Thursday, 16 August 2012

I finally did it!

Alhamdulillah, lagi a few days nak masuk Syawal, I finally managed to khatam Quran.

First time ever I berjaya baca Quran dalam bulan Ramadhan and khatam!

Selalunya baca tapi tak pernah berjaya nak khatam cos too many distractions, hehehe.

But this year memang I berazam sangat2 nak cuba khatam in 1 month and Alhamdulillah, dimakbulkan doa I.

But memang kena committed betul2 lah, baca setiap kali lepas solat and kalau ada masa lebih, baca extra to cover up the times tak sempat nak baca banyak2.

Selalunya lepas Sahur lah yang ada masa lebih nak pulun baca.

Now dah khatam, boleh lah relax sikit…….

Bolehlah start dengar lagu raya, hahahaha…..

2 nights ago, The Other Half mintak nasi and kari for dinner so I masak lah nasi and butter chicken.

IMG_0043

Tapi for me yang bukan minah kari sangat2 ni, I masak bilis goreng tumis dengan bawang, cili and kicap manis!

Heaven! hikhikhik….

IMG_0047

The Other Half sangat lah berselera makan sebab ada kari dan sekutunya, acar mentah.

Dah seminggu ni I tak masak kuih, we all buka straight dengan kurma and then terus makan main meal.

Pastu baru solat maghrib and dah boleh lepak2 lepas tu.

Lagi pun, Maghrib masuk agak lambat sekarang, around 5.50 so memang ngam2 waktu dinner lah, tu yang dinner terus.

Lagi senang kerja I kaaaaannnnnn……

17 comments:

penDragon said...

Congrats k LG sbb berjaya khatam Quran! Lama dh x buat bilis goreng kicap manis tu since my hubby dh x mkn nasi skrg ni...mmg heaven kan bilis goreng tu!

HaniRose said...

bestnya buka pukul 5.50 hehe sini awal2 haritu pukul dekat 8.30 baru buka. Then nak tunggu Isyak mmg bercinta sgt haha

herlyna said...

All the while, I'm ur silent reader of ur blog, but this time I wanna to say...congrat berjaya khatam Al-Quran, alhamdulillah. Selamat hari raya...n love Perth

susumanis said...

Allahuakbar, Alhamdulillah, very happy for u da khatam Quran Ramadhan kareem ni, me x la LG, i ni belum sbb semua nak buat, i loves zikir so much so byk masa habiskan kat zikir, tgh nak habiskan 70,000 tahlil for my dad, insyaAllah sikit lagi..Well done LG, very proud of u :))

Khairiyah aka Kerry said...

kak min, lama tak komen sini hihihi.
suami sy org jawa kak, secara tak lsg bilis goreng tumis dengan bawang, cili and kicap manis dah jd favourite saya.makan dgn telur mata wallah!!

azieazah said...

Tahniah! Alangkah besar dan gembira rasa hati, kan? Azam dan semangat tu berjaya dicapai juga.

Selamat Hari Raya Min, semoga Syawal kali ini lebih bahagia dan menggembirakan U dan keluarga di sana...

NEKCIK said...

Salam LG.nNekcik ucapkan selamat aidilfitri pada LG sekeluarga dan mohon ampun dan maaaf andai terkasar bahasa sepanjang persahabatan kita...selamat beraya di perantauan.buat ketupat tak..hik..hik

Aida Salleh said...

alhamdulillah. tahniah sis. Dengan kejayaan khatam quran dalam masa sebulan ni pastinya ramadhan kali ni menjadi sangat bermakna buat u. Dan pastinya ada ganjaran besar menanti u di sana. insyaallah.

Riri Yoorin said...

Assalamualaikum,

Selamat Hari Raya Aidilfitri LG.. alhamdulillah tahniah khatam al-quran..

Lisa H. said...

Alhamdullillah...n congratulations on your berkhatam.
I had that goal too and did complete (sekali with translation) last week... I was overjoyed upon completion that buckets of tears fell...as my aim was to sedekah niat pahala to my late dad...
Wishing you and family Selamat BerHari Raya ... and maaf zahir batin kalau ada tersilap menulis dan terguris di hati...

