Thursday, 29 March 2012

It’s been a year

Miss 8’s appointment with the Allergy specialist came up again today so off we went to get her tested for her allergy.

The specialist was such a nice and friendly doctor but I rasa punyalah ramai patients of his yang menyampah kat dia, hehehehe….

Miss 8 doesn’t mind doctors nor dentists but she wasn’t too enamoured to go to see the specialist tadi Smile.

But luckily she didn’t meraung satu klinik this time, cuma meleleh sikit aje air mata dia tadi, hahahahah….

I guess sebab this time she got tested for only 5 or 6 allergens instead of 16 like last year so tu yang tak sempat nak meraung agaknya, heeeee.

She got a skin prick test done tadi to assess her peanut allergy.

And Alhamdulillah, something marvellous happened…

Her reaction to the peanut allergen on the skin prick test today showed a decrease in the severity. It wasn’t as big as last year (but still big enough to be abnormal).

Finally, after so many years, there might be a small hope that one day in the future she might be able to get rid of her medic-alert bracelet and her epi-pen emergency stock.

The specialist said that it could be because she is eating other kinds of nuts frequently.

He said some small scale studies have shown that some peanut allergy sufferers who can tolerate other nuts do show a reduction in their peanut allergy severity when they frequently consume other nuts in their diet.

He said the proteins in these other nuts might have ‘fooled’ the body into thinking that the peanut protein that is causing the allergic reaction is the same kind of protein as these other nuts so the body tak react to it.

So tadi, he told Miss 8 to eat loads and loads of nuts everyday.

(but readers who suffer peanut allergy, don’t try this method at home lah ye. You should consult your allergist first for their opinions.)

Miss 8 pun tersenyum gembira sebab she loves nuts.

I said to her setakat almond and cashew hari2 ok aje because they are cheap but kalau dia demand pistachios and macadamias hari2, no can do lah ye!

Hikhikhikhik……

Ini lah rupa the skin prick test tadi which wasn’t as big as last year’s.

IMG_0150

 

IMG_0149

Muka dia dah tak berair mata sebab dah tak sakit masa ni, hehehe.

Bila balik from the specialist tadi, I terus bake the wings and drumsticks that I have marinated since tengah hari tadi.

IMG_6879

And makan dengan maggi goreng aje sebab I malas nak masak lebih2 since The Other Half takde for dinner tadi, hehehe.

IMG_6874

Kenyang lah jugak we all walaupun maggi goreng aje Winking smile.

22 comments:

Nurul said...

Lamanya tak makan maggi goreng.. tengok makanan akak hari2 boleh gemuk tak agaknye? hehe :P

penDragon said...

Ada harapan utk Miss 8 mkn peanut suatu hari nnti. Maggi goreng pun ok jugak tu, TOH outstation lagi ke k LG?

m.u.l.a.n said...

yey, ms 8 dah kurang allergy... aunty doa nanti tak lama lagi dah takde allergy lagi dah..

i kadang2 riang ria jgk kalo hubby tak dinner kat rumah.. boleh recycle leftover, hehe.. tapi u punya dinner kalo TOH takde, punya lah best..

Shiela Latif said...

tengok ayam tu..sedapnya..nyum3

whitecappuccino said...

harap2 allergy dia akan hilang terus nanti..megi gorebg pun sodap!

Mat Gebu said...

Olooo...siannya...uncle mat doakan miss 8 akan ok, dan boleh makan semua jenis kekacang's...pstt, tak leh makan kudapan orang jawa lah macam tu kan, rempeyek n tumpi semuaa...huhu. ((( kenapa itu ayam nampak 25x sedap dari biasa....oooo oven baru...lupa pulak.. ^__* )))

Zalia said...

Moga 1 hari nti ilang alergi dia tu. mommy mesti hepi juga masa tu. seminggu skali kot bako sate mkn kuah kacang. Bukan kuah gajus badam. Hehe

kasihredha said...

yeayy..nanti miss8 dah boleh makan satay ,nasi impit...apam balik dan lain2.

