Tuesday, 28 August 2012

No more mee kari for the next few months!

After school semalam I said to the girls, “Come on, let’s go to the shop. I want to get some chips because I really feel like having chips tonight.”

Tekak I dah beria2 mintak chips! hehehe

Mana tak nya, Saturday tu makan mee kari and sate. Sunday makan nasi impit and rendang for lunch at a friend’s house and then for dinner makan leftover mee kari and sate again.

Then for lunch semalam I makan mee kari again untuk habiskan the last leftover so by dinner time, I feel I’ve had asian food overdose.

Tu yang terus cari chips, hahahaha…

And the girls pun terus lah mintak nak makan burger and chips for dinner jugak…

And bila The Other Half balik from work and entered the kitchen, he straightaway said, “thank goodness you are cooking burger and chips! Just I what I really need!”

He then said, “I love Asian food but I think I’m all Asianed out at the moment.

Hikhikhikhik….

I think I’m going to have to cook Western food during the week for the next few weeks sebab every weekend ada open house invite so we don’t get Asian food overdose.

This was our dinner last night.

IMG_0254

IMG_0256

IMG_0259

I had open-faced burger, konon2nya nak kurangkan pengambilan carbs lah (but makan chips menggunung so macam mana tu?) hehehehe….

But ada satu perkara pelik berlaku….

Miss 8 mintak burger for her lunch today…

Miss 13 mintak nasi impit and kuah kacang tanpa peanuts for her lunch. Dah 2 hari berturut dia mintak nasi impit and kuah kacang for her lunch sebab dia kata sedap sangat2!

I think they have swapped bodies during the night……..

 Confused smile

24 comments:

norhanim md zain said...

salam LG, macam macam kerenah anak anak kan :-:-))) yg penting depa suka kita yg masak.

orensangkuit said...

salam kak LG,
saya silent reader akak. tapi mcm tertanya la, kuah kacang tanpa peanuts cemana eh?

-acik oren-

Chekgu Azrine said...

raya baru ni tak dapat makan nasi himpit kuah kacang..huhu..org belah penang jarang buat..huhu

lilydvalley said...

alya baru sedar bahawasanya dia adalah warga negara malaysia...
hahahaha

Aimmie Qistina said...

mcm mana kuah kacang without peanuts tu..ehhee?

kasihredha said...

aikkk...biasanya miss 13 x berapa suka makan nasi kan :D
Raya2 ni memang segala2nya overdose..:D

Aida Salleh said...

Pelik jugak dengar Miss 13 ask for asian food ni. Tapi macam lilidvalley kata dia baru sedar kot dia warganegara malaysia. hehehehehee...jangan marah ya sis. just kidding...

KayNisa said...

aik.. pelik ni. biasanya miss 13 selalu tolak benda2 macam nasi ni.. mesti sdp sgt nasi impit kuah kacang tanpa kacang tanah kak LG buat tu. :)

Unaizah said...

Kami pun dah tak lalu tengok nasi. Dua tiga hari ni masak makanan lain selain nasi.

ida said...

we use to think the same bila anak2 berubah perangai, hb kata tertukar roh ahahaha, but normally my son cakap, muat kerrr...sebab kakak tu 'gumuk' sket dr adik..how to masuk in adik's body hahahah

Reen Tart Nenas said...

kak LG, apa kata sesekali share resipi ke :)

Anash said...

LG
your every entry envy me alot
heheh
lama tak drop komen sini
Salam lembaran syawal buat LG sekeluarga di Perth...
love your picturess...heheh

JaJa'Z said...

oh no!!! freaky friday!!! heheheh

WAN ZUHA ISHAK said...

hahaha!! saya dah tak boleh nak makan rendang, ketupat, lemang bagai. menu dah bertukar bukan asian food since raya ke-empat.

susumanis said...

salam LG, kat sini pun kita da tuka menu thai..tom yam etc, overdose malay food oledi, hihihi

BabyBooned said...

i've been cooking pasta nonstop the last few days sebab dah muak rendang. harini i actually managed to finish off the last of my rendang daging. success! tomorrow definitely nak masak burger sebab dah terliur tgk gambar ni. heheheee.....

norhidana said...

heheheheh... sampai dh terlebih muak nengok mee kari yek kak...

dana pun kalu dh puas mkn rempah2 msti nk layan western gk sesekali

blu4sky said...

hormone changes kot LG tu pasal selera alya berubah..heheheh

we all dah overdose makan daging.. dah takle tgk daging dah..saturday ni nak gi cari ikan kat pasar..kena tukar menu :)

m.u.l.a.n said...