Aimmie Qistina said...

im new to this blog..kagum tengok akak yang berjaya khatam dlm sebulan. saya biasa awal2 bersemangat lepas tu mula la culas..

Ana Suki said...

Alhamdulillah.. tahniah ya ukhti.. nice to hear you khatam AlQuran.. anyway, lauk pauk yg you prepare tu sungguh menyelerakan lah.. (",)

Dinas Aldi said...

Alhamdulillah!

Selamat hari raya & maaf zahir batin, Min!

Imran Arif said...

kak...nak resepi butter chicken...leh forward ke email tak? i google ari tu dkat taste.com, n buat utk iftar. enche suami ckp x sama langsung dgn butter chicken dia mkn kat US dlu. wuwuwuuuuu...den sgt tercabar..

my e mail: ever_after_mine@yahoo.com

-----farhana---ur silent reader

selamat hari raya, maaf zahir batin

Rai said...

alhamdulillah..

selamat hari raya untuk akak dan keluarga ya..

lemongrass said...

Pendragon,
memang rasa bersyukur sgt2 bila dah khatam, hehehe.
I bila tgh takde selera makan, akan goreng bilis mcm ni and makan dgn nasi panas, terus naik balik selera :-).

Hani,
I've been thru Summer fasting, memang mencabar especially nak menunggu Isya' kan, hehehe

Herlyna,
Thanks for reading my blog :-). I do feel blessed bila Allah bagi I kemudahan utk khatam Quran dibulan puasa kali ni.

Susumanis,
Alhamdulillah. Memang sgt bersyukur Allah makbulkan doa I utk khatam this year. Congrats to you too sebab dah hampir berjaya nak habiskan your tahlil.
Semoga Allah terima amalan kita.

Kerry,
hehehe...bila dah kahwin dgn orang jawa, terus terberkenan kat bilis goreng dgn cili, bawang dgn kicap manis ni ye. Kalau makan dgn telur mata, memang tak pandang kiri kanan dah, hahaha

Kak Azie,
Salam and selamat hari raya utk Kak Azie sekeluarga juga.
Memang betul kata Kak Azie, rasa sgt terharu and blessed that Allah bagi kemudahan utk saya khatam tahun ni.

Nekcik,
Salam. Selamat hari raya utk Nekcik sekeluarga. Semoga lebih meriah Raya kali ni.
I tak buat ketupat, masak ketupat instant aje, hehehe

Aida,
thanks :-). I pun berdoa Allah terima segala amalan I di bulan puasa ni and ampunkan segala dosa I.

Riri,
Waalaikumsalam. Alhamdulillah, syukur dgn kebesaran Nya.

Lisa,
Congrats to you too, even better with translation! It was such a humble experience kan to be able to do it. I think your late Dad would have been so proud of your achievement.
I tak dpt buat all the translation, cuma dpt dengar some translations online aje.
Maybe, my next goal will be to khatam with translation.
Selamat hari raya to you and family too.

Aimmie,
Thanks for reading this blog. I pun bertahun2 baca quran masa bulan puasa dgn niat konon nak khatam but tak pernah berjaya. Baru this year dpt buat, Alhamdulillah.

Ana,
Alhamdulillah, rasa so blessed Allah bagi I kemudahan sepanjang bulan puasa ni utk berjaya khatam my quran.

Dinas,
Selamat hari raya utk you and Chek G jugak ye! Kalau makan bahulu tu, ingat2 lah ke I, hehehe

Farhana,
I tak tau mcm mana rasa butter chicken in the US tu, hehehe. The recipe I used kat Taste website tu recipe yg paling simple but my family suka but tak sure authentic ke tak. But if you want authentic Butter chicken, have a look at this youtube http://www.youtube.com/watch?v=tD9O-L2Xvzo. This guy is really good.

Rai,
thanks :-). Selamat hari raya utk you 1 family juga.

wati said...

Assalamualaikum...

Tahniah LG berjaya khatam quran and selamat hari raya aidilfitri utk you sekeluarga...