Mama Safiyyah said...

Kak...u should consider giving her chlorella pills...kalau kat sini my mom makan branD sun apa ntah...cosway n amway pun bagus....it's really good for allergies....my mom kena setitik perfume blh bengkak satu badan...we had to spend raya haji in the hosp coz someone gave her a new shampoo n she was allergic to it....

Cubalah kak...ramai dah yg my mom promote mmg menjadi...kalau masa start reaction tu,terus makan 10 biji,mmg kejap je hilang. My kids pun suka,diorg kunyah je.....

Yazreina said...

yuuummmmmm!!!! sedapnya drumstick tuhhhh

Unaizah said...

Sekali-sekala makan instant noodles memang best :D

blogresipi.com said...

Salam Kak LG,
Bila tengok Miss 8 punye gambar dan skin prick nye tu, teringat bila buat kat Mikael 2 years ago. He was detected allergy to eggs. Mujurlah capai umur 1 year aje, terus hilang allergy nya. Hopefully, soon, Miss 8 will experience the same ya :)
Ijan

Asmara said...

My son pun ada skin allergy. Tp bila makin besar makin kurang pulak. Masa baby dulu esp formula milk kene pipi je terus naik merah. Alhamdulillah dah semakin kurang. I try terus bagi susu(sbb susu tu je yg halal bole minum kat sini) yg dia allergy tu lama2 body dia dah bolh terima. Betul kot ckp spcialist tu kan.

Oyis said...

kalo tmpt buat prick test utk kanak2 mmg kjp2 dgr la budak2 wat konsert (meraung). kesian... di Oz every year ke buat test? my aisyah isn't due to go until she turns 5 (masa 1st buat she was 2 yrs old). i hope her allergies to nuts will slowly go away. so far, mmg dia dah ok mkn food that are labeled 'may contain traces of nuts' or 'produced in a factory where nuts may be present', tp kalo ada kcg betul x berani bg lg. mmg kena beringat je kan nak travel or nak gi majlis mkn2 yg org invite, epipen and antihistamine kena selalu bawak. kalo dah dpt all clear nnt that;s two less things to carry kan kak LG?

IntanRizal said...

salam kak...
last year after the visit balik makan mee goreng... this year makan maggi goreng :)
apapun alhamdulillah ada improvement for Miss8, ada harapan untuk makan satay with kuah kacang la nanti...

miss jue said...

comelnya anak kak LG ni!!!

pB said...

moga-moga lama lama hilanglah alergik itu

norhidana said...

sian miss 8, tp kali nih much better lah yek.....

menu tuh sedap...megi goreng tp kalu bertambah 2-3kali comfirm kenyang kak heheheh

indahhouse said...

Salam kak LG,
Sayu tengok miss 8.
kalu dah boleh makan kacang, memang elok sangat. Lega saya dengar. kalu family yang makan kacang dan sentuh dia, masih ada reaction allergic lagi tak kak?

Sebenarnya saya secondtime tahu orang allergic kena buat test banyak2. Last saya allergik sabun cuci pinggan, sbb dah penat mintak cream dgn doc, saya mintak surat nak jumpa pakar dari doc klinik. Dia cakap tak usahla, sbb doc pakar akan buat test banyak sangat. Jadi, saya tak brpeluang nak tau test apa yg doc malaysia buat, hehe... Nasib baiklah dah jumpa sabun yg sesuai, jadi kulit pun elok balik. Alhamdulillah.

dHanna-the-secret-agent said...

wah. getting better! :D is she allergic to any other things as well? pollen ke?

one of the patient i met at GP allergic to grass pollen. kesiaan gila! dah lah oz ni suke lying on the grass. tapi luckily dah buat desensitization therapy~

hope miss 8 boleh makan semua kacang soon! :))

lemongrass said...

