Wednesday, 28 March 2012

I’ve used it

My oven is finally resting in its right place this afternoon.

The carpenter came to enlarge the cabinet this morning and 45 minutes later and $99 poorer, I was already on my knees cleaning the oven Smile.

But before I could use it, I had to run the oven for 4 hours so all the chemicals are burned off.

Balik aje from picking the girls up, I terus bertapa in the kitchen playing with the oven’s functions, hehehe.

First, I baked an apple pie.

IMG_6848

Sebelum I switched the oven on, jenuhlah I baca the manual to figure out what is the best function to bake a pie.

I really have no idea so I just used function no 6 which is ‘pizza’. It says that it is a great for foods such as pizzas, quiches, meat pies and fruit pies.

After the pie, I used the oven to make potato bake.

I used the fan-bake function to cook the potato-bake in the first 20 minutes and then the fan-grill function to brown the top of the potato bake.

And then I made large size meatballs on the stove top.

And while cooking each batch of meatballs, I kept the already cooked meatballs warm in the oven using the base heat function.

So, I managed to play around with a few of the functions today, yeay….

I love the quadruple layer oven door sebab even though the oven was continously on since 11.30 this morning until 6 o’clock at night, the oven door stayed cool.

With my old mengong oven, I baru aje turned the oven on for 5 minutes, dah panas gilers the oven door. Kalau berdiri depan the old oven, memang boleh tanned habis lah, hahahaha.

(I don’t care if you think I am a bit jakun or kemaruk with this new baby of mine cos I am. Who wouldn’t be Open-mouthed smile).

I am happy with our new purchase ni.

I’ve been wanting this oven for so long and sekarang baru dapat, hehehe.

Masa we bought a house in Adelaide, we threw the oven and stove top that came with the house out but instead of buying a new set, we got given MIL n PIL ‘old’ set.

They were renovating their kitchen and changed all their kitchen appliances to new ones. Their old stove top and oven were still in very good condition, tu yang we all terima.

They served us well in the 3+ years we lived in that house.

And then when we moved to Perth, we stayed in a rental property for nearly 5 years so bila dah duduk kat rumah sewa, mana boleh pakai oven and stove top sendiri, kenalah pakai oven yang memang dah tersedia kat rumah tu.

And then when we moved into our own house end of 2010, we thought of tunggu nak renovate the kitchen baru nak change the stove and the oven.

But then bila fikir2 balik, entah bila lah nak renovate the kitchen ni so baiklah beli aje oven and stove top baru since the old oven pun dah makin mengong.

Begitu lah cerita nya….. hikhikhikhik…..

Dinner and dessert we all tadi kiranya memang menggunakan oven tu sepenuhnya lah Open-mouthed smile.

IMG_6853

We had meatballs with gravy, potato cheesy bake and boiled veges.

IMG_6856

At first I ingat nak masak fish n chips aje tadi but apa kelas rasmikan oven dengan fish n chips aje kan, hahaha

IMG_6863

Apple pie crumble with vanilla ice cream.

IMG_6868

I know it doesn’t look pretty but the taste was good! Smile

Esok, The Other Half requests I buat his belgian biscuits sebab dia nak bawak pergi ofis on Friday……

Pakkal ada oven baru, senang aje semangat I nak baking naik, hahahahahaha….

20 comments:

Watierman said...

Assalam Min Wah...Tahniah jadi pemilik oven baru....and keep the semangat berkobar-kobar....okay!!! Akak nya semangat dah down sebab electric bill kat Malaysia ni costly!!!Less baking...sebab badan Akak pun dah bam-bam...Enjoy baking ya!!Dinner looks great!

Yazreina said...

aduhhh kak min!!
waaaaaaa baru few hours siap install, dah memacam masak...!! bestnyaaa!!!

msmitchie said...

Pakkal? I haven't heard/read the word since 200 years. Hehe

Mat Gebu said...

Besssnya oven baru....nampak macho je kann...

whitecappuccino said...

kan akak dah kata, semangat memasak makin menjadi2 selepas dapat oven baru ni!

June said...

wah dari pagi sampai ke malam oven tu bekerja on the 1st day hehehe... letrik sana murah ke kak min scary plak dgr =P

Noir HA said...

1cm and 45 min = AUD99? I want to be a handyman in Perth :}

Anyways, congrats on the new toy!

kasihredha said...

dah mula operasinya ye..

Apple pie crumble tu merupakan masakan pertama lah ye.
Rupa x penting...yg penting sedappp

Unaizah said...

Ni baru "first night" dah macam-macam products yg dpt dari baby baru hihi. Nampak gaya after this blog ni bertambah seri dgn food pictures.

KakAsma said...

