Friday, 2 March 2012

Just a Friday nite rambling

The stretch of road near our house is very well liked by the police.

Boleh katakan selang sehari mesti diaorang bersadai kat tepi jalan tu sambil pegang a speed gun.

I guess sebab the speed on that road changes from 70kms/hr to 60kms/hr so ramai lah drivers yang ‘alpa’ atau buat2 alpa and still pecut gak.

So, I guess memang ramai lah yang kena pinged by the police doing 70 in that area kot.

You nak tau what the fine is if you exceed 10kms over the speed limit?

If it is less than 9kms over the speed limit- $75

If it is between 10-19kms over- $150 and 2 demerit points.

if it is between 30-39kms over –$700 and 5 demerit points

if it is over 40kms- $1000 and 7 demerit points

(But I think it’s more nowadays tak silap.)

So, drivers yang sentiasa suka pecut gilers vavi kat Msian highways tu, kalau kena denda banyak macam ni setiap kali speeding, bangkrap lah you all kan, hahahaha….

So far, Alhamdulillah, we all tak pernah lah kena speeding fine ni sepanjang2 we all dah drive in OZ land ni.

Sebab both of us love to use the cruise control button everytime we all drive, hehehehe…..

So, tak lah our foot ter accidentally tekan the accelerator pedal and go over the speed limit.

I know we sound a bit anal kan but we would rather spend our money on other things than wasting them on speeding fines.

Satu lagi, kat sini (untuk sesiapa yang nak datang melancong ke sini and nak drive kat sini) you have to be aware of the speed limit in the school zones and the speed limit in built-up area (kawasan perumahan).

Walaupun that stretch of road tu speed limit biasa dia is 70kms/hr or 80kms/hr or 90kms/hr, during the school terms between 7.30 pagi- 9.00 pagi and 2.30 petang- 4.00 petang, kalau kawasan yang you lalu tu is a school zone, you have to reduce your speed to 40kms/hr sahaja!

Hari tu kat suratkhabar kat sini keluar berita, a cyclist (yang naik basikal) kena saman sebab he did 56kms/hr in a school zone on his bicycle! So funny kan, hehehehe.

And the speed limit kat kawasan perumahan pulak is only 50kms/hr. Kalau you drive kat Perth ni and you tak jumpa any speed sign on the road, it is advisable for you to drive at 50kms/hr only because that is the rule here. Jalan2 yang takde speed sign, maknanya the speed is 50kms/hr.

And 50kms/hr tu dah kira sangat lah perlahannya kan but believe me, ramai drivers yang kat luar sana tu yang drive on the road macam kura kura at 30-40kms/hr! (especially on the way to The Little Misses’ schools and you can always guess who is behind the wheel Eye rolling smile).

Tension I kadang2 bila happen to be behind these people, hehehehe….

Dah lah drive sangat2 perlahannya, diaorang macam so oblivious to all the other drivers on the road, as though macam diaorang aje yang tengah driving masa tu. Sikit pun tak prihatin dengan drivers lain, tu yang buat I tension lebih2 tu.

And speaking of drivers, we saw this car a few months ago when we were coming back from our Nyamup holidays.

IMG_5200

Can you spot the mistake?

Kalau I jadi this driver, malu giler I nak drive the car with such an obvious mistake. Sure lah orang akan kata IQ I tak berapa tinggi, hehehe……

10 comments:

kasihredha said...

akak pun selalu guna cruise control button kalau kat higway...lebih selamat.

Mak aiii perlahan benar...kat school area...kalau kat Msia mcm ni,tak sampai2 le akak kalau nak gi kerja...sure kena keluar awal2 pagi :)
Basikal pun kena? hihi

Azian Elias said...

My goodness..fine dia...

haru gak ye.

June said...

hahahahaha..... biar btl Kak LG org naik basikal pun this rules apply. damn funny btl.

Unaizah said...

The mistake kat cermin kereta tu is TANTRAM kan? Betul tak? It should be TANTRUM right?

Kalau di Malaysia kena denda tinggi for speeding sure reduce la sikit accident rate. Ni nak naikkan denda dah sana sini bangkang/protes.

penDragon said...

kalau basikal over limit pun kena fine, maknanya polis sana mmg strict la kan. I rasa ayat "I chucked a tantram (tantrum)" tu mcm x kena je...bukan reti sgt pun..guess guess je ni...ejaan "tantram" tu kot salah..mlm ni xde gambar foods eh?

Muna Mahdzar-Fadaaq said...

So, that's where I've gone wrong...
I need to chuck a tantram baru dapat kereta sebijik... now I need to google on cara-cara untuk effectively chucking a tantram, if all goes well, one new car this way mari!!! :)
xoxo

Cikgu Eta said...

Hopefully one day kami sekeluarga bpeluang ke umah angah

Cikgu Eta said...
This comment has been removed by the author.
the2Balqis said...

chucked a tantram?? thot it was an oz slang or sumthing...dorng kan slang pelik skit...

anyway tu baru cara yg btul klau nak saman...barulah org takut nak speed...org2 ni sume takut hilang duit je..klau kat msia siap bleh kumpul tunggu 'discount'!

lemongrass said...

Kak Kasih,
We all ni kat jalan yg 50kms/hr pun guna cruise control sbb tak nak kena saman, hahaha.
Memang perlahan 40kms tu, I guess sbb tak nak orang accident dgn school kids kan.

Kak Yan,
Memang bangkrap habis kalau every week kena speeding fine kan.

June,
tu lah, the cyclist punyalah mengamuk sbb kena saman sbb dia kata dia bukan naik kenderaan yg ada engine. Pastu, sibuklah semua orang debate about this issues, hehehe.

Unaizah,
Memang betul tu :-). Orang OZ ni memang fail sikit bab2 spelling ni, hehehe.
Walaupun fines kat sini mahal, but ramai jugak people yg slalu speeding ni, I pun heran mana lah diaorang dpt duit nak bayar saman tu.

Pendragons,
Police kat sini mmng strict, kalau kena saman tu, jgn haraplah nak kasi kurang. But kita boleh aje nak contest the saman kat court klu kita rasa kita tak bersalah but sapelah larat nak pergi court kan :-).
Ejaan betul dia mmng tantrum but minah driver kereta ni sure jenis tak tau spell, hehehe

Muna,
Hahahaha....Kalau I chucked a 'tantram', mau lah kena gelak dek laki I and sampai bila pun takkan dpt anything :-D.

Eta,
insyaAllah :-)

the2Balqis,
chucked tu memang OZ slalu guna but tantram tu memang deiver tu tak pass spelling test, hehehe.
Kat sini memang takde discount klu kena speeding fine. Kalau tak bayar, dia bwk masuk court.