Monday, 5 March 2012

It’s all good

The minor dental surgery went well yesterday.

I only had local anaesthetics for the extraction, no laughing gas, no GA, no happy pills either, hehehe…

Like I said to the dental nurse, once you’ve been through childbirth, every other pain seems minor by comparison, hahaha Winking smile.

It took the dentist a few minutes only to extract each one and a few more minutes to stitch the cuts up.

We used to go to another dentist who doesn’t do wisdom tooth extraction, he only ‘manages’ teeth by making them look pretty and healthy. And he’s quite expensive as well.

Mana lah tak expensivenya, every time we all pergi jumpa dia, he would ask us what music we prefer to listen to and then gave us a headphone so we only hears music and not the drills. Sangat2 prihatin but tak larat kadang2, hehehe.

And he also had all the state of the arts fancy dental machines at his clinic. Tu yg our dental bills mahal giler with him.

Our private health fund covers some of his bills but not a lot since his bills are more than the usual dentist. So, we had to pay quite a big gap.

So, when my wisdom teeth start playing up, he referred me to an expensive dental surgeon who must be so popular sebab nak dapat appointment dengan this guy punyalah susah.

I pun malas lah nak fikir anymore, I went on the net to search for ‘in-chair wisdom tooth extraction in Perth’ and I found quite a few dentists who do it.

All the dentists around my area tak pulak buat in-chair wisdom teeth extraction. So, kenalah I cari somewhere else.

And I just gambled with this dental clinic yang dekat dengan masjid we normally go to on Sunday. This clinic is open 7 days a week which is a bonus (most clinics and dental clinics only open 5 days a week or 6 days a week aje kat perth ni).

I saw the new dentist on Wednesday last week and she told me she could do the extraction in-chair on a Sunday, so happy giler lah I.

And this new dentist is really good obviously because Alhamdulillah, so far, I haven’t had any pain from the extraction sites. I only took 1 panadeine forte yesterday once the anaesthetics wore off.

I think I might start going to this lady dentist from now on.

And yang buat we all lagi happy, our private health cover paid a lot of the bills yesterday, yeay!!!!

The bill for 2 wisdom teeth removal, local anaesthetics, cleaning and scaling came up to $632 and we only paid $253 gap. The private health fund paid the rest.

Iye tuan tuan dan puan puan, it is expensive to see a dentist kat OZ ni, hehehe.

But yang sedihnya, since yesterday, I have only been eating soft mushy food aje Sad smile.

Semalam, I cuma makan nestum yang cair sangat2 and yoghurt post surgery.

Hari ni, I cuma makan yoghurt for breakfast, thin mushroom soup for lunch and mashed potato for dinner.

While the rest of the family had this tonite….

IMG_6405

I kan ibu and isteri mithali you so I made meatballs pasta bake for them for dinner tonite, hehehe…

(The Other Half bought burger and chips for their dinner last night sebab he didn’t want me to masak).

IMG_6409

IMG_6422

IMG_6427

Sangat lah tersiksanya jiwa dan raga I melihat diaorang makan the pasta bake dengan lahapnya!

They said to me, “This is so yummy. Thanks a lot for making this for us even though you can’t eat it.”

While I cuma makan….

IMG_6413

IMG_6418

Really soft mashed potatoes without gravy..

Sedih kan, hikhikhikhik….

Kalau tak turun jugak berat I lepas ni, memang lah! Heeeeee…..

23 comments:

UmmiMaryam said...

Somehow I rasa mcm more or less the same je for the dental fees. Silap2 boleh murah lagi kt OZ with insurance cover. Baru ni balik Msia, my wisdom tooth pon buat hal. So I end up cabut juga bila memikirkan yg OZ lagi mahal fees dia.

Kos cabut 1 gigi, bius 3 kali, cleaning & scaling = RM720! Rasa nk pengsan masa bayar tu!

Cheq Sue said...

teringat masa dok sakit gigi dulu kak min, dari sakit tu sampai ke cabut memang sengsara betul, makan macam mak nenek mampu nengok aje la

penDragon said...

laaa...akak cabut 2 gigi sekaligus! I ingatkan akak nk cabut 1 je. kesian...org sakit x boleh nk mkn makanan yg keras2. Kalau hari2 asyik mkn mcm ni, boleh turun byk kg ni...hihi...semoga cepat baik ye kak ;)

m.u.l.a.n said...

wohhoo... memang i dah dengar mahal keje gigi2 kat oz tu.. i tak kira dentist clinic tu camna, i memang takut.. pergi kalo terpaksa ya amat sangat.. hahaa...

memang lah u ibu mithali.. oso kawan mithali.. kasi kawan2 bersemangat utk masak macam masterchef.. masak utk family mcm u masak semua tu..

kesian u takleh makan keras2.. makan pelan2 tau..

lemongrass said...

