat malam baru balik macam kat Msia tu. Hubby I tak gemar langsung, hehehe.

Aida,
I pun dulu masa beraya kat Msia, masa makan breakfast kat rumah aje pulun makan rendang and segala lauk pauk. By the time pergi 3rd house, dah tak lalu nak telan rendang. By 2nd day, memang berdoa supaya dpt makan benda lain selain rendang, hehehe

Kengkawan,
selamat hari raya. You pun beraya kat blog aje ye, hehehe

Zul,
kat Tassie nampak lagi meriah raya celebration! I pun seronok tengok orang beraya kat blog and FB :-)

Kak Kasih,
Orang Msia memang sakan beraya seminggu sampai tak usik blog langsung, hahaha.
Orang Perth aje yang raya sehari aje :-P

Lina,
memang kan, sebab cuti sampai semnggu, tu yg memang puas orang Msia berjalan raya :-)

Tart Biscuits@ Tart Sg Choh said...

hi sis, i'm your silence reader..tiap2 pagi buka blog u baca :-)tp menu mlm ni sgt menarik hati saya...mcm ner nak buat creamy honey and mustard chicken ek? blh bg resipi?