Sunday, 4 March 2012

Colourful Sunday

I made marble cake on Friday nite untuk bawak pergi picnic semalam.

I love the colour of marble cakes sebab due to the colours, nampak macam sedaaaaappp sangat rasa dia kan, hehehe.

IMG_6380

Most marble cakes will have these 3 colours kan, plain cream, red and chocolate brown.

I think I’ve made marble cakes in blue, brown and red before as well. And also in blue, purple and red, hehehe.

Probably sebab tu kot someone invented the rainbow cake sebab they couldn’t decide what colours to add to their cake so they use all the colours they have in stock, heeee Winking smile.

IMG_6383

But my marble cake is truly ‘marbled’ sebab I couldn’t be bothered to dollop the separate colours nicely in the baking pan.

Kalau I rajin and nimble-fingered, sure lah marble cake I ni akan secantik other people’s marble cakes yang lapisan kaler dia tu tersusun rapi sahaja kan. Unfortunately, I memang tak rajin, hahahaha.

IMG_6386

(I used this recipe for my marble cake sebab I have some sour cream to use up. It is really moist and buttery).

But,I am not sure when I will be game enough to try all the colours I have in my pantry though…..

IMG_6402

I use the rose pink most of the time to colour cupcakes, marble cakes, apam, icing.

Yellow tu pulak I keep in stock sebab Miss 8’s sport faction at school is Canning House which is yellow so kadang2 nak buat yellow cupcakes and icing masa her school sport fete Smile.

The green I jarang guna sebab I slalu guna pandan paste for green colouring.

Pillar box red tu I bought dah lama masa tengah teruja nak buat red velvet cakes but bila tengok the amount of colouring I need to use terus tak jadi, hahaha.

Black tu I bought sebab intrigued with the colour. Bila nak guna? Wallahualam, maybe never kot, unless I nak buat Halloween scary themed cupcakes or icing kan.

Blue tu I selalu guna for icing because The Little Misses prefer blue or purple icing compared to girly pink Smile.

Wish me luck ye for my wisdom teeth removal this afternoon.

If my updates after this lack wisdom, you tau lah kenapa, hahahahaha.. Smile with tongue out

13 comments:

Azu said...

salam kak lg... i love all the colour.. haha tapi hitam tak jumpa2... boleh buat ladybird or bee apam instead of polka dot apam... heheh or why not u try rainbow cake...u

penDragon said...

wah, mcm2 colour tu akak ada. boleh jugak tu akak guna black colouring tu utk buat cuppies dracula ke...ok GOOD LUCK kak...semoga semua berjalan dgn lancar!

La maman Mucci said...

lin penah buat roti jala kaler purple and biru.. my mom kata buang tebiat! haha. takpela yg penting rasa tetap roti jala! ekeke

kasihredha said...

makan kek tu dulu before ke dentist ye :))

InsyaAllah semuanya akan berjalan dengan lancar. Post op biasanya cuma sakit sikit jer, sure dentist kasi painkiller yg bagus punya. Lepas tu...LG akan rasa lega sangat...dah tak de rasa tak selesa dan sakit akibat wisdom tooth yg impacted tu...GOOD LUCk dear...hug3

Izan said...

Salam LG... Good luck gi jumpa dentist.. saya baru jer cabut gigi last week.. hihihi sakit memang sakit... tapi sekarang dah ok.. boleh senyum lebar2.. emmmm sedap kek tu.. mak saya rajin buat tapi anak dia nie, yang maleh.. :) good luck

AnimNaim said...

Make sure other half rakam video kak LG masa kena hidu laughing gas...boleh tgok akak mcm merapu ke tak macam David after Dentist tu...hehe...gurau je

AnimNaim said...
This comment has been removed by the author.
Maya Marisa said...

all the very best with the dentist. i extracted mine back in 2008. totally understand the pain & the agony. tapiii dah lepas cabut tu, fuuh lega nyer. nak jadikan cerita, i cabut ngamX2 bulan puasa. adehh

CitarasaKu said...

Salam Lg...nice n simple i like it.

Pretty Ryna said...

lama tak makan marble cake ni..menarikla akak punya marble cake ni..ada kaler pink gitu

Rdimple said...

ok LG.. gud luck ye nak gi dentist tu... byk kan bismillah... :)

m.u.l.a.n said...

i memang suka marble cake... lagi2 kalo banyak kaler2... yours ni mesti sedap sangat ni...

cabut wisdom teeth..!!!! iisshhh, i takde berani... best of luck..!!

lemongrass said...

Azu,
Salam. everytime I tengok the rainbow cake at someone's blog, memang teruja nak try but bila fikirkan the 'leceh' nak buat because I have to use so many different bowls to mix the colour and the batter, terus rasa malas, hehehe....
I should try it one day kan :-).

Pendragon,
nanti bila the girls nak buat cookies, I might buat kan black icing utk diaorang. Tapi takut orang takut nak makan pulaknya kan :-)

Lin,
hahaha...Bila I tengok orang buat colourful roti jala kat a lot of blogs, the first thing that came to mind is, 'rajin giler these people!!!!" hehehe...

Kak Kasih,
memang I melantak the marble cake on Saturday tu :-).
Alhamdulillah, so far so good, tak lah sakit my gums ni. But like you said, memang rasa lega sbb lepas ni the wisdom teeth tak boleh give me problems lagi.

Izan,
Salam. Masa nak cabut tu memang rasa nervous sgt2 kan but skrg ni dah lega sbb dah takde wisdom teeth yg buat I slalu sakit tu :-).

Anim,
I tak dpt pun the gas semalam. The dentist cuma bagi I local aje, pastu dia terus cabut. Tak sempat I nak meracau2, hehehe

Maya,
I am so happy now sbb dah cabut after years of on-off pain. Memang lega sgt2 kan. I can eat whatever I want after this without worrying it might cause an infection at the impacted wisdom teeth :-).

CitarasaKu,
Salam. Marble cake memang sedap slalunya kan :-)

Pretty Rina,
Marble cake ni sedap sbb ada bnyk butter so memang lemak, hehehe. I pun suka the pink :-)

Rdimple,
Alhamdulillah dah selesai semuanya. Lega sgt2 I skrg :-)

Mulan,
You suka bnyk2 kaler mcm rainbow kek tu ye? :-). Kalau I buat bnyk2 kaler, takut the girls tak makan aje, hehehe,