Tuesday, 13 March 2012

Pink dress, pompom and sushi

I made maki sushi for dinner tonite.

Little dia I realise that it is a chore to eat maki sushi when you have braces on, hehehe.

Kesian Miss 12 tadi, it took her a long time to go through a small piece of sushi because she has to dissect the sushi bit by bit to eat it without having things sticking to her braces.

Last2, she said, “I’m full.”. Padahal, pre-braces days, she could eat a lot of sushi.

Takpe, next time I know just to let her eat the sushi rice in a bowl, scatter the smoked salmon and nori pieces on it.

And this is the young lady who couldn’t eat maki sushi tadi…

IMG_6580

She has a school function tonite so tu yang dressed up a bit.

She is definitely much taller than me now so she can wear a lot of my stuff. Luckily lah Mum dia  body lebih kurang dia aje kan, wehehehe. Cuma dia ada kureng minat sikit lah dengan the styles and colour yg I like, hahaha.

And this is the sushi that she couldn’t eat.

IMG_6583

IMG_6587

Next week she’ll have her lower braces put on so makin susah lah dia nak makan macam2 lepas ni kan.

And while her sister was gone, Miss 8 and I did a school ‘project’ together.

This Thursday and Friday, they are celebrating Harmony Day at school and the theme this year is ‘sports’.

So, they are asked to bring along flags or sport trophies of their chosen countries or pom poms representing the colours of the flags from that country.

Since, she’s half Malaysian and half OZ so we had to make 2 pompoms lah kan.

(I should have made a NZ pompom as well ye tak, but NZ flag lebih kurang OZ nya flag aje so boleh lah dia tukar2 kejap pompom NZ, kejap pompom OZ, hehehehe).

IMG_6591

She’s so happy to be doing this. She said, “maybe no one else will have this kind of pompoms Mum!” Open-mouthed smile.

IMG_6594

Ini lah rupa the pompoms that we made out of crepe papers. Lagi besar dari yang nak membawaknya tu kan, hikhikhikhik.

The one in her left hand is the M’sian pompom, ke empat2 kaler ada. The one of her right hand is the OZ pompom, same colours like Msian , minus the yellow.

18 comments:

3E said...

Salam Kak Mynn....
Dah remaja dah si Alya tu 'kan...senyum pun cover2 line sbb pakai braces...and si montel Zahra tu makin montel pulak....:-))

penDragon said...

Kesiannya Miss 12....dia x boleh nk enjoy betul2 mkn sushi. Cantik pink dress tu! Sape yg asal NZ k LG?

m.u.l.a.n said...

kejap je dah besar miss 12 tu.. tinggi betol dia.. takpe, mummy nya maintain comel lote..

ayooo.. my pompom gegirl miss 8 tu.. ya betol pompoms dia lagi besar dari dia..

i dah takde masa nak gulung2 sushi tu.. semua sendiri gulung sbb demand isi perut lain2.. ada takmo telur, ada takmo timun.. fenin la.. takmo stress, sendiri gulung la.. hehe.. mother very the malas one.

Rima said...

Dah besar anak dara u LG.. macam boleh teringat waktu anak bujang ku membesar.. many stages.. fell in love.. fell out of love.. single.. double and now single again.. walau pun bujang he will usually tell me story lah abt his love life.. of cos not in detail macam he story morey to my hubs..

ameeza77 said...

lama x buat sushi, haziq ada juga minta2 tapi i buat tak dengar aje...

mesti seronok miss 8 ngan pompomnyer nanti :)

lemongrass said...

Asilah,
Salam. Memang dah makin jadi anak dara dia skrg, hehe.
Skrg ni dia tak pandai senyum sbb sentiasa nak cover her braces and her teeth yg still tak cantik lagi tu. Tunggu 2 tahun lagi kot, baru dia boleh senyum nampak gigi, hehehee.

Pendragon,
light pink memang kenalah kan dgn girls. Dia sebenarnya tak suka pink but dia berkenan pulak dgn this dress :-).
Hubby I and his parents both come fr NZ, pindah OZ masa hubby teenager :-).

Mulan,
nasib baik Mum dia maintain comel lote so bolehlah dia nak cilok baju2 I occasionally, hehe.
Miss 8 tu pakkal sorok perut, or else perut dia sure nampak lagi besar dr the pompoms, hahaha.
I pun bila buat sushi, mesti buat 2-3 jenis, kdg2 menyampah betul but kdg2 sbb tekak I yg nak makan lain filling, sanggup I nak menggulung, heeeee

Rima,
My anak dara ni rasanya will talk to her Dad about her love life more than me kot sbb diaorang kamceng, hehehe.
Miss 8 will probably talk to me sbb I kamceng dgn dia :-).

lemongrass said...

Ameeza,
I pun dah lama jugak tak buat sushi ni sebenarnya sbb kdg2 rasa lech betul nak menggulung kan :-)

kasihredha said...

tingginya miss 12
cantik...dah anak dara dah.

Unaizah said...

Dah anak dara pun Miss 12 :).... So lovely!

mama said...
This comment has been removed by the author.
iyan shazlind said...

comelnya miss 12 & miss 8..:)

Watierman said...

Assalam Min....huh...dah lama tak menjenguk ke OZ...maklumlah tambang tak mampu....wah dah besar ye the two "MISS"es....dah boleh hantar rombongan meminang dah ni....oopps lupa pulak tak mampu nak bayar tambang!

norhidana said...

kesian miss 12, pyh yek nk mkn bile bergg besi nih... huhuhi...
terserlah gegirl nyer bile dia berdress...

hehehe comel je pom2 girl ngn pom2 nyer...

NurMisnan said...

Lovely pom pom.. buat guna kertas bunga..
kreatif + awesome..

aishah said...

Kak LG,
saya ada buka blog baru http://aishah-aisyah.blogspot.com
jemputlah tgk..ada cotton fabric dr Dubai ;)

Noir said...

my 2nd boy asked, 'When can we fly into Perth?' I asked for what? He said, 'The Sushi'.

Or is it? :)

lemongrass said...

Kak Kasih,
For sure dah lagi tinggi dari Mum dia yg kemetot ni, hehehe.

Unaizah,
I started blogging when she was 9 and now dah anak dara :-).

Iyan,
thank you :-)

Kak Watie,
Wassalam. Memang lama betul Kak Watie meng'hilang', nasib baik pandai cari jalan balik ke blog I, hehehe ;-).
Tambang AirAsia murah apa, heeee

Norhidana,
ada lah a few things yg memang dia tak dibenarkan makan langsung but adalah a few things yang we all baru tau susah bagi dia nak makan. Takpelah, 2 tahun aje pun kan :-)

NurMisnan,
Ha'ah, I guna crepe paper utk buat pompom tu sbb senang :-)

Aishah,
wahh, dah jadi bisneswoman skrg ye. Bagus2, semoga berjaya!

Noir,
hahaha...tell your boy that Perth sushi will taste exactly like Singaporean sushi ;-)

UmmiRosma said...

Beautiful young ladies of yours..

Sushi....i like...