Nurul,
I yg hari2 makan masakan I pun tak gumuk, lagi lah you yg tengok hari2, hehehe ;-)

Pendragon,
Tu yg Miss 8 happy bebeno sbb maybe ada harapan dia nak mkn peanuts one day. Hubby I ada seminar tu yg tak dinner kat rumah :-)

Mulan,
I kan klu hubby takde, kdg2 rajin giler masak apa yg tekak I beria nak makan, tu yg segala macam keluar, hehehe. But kdg2 malas giler nak masak so buat scrambled eggs aje, heeee...

Shiela,
ayam kalau bakar mcm ni memang sedap kan :-)

whitecappucino,
tu lah Kak, harap2 bila dia dah besar nanti, hilanglah allergy dia tu so senang lah dia nak makan apa2 :-)

Cik Mat,
Kalau balik Msia time raya dulu, memang Mak I akan make sure takde kuih muih berkacang terhidang atas meja. Pastu, siap semua minyak yg dia buat goreng kacang, dia dah buang awal2 so tak contaminated. Kesian kat I sbb dha lama tak makan rempeyek :-((.

Lia,
wahkahkah,,,mau lah masa tu tak lalu I nak masak kuah kacang every week, hehehe

Kak Kasih,
Bukan Miss 8 yg teruja nak makan, I yg tak sabar nak makan apam balik garing, hahaha...

Mama Safiyyah,
Thanks for the recommendation. But I and hubby a bit sceptical sikit with herbal remedies ni. Until they are properly tested and researched and proven betul2 effective, baru we all guna. But I'll read around about the pills :-).

Yazreina,
Kat rumah we all ni, klu ayam masak mcm ni, memang semua suka :-)

Unaizah,
the tukang masak lah yg paling suka sbb senang nak masak :-)

Ijan,
Salam. Tu lah, hopefully, one day mana tau kan, she'll be free of the allergy macam Mikael.

Asmara,
My daughter ni with her peanut allergy, memang tak boleh terkena on her skins or termakan, terus tingling around her mouth and naik gelgata satu badan. But kalau bagi antihistamine straight away, dia ok dah lepas tu.

Oyis,
hehehe...masa mula2 masuk the room, semua muka ceria kan but bila masuk aje terus meraung and masam muka bila keluar :-).
My daughter ni pun Alhamdulillah lah boleh makan anything yg tulis 'may contain traces of peanuts' but ada sekali aje yg memang that food did happen to contain traces of peanuts so terus lah dpt reaction, hehe.
Tu sbb my handbag kena besar2, segala benda I yg bawak :-).

IntanRizal,
nampak sgt I ni malas nak masak kan bila dah keluar rumah petang2, hehehe. Mee and maggi goreng tu lah yg I rasa paling senang nak buat :-). Next time, kalau dia dah betul2 ok, boleh I buat mee goreng letak kuah kacang, hehehe.

Miss Jue,
thanks :-)

pB,
tu lah, insyaAllah lah kan.

Dana,
hopefully every year, makin better lah her allergy tu, I yg lebih2 happy nanti :-).
Maggi goreng ni, bila lapar sgt, 2 bungkus baru best, hahaha

Indah,
Wassalam. So far, memang dia tak boleh kena sentuh dgn sape2 yg makan kacang, memang akan terus naik reaction.
Kalau kita tau apa yg buat kan allergic reactions tu, doctor tak test banayk sgt. Kalau kita tak tau, tu yg kena test dgn segala mcm benda, sakit jugak lah kan klu kena cucuk jarum bnyk2 kali :-)

dHanna,
she's got quite a few other minor allergies which are not that worrisome like to grass, pecan nuts and mould.
We all tak nak buat desensitization therapy because so far she's quite good at avoiding peanuts.

Nadia Bakly said...

What a beautiful daughter you have there! Masyallah, so beautiful. So sorry to hear about her allergy. I truly feel you and know exactly what you are going through. It's never easy to raise a kid with severe allergy reaction. I have a son that is suffering from anaphylaxis. allergy to cow's milk and anything contain it. Share more stories of your beautiful daughters. :)