Min,
me gelak gelak baca ur coretan kali nie..
biasa arrr dapat new toy mmg jakun sket..ada ler simmgu gitu..pas tu nnti dah kureng skit..tapi seronok gak tengok oven baru Min..kalau akak pun ghajin nak baking hari2..

afid said...

hihihihi...rajin masak macam2 satu hari..hehe

kalau apid dapat oven cam akak pon terus buat mcm2 tak benti kot. hahhaha,,orang poyo memang mcm ni kak...ko ade? aku ada oven baru..hahhahah...

My Life My World said...

Mesti lebih bersemangat nak main masak masak lepas ni kan. Best nyer ... sebab mesti ada banyak gambar makanan kat sini :)

zinnur'ain the love of my life said...

bestnya akak ada oven baru ... berkobar-kobar semangat nak membaking lah lepas ni kann ...

norhidana said...

baca cite akak ni pun dh rasa syok tau... tak kisah la org nk ckp jakun ke apa tp kalu dana dpt oven canggih gini pun dana jakun heheheh...mcm benda nk try msk... kalu blh dr pg sampai mlm nk cube.... hehehe teruja kan ...

pasni msti lg mcm2 akak baking kan... wahaaa best tul lah...

tunteja said...

kemaruk wit a good side la kak.. untung2 boleh ajar saya yg xtahu ape2 ni beli n guna oven. x tau plak yg oven ada base heat dan defrost function. lani baru tahu.. hahaha.. benggong kan nampak sgt x pandai masak..

penDragon said...

I faham...sapelah x kemaruk setelah sekian lama menunggu baru dapat oven brand new, kita yg pilih & beli sendiri! feeling x sama dgn barang yg dh sedia ada atau second hand...yg baru mestilah rasa kepuasan tu lagi berganda2!

Zalia said...

ehem2... bersemangat kak min dgn oven baru dia... hehehe

Akula said...

wahh sonoknyer teliuq nyer

m.u.l.a.n said...

best nya oven baru.. my mum's europa yg dah grad univ ni (22 tahun dah) masih setia berbakti dengan i..

tapi dalam hati dah tunjuk2 nak yg macam u punya tu..

lemongrass said...

Kak Watie,
Wassalam. Bil Letrik kat sini pun mahal gilers tp sbb dah memang I suka masak guna oven so telan aje lah mahal pun, hehehe

Yazreina,
tak sabar nak guna oven baru, tu yg mcm2 I masak, hahaha

MsMitchie,
Wah, tua jugak you ni ye, 200 years ago? ;-)

Cik Mat,
macho habis you, tu yg dia skrg jadi buah hati I ganti hubby, hahaha

Kak whitecappucino,
hahaha...minggu ni aje yg naik semangat, minggu depan dha malas balik kot :-D

June,
letrik kat sini pun mahal gilers tp sbb tgh berkobar2 nak membaking kan so bayar aje lah :-)

Noir,
tradies/ tradespeople here get paid a lot! More than doctors and lawyers sometime. This handyman says he's asked by his employer to charge $33/15 minutes. Go figure!

Kak Kasih,
hehehe...memang apple pie tu lah pemecah dara the oven :-).

Unaizah,
hahah...slalunya first night aje yg beria2 kan, elpas tu dah tak larat nak masak mcm2, hehehe

Kak Asma,
memang betul tu, sebab oven baru tu yg jakun nak masak segala benda. Next week senyap sikit lah kot, hehe

Afid,
hehehe...macam orang mengidam dah lama lah ni. Sekali dpt benda yg di idam, terus tak ingat lain dah, kalau boleh 24 jam nak guna, hahaha

Kak Acik,
Bersemangat nya sekejap aje, pastu malas balik, hahaha

Zinnur'ain,
Setiap kali lalu depan oven, memang rasa teruja nak masak mcm2. But bila tgh penat sgt2, malas betul nak masuk dapur tu, hahaha

Dana,
Memang jakun habis I 2-3 hari ni, rasa nak belek2 aje oven tu setiap masa, hahaha.
Hari2 cari recipe dinner yg kalau boleh nak guna oven ;-)

Tunteja,
tu yg kemaruk habis sbb oven mengong dulu cuma ada 2 functions aje. Tiba2 dpt oven baru yg ada 10 functions so tu yg teruja nak try every function :-)

Pendragon,
memang betul tu. Sebelum beli oven ni, I siap buat research cari reviews for the best oven and this oven is one of the tops within our budget. And bertahun2 mengidam so memang sgt2 excited bila dah dpt :-)

Zalia,
Tak tau lah sampai bila I bersemangat ni, hahaha

Akula,
memang seronok masak dgn oven ni :-)

Mulan,
I rasa kan, brand dolu2 ni memang they were built to last a long time. Brand yg baru2 ni aje yg asik rosak sentiasa kan. Tu yg oven Europa Mak you dah masuk uni and still lagi berfungsi, hehehe.