Saturday, 24 March 2012

Lights and books everywhere

We’ve been busy the whole day today.

Dari pagi tak berhenti rasanya (but still ada selingan makan kat luar and pergi window shopping though, hehehe.)

Pagi2 morning, we reorganised the fridge and freezer. We had to empty out the old fridge and freezers and then transfer the stuff from there to the new fridge and freezer.

Sambil tu buat ‘spring cleaning’ the freezers jugak.

Punyalah banyak benda dalam freezer tu yang tidak dapat di cam intipatinya, hahahahaha.

Mostly they were leftovers and I put them in ziplock bags but forgot to write on the bags what the content is. So, bila dah berbulan2 duduk dalam freezer, you tend to forget what they were Open-mouthed smile.

But nowadays I dah ‘rajin’ sikit, I will usually write straight away on the ziplock bags what’s in them and the dates so senang lah nak cari and nak guna and nak buang kalau dah lama sangat.

Then we went light hunting in the morning.

Since we moved into this house, we haven’t changed the light fittings and fixtures in this house.

The previous owner ni loves roses so a lot of the lamp covers on the ceilings were glass covers with roses/ flowers prints.

We really do not like them!

But we were too malas to change them and just left them there. Until a few days ago we sort of said since we are going to have new stuff in the kitchen, we might as well change the lights in the kitchen as well.

So, tadi bila pergi the lighting shop, terus teruja nak tukar the covers for the whole house.

These are the lights that we got.

We got this for the kitchen.

IMG_6767

IMG_6775

The Other Half kata, senang 1 lampu tuju the stove/ oven area, satu lampu tuju the sink, 2 lampu tuju the bench Smile. So, boleh nampak segalanya dengan jelas, hehehe.

And this one sits over the dining area.

IMG_6770

And this glass light fitting pulak for the rest of the house (except the bathrooms, toilet, hallway and Miss 8’s room).

IMG_6777

Why not in Miss 8’s room?

Sebab dia nak yang macam ni untuk her room.

IMG_6780

A purple glass shade in her room! hehehe.

The Other Half tadi spent the afternoon tolong I kemas the fridge and freezer and also pasang all the lights as well.

Pastu, after dinner kat luar, we came back home and sambung kemas bookcases pulak since we have to rearrange the family room to accomodate the freezer.

Ini selonggok recipe books that I have (the recipe magazines I tak longgok lagi tu, hehehe).

IMG_6783

IMG_6787

Pastu, masa tengah2 kemas the recipe books, I terjumpalah these 2 books….

IMG_6785

Mak mentua I bagi 2 buku ni ke I as hadiah Christmas about 8 years ago…

You rasa lah kan, apasal dia bagi buku ni ke I eh?

Dia nak hint2 ke I about something ke?

Hikhikhikhikhik……. Winking smile.

For the next few days, our house memang macam rumah orang baru pindah, penuh dengan kotak and stuff everywhere!

16 comments:

whitecappuccino said...

wah! macam pindah rumah baru ya...tak pe..new look..tentu tambah cantik tu.

ibh_sue said...

Wahhh. . Byk yg baru la ya lps ni. Uuu. . Suka buku akk yg byk tu tau.
Kak! Mmg ada la tu sbb mil akk bg buku tu. . Hihihiii

Amie said...

Banyaknya buku....

ADEEYA said...

Wah seronoknyaaa. Suka lampu bilik Ms 8 tuuu :D hihi

Mat Gebu said...

Spotless and speed cleaning...erkk.. kena ajak mak mertua tolong sekali..baru adil dan saksama...

June said...

lps ni kak min buat sesi bergambar rumah "baru" hehehe....

kasihredha said...

itu tandanya mak mertua sayang menantunya...hihi

banyaknya buku resepi..geramnya nak tengok :)

ibu,mommy,mom... said...

Hi,suka I tengok your lightings and recipe books, I pun banyak recipe books but I tak rajin masak like you hehehe

penDragon said...

Wah best lampu "tuju-tuju" tu, boleh suluh everywhere yg kita nk...

Messy Mummy said...

Kak Min, sungguh banyak lampuuuuu dan buku resepi. Hehehe.. Mesti meriah rumah ada banyak lampu yer :)

Nak buku sikit :p

azra said...

Wow kak...so jealous tgk byk buku..saya br kumpul sikit2..byk blm try dr try..hahahaha..

blu4sky said...

OMG mynn.. a speed cleaning book..do share with us camne nak buat tu.. :-D

Fatimah Azzahra said...

posh-looking lighting!!!

Rdimple said...

alamak.. MIL bagi buku camtu.. kalu i pun terasa... hehehe

bekenan sungguh kat lampu lampi you.. cantekk.. :)

m.u.l.a.n said...

suka lampu2 tu tapi tak tau la berapa lama i akan duduk rumah sewa ni..

lemongrass said...

whitecappucino,
macam ni lah kalau beli rumah second hand, fittings dlm rumah ni semua ikut selera previous owner. Baru skrg we all tergerak nak tukar macam2, hehehe.

Sue,
MIL I tu nak ckp depan2 tak berani agaknya, tu yg dia bagi buku tu kan, hahaha.
Nasib baik lah menantu hantu dia ni skrg dah rajin sikit kemas rumah :-P

Amie,
buku aje banyak, recipe yg dah di cuba seciput aje, hahaha.

Adeeya,
Miss 8 pun seronok sgt dpt shade lampu kaler purple, hahaha

Cik Mat,
rumah MIL dah konon2nya spotless lah, tu yg dia bagi buku tu ke I so I boleh jadi mcm dia, hehehe. Tapi dia takkan nya tolong bekerjasama, heeee

June,
lepas habis semua installed, boleh I buat 'house warming' party on the blog, semua orang boleh tengok, hehehe

Kak Kasih,
betul tu, tersangat lah sayang nya kan, hahahaha.

ibu,
I pun suka kumpul buku recipes tapi recipes yg I cuba maybe ada lah setakat 1-2 per book, hehehe.

pendragon,
I dah awal2 suruh hubby tuju2 kan all the lights to the righr places so I tak payah susah paayh panjat tangga tujukan sendiri :-).

Messy Mummy,
Memang meriah kalau semua lampu dipasang but nanti I lah yg bising sbb tension tengok bil electric tinggi, hehehe.

Azra,
buku2 ni pun I kumpul sejak 20 tahun dulu kot, tu yg banyak, hehehe. Tapi kumpul buku aje pun, cuba recipe malas sikit I ni :-)

blu4sky,
hikhikhik...nanti I share 1 tip a day ye so berbaloi jugak lah buku yg MIL hadiahkan utk I ni, hehehe

Fatimah azzahra,
We love the sleek glass look, definitely makes the house a bit more modern looking :-)

Rdimple,
Masa dapat buku tu, I buat muka ceria sungguh walaupun terasa sikit. But skrg I dah tak kisah, hehehe.

Mulan,
tu lah, masa we all duduk rumah sewa dulu, memang guna aje lah apa yg dah tersedia ada kat rumah tu. Bila pindah rumah sendiri, baru slowly tukar benda2 yg kecik2 mcm lampu ni :-).