Mazia,
Mak Oi! Itu lagi mahal gilers. Kalau I pun, sure menggeletar masa nak bayar, hehehe.
You pergi jumpa orthodontist kat Msia ke? Tu sebab dia mahal mcm tu?

Cheq Sue,
Masa wisdom teeth I tgh sakit hari tu pun, mmng tak senang nak makan. Skrg ni wisdom teeth dah keluar, still tak senang jugak nak makan, hehehe

Pendragon,
Since 2 yg bermasaalah, I pun suruh dia cabut dua2 sekali. Senang sbb sekali aje bius and menanggung siksa, hehehe.
Yg best nya tak boleh nak makan mcm2 skrg bila teringat sure boleh kurus lepas ni, hahaha.

Mulan,
Kat sini, klu takde private health insurance yg cover dental sekali, memang siksa lah nak bayar bila kena jumpa dentist. Kalau setakat utk cleaning aje ok, tak lah mahal sgt.
I tak masak mcm Masterchef sbb I tak larat nak buat cantik2 mcm Masterchef tu, hehehe.

Zulfadly said...

salam kak, saya balik msia haritu semata-mata cabut wisdom teeth ni, kena minor surgery, almost rm400++ siap scalling, sehari-2, air liur banyak, seminggu makan bubur je.ausie dental sgt mahal,

lemongrass said...

Zul,
Salam. Memang students ramai yg buat mcm tu kan, balik Msia baru jumpa dentist utk all the problems sbb private health fund for students tak cover the excess.
I think I nak buat bubur nasi jugak lah esok, makan dgn kicap aje pun sedap kan, hehehe.

Kay Masingan said...

so far x pernah lagi sakit gigi, cuma pernah ada lubang lah. Sebelum lubang tu menjadi-jadi yang biasanya boleh membawa sakit, baik g doktor gigi n tampal..

Ok lah tu, mashed potato, sedap juga..:)
makan pelan2 ya..hehe

Azu said...

salam.. sian akak.. saya cabut 4 btg.. tp different session laa.. buat sebelah sebelah bile gigi tu start buat hal laa... tapi tuam pipi with icepack.. n eat icecream sebab tak leh mkn bende panas sgt takut bleeding.. memang tak sedap laa kene mkn bubur yg tak panas..

kasihredha said...

sebab tu le ramai orang oz akan buat dental treatment kat msia bila mereka balik cuti...sebab kat sna mahal .
Alhamdulillah LG dah ok...kejap je tu..pas ni dah boleh mkn macam2 :)

umiyumi said...

Salam Kak, rasanya kalau jd dentist kat sini pun dah boleh jd kaya raya kan? :p

Sooyaree said...

Sakitnya! I banyak banyak doktor, paling gerun dentist. Tak tau apsal. But I had to extract one of my wisdom tooth, pasal tumbuh melintang. 1.5 hours, 6 kali bius, hahaha... I think kalau kasi mashed potato gitu, Aiyu pun tak lalu nak makan, hihiih :P

zazook said...

the removal of my two wisdom teeth kat msia cost my dad (blom keje time tu!) RM1600!! but i know there are places that are not so pricey, so i guess it really depends on w hich dentist you choose :p

as for the food, definitely will lose weight!! i only had really ripe melons and runny congee for about a week (until the removal of stitches)... :s

Mama Rocks said...

going through a childbirth even painful..oh penguat semangat hehehe.. tapi saya masih takut kena inject

Zalia said...

ade harapan kurus bangat ni kak min... hihihi

Rdimple said...

hahaha sabar je la LG,, memang you punya meatballs pasta bake tu sgt sgt mengancammmm :)

T said...

LG,
Glad to hear that it went ok. My spouse dulu pun guna local anesthetic, tak tidor during Wisdom Teeth removal. Tapi he could felt it and terbegerak, and everyone there terkejut. I just don't think I can handle that though. Nanti I punya definitely kena tidor during the surgery. Here dental surgeon tak buat regular check-up/cleaning. So, memang susah la jugak nak dapat appointment, especially for Friday afternoon dengan Saturday.

p.s. Add some pesto to the mashed potato for flavoring. I can think of many ways to make it unhealty :-P but for now, you can easily do that by having ice-creams :-)

mrs plain-june said...

adoi kak.. pls get well soon so you can balas dendam and eat all the pasta bake sorang2 :p
mak aih.. mahal tak ampun bil dentist kat sana. for the 1st time in my life i feel like thanking our gov. my bill was only RM5 when i had minor surgery (yes.. to extract wisdom tooth yg melintang) kat hospital putrajaya 9years back. if i were a gov's staff.. it will be foc. but then, tunggu 2 bulan baru boleh cabut! Q panjang punya pasal :p

lemongrass said...