Taqobbalallahu minna waminkum... Salam Syawal penuh berkat..

sama je selera kita mak besan ni.. hehhee... i pon masak mee kari for dinner last night.. pastu pagi ni i dok habiskan leftover semangkuk...

kalo ada speedboat murah kan, mau i pi raya rumah u nanti... hehhee..

m.u.l.a.n said...

and Maaf Zahir Batin..

shafirul suffian said...

suka tengok blog ini.. nampak peramah dan menyelerakan.. salam perkenalan.

Tinie Mohamad said...

salam k.min n selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir n batin. Maaf terlewat singgah di sini....

betul lah kak agaknya miss 13 n miss 8 tertukar badan kot.... hehehehe

lemongrass said...

Hanim,
Tu lah, kadang2 kita ingat kita dah paham kerenah anak2, tup2 tukar pulak kerenahnya tiba2 :-)

acik oren,
Salam. thanks ye sbb sudi baca blog saya.
Kuah kacang tanpa peanuts tu kuah kacang 'mahal' sbb guna campuran kacang almond, cashews dan walnuts sahaja. Tak guna langsung kacang tanah :-).

Chekgu Azrine,
orang penang kalau beraya, sure buat nasi briyani ye? or nasi kandar? :-)

Lily,
wahkahkahkah...memang betul tu. Baru dia perasan yg dia anak jawa Ijok :-D.

Aimmie,
rasa kuah kacang without peanuts ni sedap, orang yg makan hari tu tak tau pun kuah tu takde peanuts. I guna campuran walnuts, almond and cashews untuk ganti kacang tanah :-).

Kak Kasih,
tu lah saya heran nya. Tapi setakat 2 hari aje pun dia sanggup makan nasi impit and kuah kacang tu untuk lunch, hahaha...

Aida,
dia baru sedar yg kulit dia sawo matang and hidung penyek mcm orang jawa, hikhikhik...

KayNisa,
i think selama ni dia tak nak cuba makan nasi impit and kuah kacang sbb dia ingat sure tak sedap. Suddenly bila I paksa dia makan, baru dia tau sedapnya, hehehe

Unaizah,
I pun bila tengok gambar nasi impit and rendang, terus rasa muak aje, hehee

Ida,
hahaha...anak you funny betul. Memang orang dulu2 slalu ckp kalau tiba2 anak2 bertukar perangai, roh dia bertukar badan masa tidur malam2, hehehe

Reen,
share recipe mana? burger tu ke?

Anash,
Salam lebaran jugak utk you :-)

Jaja,
jangan tertukar dgn I dah lah kan, hahaha

Wan Zuha,
kat sini every weekend still kena makan rendang and nasi impit and yg seangkatan dgn nya at open houses so weekdays memang makan benda lain, hehehe

Susumanis,
malay food ni memang sedap tapi kalau raya mesti overdose teruk2 kan, hehehe

BabyBooned,
I'm so happy I have no more rendang in my frezer nor in my fridge. But still ada lagi nasi impit in the fridge tu which I tak boleh tengok sbb nak muntah dah sgt2, hehehe

Dana,
sehari dua makan mee kari memang sedap tapi kalau dah pagi petang siang malam kena mengadap mee kari, tak lalu terus, hehehe

blu4sky,
maybe lah kot or tiba2 baru dia sedar yg malay food ni sedap sebenarnya, hehehe.
I pulak dah jelak makan seafood sbb I buat seafood laksa hari tu :-D.

Mulan,
speedboat takde murah, tapi airasia murah gak kdg2, hehehe.
Mee kari ni sedap tp kalau dah 2-3 hari makan benda sama, terus jadi tak sedap, hehehe

shafirul,
Salam singgah ke blog ni. thanks sudi singgah sini :-)

Tinie,
Salam and Selamat hari raya utk you juga. Dah puasa beraya? :-)
Miss 13 baru terperasan yg dia tu ada keturunan jawa, hehehe

nuriqa said...

ya allah kak..glak abis saya bc pasal miss 8 and miss 13 tu..ahahaha...anyway kak i enjoy reading ur blog.slama ni i jd silent reader je..hehehehe:)