Saturday, 10 March 2012

Tokey kuaci :-P

Ingat tak lagi my entry yang ini about tokey kuaci perasan tu?

hikhikhikhik….

Pagi tadi masa I tengah jemur kain, I tengok dia dua beranak dok berdiri depan pokok sunflower tu sambil do mengunyah…

Sambil petik sambik mengunyah…

Pastu dia panggil I and said, “I think it’s time we harvest the sunflowers because the raw ones I’m eating now already taste like sunflower seeds.

So, I pun cut off the head of the sunfllower and asked Miss 8’s help to harvest the seeds.

IMG_6490

Ini baru namanya kembang setalam kan! hahahahaha….

IMG_6492

Jenuh jugak  we all dua orang nak harvest 1 head tu.

IMG_6496

The seeds up close and personal Winking smile.

IMG_6499

After what seems like forever, berjaya jugak we all ‘scraped’ off the seeds.

IMG_6500

Sebijik macam kuaci kat kedai kan, hehehe….

And then I roasted them in the oven at 160°C for about 10-15 minutes.

Actually kalau you google, banyak boleh jumpa different ways of roasting them. It’s up to you nak ikut yang mana.

I tak letak salt pun on our sunflower seeds ni.

IMG_6528

The end product.

The Little Misses found it a novelty to kopek kulit kuaci and makan the small seed inside it Smile.

22 comments:

ijayuji said...

Salam kak! kabare? :D humang aiii! gerammm betulll tgk kuaci tuuuu! kita nak tarik kuaci tu dr kelopak dia! bestnyer! mmg sebijik kat kedai punyer! gerammmnyer!

whitecappuccino said...

Wah! macam tu ke kuaci ni kat bunga tu? akak tak tau pun! banyak tu!

ejaescobart said...

kak LG,

bila tengok seeds tu masih kat head dia.. terasa meremang bulu roma.. sebab geli.. hehe.. cepat2 scroll ke bawah.. bila tengok yang dah siap petik.. rasa sedap pulak..

lepas ni boleh laa buat bisnes taruk dalam peket kecik2.. hehehe...

m.u.l.a.n said...

waaahhh.. sungguh2 seronok ni.. nanti pos sikit the kuacis tu yek.. kasi kawan2 makan.. tengok kuaci kat blog u ni pon rasa meleleh2 air liur..

Anna Da Lady said...

aa..saya sama macam ejaescobart..rasa geli je tengok bila penuh mcm tu pada bunga tu:) macam hujung lebah duduk hingap pun ada :)

kasihredha said...

rasa dia surelebih sedap dan manis bbanding yg beli kan...
memang dah betul2 jadi tokey ni :)

penDragon said...

I ingat N3 tu! ya ampun ya ampun...mmg besar sungguh kembangnya! so, mcmana tokey kuaci? bila nk pasarkan produk ni?

Oyis said...

mmg besar setalam! x pernah tahu bole besar mcm ni sunflower

Azian Elias said...

YA ALLAH.. macam tu rupanya yee...seronoknya..

hubby akak akan makan seed ni kalau dia mengantuk while driving..

ummiaisyah said...

x sangka beso talam kepala munge tu...mcm mn le kalo kt ladang dia...mmg giant..hehehe

Aidah said...

wah seronoknyer kak dapat makan kuaci 'buatan' sendiri..
sunflower -> kuaci..
=D

quinnie said...

besarnya bunga nye kak ....geram nengoknya..:) memang puas makan nih...hehehe

plug2pin said...

ooo cam tu yek kuaci tu bila masih kat bunganya. first time tgk. biasa tgk bunganya jer..dan kuacinya shj

afid said...

ooooo..macam tu eh rupa dia..sama je mcm dalam plastik tu..hehhee..sebenarnya tak taupon rupa masa mentah jugak..hihi..

JieJ said...

wow..kak LG, first time saya tengok mcm mana kuaci kena produce..hehe..memang boleh jadi tauke kuaci lah ni.

De' Nurul said...

Wow first time tengok yang fresh macma ni.Real one!

ameeza77 said...

hoh! macam tak caye aje kuaci tu semua datang dari sunflower tu, pes time nengok! thanks LG :))

lemongrass said...

Ika,
Salam. tu lah yg anak beranak tu duk berdiri tepi pokok sunflower sambil makan straight dr bunga, hehehe

Whitecappucino,
Ha'ah, we all pun seronok tengok mcm mana kuaci ni terhasil :-)

Eja,
hahaha, geli eh :-)....Kalau I nak buat bisnes, kenalah I tanam sunflowers penuh keliling rumah, heeee.

Mulan,
nasib baik lah kuaci ni memang makanan paling senang nak jumpa kat Msia tu kan so tak lah lama meleleh air liur you ;-)

Anna,
Mcm bontot lebah tersusun rapi ye, hehehe

Kak Kasih,
budak2 suka pulak kuaci ni padahal diaorang tak pernah makan sebelum ni. Maybe sbb lemak manis asli sbb tak campur apa2 kan :-)

Pendragon,
Kena tunggu I bukak ladang sunflowers, baru boleh jadi tokey, hehehe

Oyis,
sunflowers ni ada mcm2 variety, yg ini yg mmng besar gedabak tu. Kira kenyanglah 1 keluarga makan kuaci, hehe

Kak Yan,
now dah tau mana dtg kuaci ni, boleh lah Kak Yan try buat lepas ni eh ;-)

Ummiaisyah,
klu kat ladang dia, sure seronok tengok beribu2 pokok giant2 ni kan :-).

Aidah,
memang seronok! :-)

Quinnie,
memang puas makan 4 orang, ini pun ada lagi lebih2 sikit sbb malas mengopek:-)

plug2pin,
yg variety ni, mcm ni rupa kuaci dia. Rasanya ada bnyk variety lain so maybe kuaci dia lain sikit kot :-).

Afid,
rupa masa mentah sama aje dgn rupa bila dah masak. Cuma rasa dia lah tak sesedap yg dah diroast :-).

JieJ,
Now dah tau, boleh lah you tanam sunflowers utk jadikan kuaci kat Msia tu ye, hehehe

De'Nurul,
Soetimes, we can learn a lot kan from blogs, hehehe.

Ameeza,
Kalau sunflower yg ada head giant ni, memang banyak dpt. Klu sunflowers yg kecik2 tu, sikit aje dpt nya :-).

Ria said...

best nye kak..cmni rupe ny..beso betol head die..salu nmpk kecik je..agak2 bpe umur pokok tu ye smpai kluar seed die tu??

rostina76 said...

jakunnye.....xpernah tgk sunflower besor gitu &kuaci yg fresh camtu. eh, lupa....salam pkenalan dr brunei utk perantau dr malaysia. kita nak follow awak bleh?

UmmiRosma said...

Masya Allah...your sunflower is very gigantic! Tak pernah tengok yg sebesar ni dear....

*rasa nak tanam biji bunga yg besar ni...boleh tak hantar ke tmpt saya?*

I can pay all the postage.... (".)

Peri PiA said...

Assalammualaikum
salam kenal :),dah lame xdtg sini

saya pon ada masalah geli tgk lubang2 mcm tu,tgk internet trypophobia hehe

anyway awesome la kuaci sendiri