Kay,
gigi yg dicabut ni wisdom teeth yg memang slalu mendatangkan masalah kat ramai orang sbb dia keluar tak betul. Mula2 malas nak cabut tp bila slalu bagi problems, tu yg terpaksa dicabut jugak, hehehe.

Azu,
Alhamdulillah, I punya 2 aje yg problematic so far, hehe. tu lah kan, I pun tak makan benda2 panas. Yg paling I rindu is my hot coffee yg I wajib ambik every morning. Hopefully, lepas cabut stitches, bolehlah I minum kopi panas puas2 :-).

Kak Kasih,
Memang ramai orang OZ yg buat dental tourism pergi Msia or Thailand sbb bila convert duit, jadi sgt2 lah murahnya kan.

Umi,
kalau you tengok the boats and yachts kat Swan river tu, mostly dentists lah yg punya, hahaha

Sooyaree,
Mak Oi! Lama giler you had to sit in the dentist's chair cabut wisdom tooth. Agaknya yr tooth sama degil mcm tuannya ye, takmo keluar? ;-P.
Memang ramai gilers orang takut dentists kan :-).
I pun actually tak lalu tengok the mashed potatoes but sbb lapar sgt, terpaksalah telan jugak, hahaa

zazook,
did you go under GA masa buat extraction tu? Mahal betul ye. I had runny congee tonite for dinner after eating yoghurt the whole day. Thank goodness for this misfortune, hopefully I could finally lose that last stubborn 1kg, hehehe.

Mama Rocks,
hahaha...everytime the dentist tu inject the local, I ckp dlm hati, sakit lagi childbirth, sakit lagi childbirth, hahaha

Lia,
woohoooo. yeay yeay boleh kurus :-D.

RDimple,
tu lah kan, tension I semlm tengok diaorang melahap the meatballs tu. Rasa berjujuran air liur I sambil I mkn mashed potatoes yg tak sedap langsung itu, hahaha.

T,
I could feel ann the pulling and the shoving the dentist did when she tried to pull the teeth out. I rasa mcm nak tercabut aje my jaws masa tu, hehehe. But no pain at all.
I'm not sure this lady dentist buat normal cleaning or not. I asked her to do it as well since I was under LA tu so tu yg dia buat. Hopefully dia buat lah sbb I like the weekend appointments :-).

June,
wahhh....sangat lah murahnya yr tooth extraction tu! Memang sgt2 berbaloi lah pergi hosp kerajaan klu sanggup tunggu lama lah kan. rm5 tu nak beli nasi briyani pun tak lepas, hehehe.

UmmiMaryam said...

I pegi dentist biasa aje haritu.huhu..maybe sbb famously known at that area kot.

tapi memang serik la nak cabut gigi lagi. Bukan sebab sakit, tapi sebab mahal sangat!hehe..

syanashwa said...

salam kak LG..(dah semua call you 'kak LG'.. boleh kan? ;)) my first time here.. active blogger kak LG nih.. love reading your post.. :) this post pasal wisdom teeth yg attract me.. tk sangka begitu mahal kos kt sana.. no wonder i have quite number of patients jugak from oz.. this explains why.. tp mostly yg dtg smua malaysian yg sambil balik bercuti, smbil buat treatment.. keep blogging and sharing, kak LG.. and do tk care of those stitches.. ;)

lemongrass said...

Mazia,
nasib baik klu convert to Australian currency, terasa lah mcm not that much eh, hehehe.

syanashwa,
Salam. Boleh aje nak panggil I tu :-). I cuma active once a day aje so not that committed to blogging lah ;-).
A lot of Msians kat sini do go back to get treatment in Msia, even getting braces there. Unfortunately, ramai orthodontists kat sini yang won't touch the braces works done by Msian dentists so they won't do the follow ups. So these people kenalah balik Msia slalu for the follow ups.
But ramai jugak orang OZ yg buat dental tourism kat Thailand n Msia sbb way cheaper there compared to here.
Dentists kat sini semua jenis yg beria2 nak kumpul yachts and mansions tu yg treatment mahal, hehehe.

FY said...

nampak sedap sangat!!!! nnti share recipe