Wednesday, 14 March 2012

It’s neither one nor the other

I dah lama tak makan rendang.

Setiap kali nak masak nasi for dinner, mesti The Other Half kata nak rice and curry.

Setiap kali mesti nak kari, nasi kandar, poppadom, kari nasi kandar, poppadom, kari, nasi kandar, poppadom!

(Hikhikhikhik….lebih2 aje bini dia ni tuduh dia mintak nasi kandar. Padahal dia cuma mintak kari and nasi putih aje, heeee….)

Tak pernah lah I dengar dia cakap, “why don’t we have rice and stir fry tonite” or dia cakap “maybe we can have rice and chinese style honey chicken” or dia cakap “rice and masak lemak chilli api” or “rice and ayam masak merah” or “rice with sambal belacan and masak lemak putih and fried fish”.

(Pengsan mau I kalau dengar dia mintak nasi and sambal belacan and masak lemak putih and ikan goreng Surprised smile, hahahahaha).

Bosan tau asik2 and balik2 kari aje!!!!!

Tadi, I selongkar my pantry and jumpalah this Maggi rendang pes yang dah past its best before date. Best before date tau, not used by date (ada beza you, hehehe.)

So I said to myself, best gak kalau dapat buat rendang for dinner, makan dengan nasi, instead of kari again.

But setelah berjam2 masak, tak kering2 jugak and I malas betul nak tunggu sampai dia kering. The daging pun dah sangat2 lembut sebab I used topside which is not the tough cut. Resipi suruh pakai kerisik, I malas giler nak buat kerisik so tu yang tak kering2, hehehe.

Ended up, my rendang looked like kari jugak!

Muahahahaha, padan muka I, tak nak dengar cakap laki bila dia suruh masak kari Smile with tongue out.

(Masa I tengah masak tu pun, it smelled more like curry than rendang. I definitely won’t use Maggi rendang pes anymore, tak sesedap mana.)

Maybe, next time I guna paste rendang Brahim aje lah, gerenti bau rendang kan, heeeeeee.

IMG_6610

Tengok lah my rendang, punyalah banyak kuah, hahahaha. Rupa pun takde mcm rendang kan. Tak selera orang nak makan rendang ni.

IMG_6608

I told The Other Half yang it’s supposed to be rendang but ended up being kari instead, hehehe.

IMG_6605

I baik malam ni, masak 2 jenis sayur. Acar mentah kena ada sebab The Other Half suka. Terung goreng tu pulak sebab nak guna terung kat kebun.

The Little Misses makan daging masak kicap. And I also made sotong goreng kunyit to add another lauk.

14 comments:

Pka Rahim said...

rajin nye akak masak byk2 menu :)

penDragon said...

Haah nampak mcm kari. Kalau masak kari mesti ada poppadum. Tu la kan, kalau masak rendang ni, x larat nk tunggu dia kering. Sbb tu x boleh nk buat selalu

umiyumi said...

wow sedap2nya.. umi tak pernah lg try rendang maggi. tp kalau perencah daging ala nasi kandar tu pernah try not bad jugak :)

DeLancrettLurpak said...

kak LG,

rendang Brahim pun tak berapa sedap, cuba akak carik pes rendang Adami, sedapppp!!! Adami tu ada mcm2 range, laksa johor, mee rebus, mee bandung, nyumss!!!

ka6_jeram said...

Rempah2 yang popular nie kekadang tak berape sedap, kalo ade, beli yang jenama perusahaan desa tue, selalu mmg sedap.

kasihredha said...

akak buat rendang nogori jer..tak yah guna rempah :)

Aswani said...

kak LG, kalo duduk msia sure your hubby jadi regular patron kedai mamak! hehehe...

JieJ said...

Suka lah TOH kak LG bila rendang tu ada mcm kari dah..heheh..rajin betul lah akak ni masak sampai berjenis2 lauk..deliciousmelicious pulak tu..hehe

norhidana said...

heheheh itulah takmo dgr ckp laki kan dh.. jd rendang kari :)

dana dulu gune pes rendang adabi tp sejak dh ikut resepi mak,lg mudah kak

akak blend je sume bhn2, bwg bsr,bwg pth,halia,kunyit,lada kering,gule melaka,asam jawa,serai,ketumbar,jintan manis pastu perap kt daging tuh n msk pastu msk santan... comfirm jd pekat n tak cair... hehehhe

klynnismail said...

Kak.. Sebijik macam suami saya.
Asek kari, kari, kari.
Kari ayam.
Kari ikan.
Kari ketam.
Kari udang.
Aaaarrgghh..
And dia orang negeri sembilan totok yg mak dia hari² makan masak lemak cili api tu.

Puteri Biru said...

nyam. nampak sedap sangat. kecur je tengok.

t.o.p.a.z said...

iskk..mmg laa tk mcm rendang..i used sernan rendang powder, tp kena somethg2 sket laa..i didnt add kerisik pun, but still dia kering n sedap esp kalau letak kaffir lime leaves..:)

HaniRose said...

when I made rendang (first attempt ever! huhu) for raya last year, I totally underestimated the amount of work and how long it'd take - I made it pagi raya :P kesian Nathan had tow ait till like 4 baru bleh makan. Itu nasib baik I ikut Adam Liaw's nye recipe so senang la then yg my Mak selalu buat hehe dah tau dah this year kena buat a day before mmg :P

Hani

lemongrass said...

pka Rahim,
Kadang2 memang rajin, masak banyak2 menu. Slalunya malas, hehehe

Pendragon,
memang leceh betul kan nak tunggu sampai dia kering tu. Macam menunggu my grapes berbuah aje, tak buah2 sampai skrg, hahaha

Umi,
Kalau pergi Asian grocery shops kan, memang bermacam2 brand rendang ada kan. I slalunya buat rendang sendiri tp kdg2 nak jugak try rendang ready made ni kan. Kalau sedap, tak payah buat sendiri next time, hehehe

Lurpak,
Brahim tak sedap ye? Nasib baik you bagitau, tak jadi I beli. Unfortunately, Adami takde kat sini, rendang adabi adalah, hehee

ka6_jeram,
maybe rempah perusahaan kampung tu slalunya cukup segala rasa dia kan sbb dia buat kecil2an compared to yg brand terkenal ni.

Kak Kasih,
hehehe...sbb saya malas betul nak blend barang2 semua, tu yg konon2 nak try rendang paste ready made, rupa2nya tak sedap, hehehe

Aswani,
Masa we all menetap kat Msia dulu2, mmng hari2 pergi kedai Mamak sampai muka I pun dah ala2 kuah kari umur sebulan yang Mamak tu peram, hahaha.

JieJ,
memang suka lah dia sbb rendang jadi kari. I yg tak larat, hahaha

Dana,
Orang Jawa kata 'kowalat' sbb tak dengar cakap, hahaha.
Senang aje ye recipe your Mum tu, blend segala benda pastu perap. Next time boleh I cuba. Thanks ye!

klynn,
hahahaha...your hubby lagi teruk sbb dsegala benda dia nak masak kari. Pastu pure nogori yg memang membesar dgn masak lomak cili api hari2 pulaknya :-).
Tapi kita ni yg bosan gilers kan sbb dah lah kena masak, pastu kena makan benda sama, hahaha

Puteri biru,
Believe me, tak sesedap rendang buat sendiri, hehehe.

topaz,
I added a few thing jugak to this rendang but maybe sbb I tak add daun kunyit and daun limau purut kot, tu yg kureng oomph kan.

Hani,
hehehe...at least you guys got to eat it on first day of raya still ;-).
But I usually made my rendang the day before raya and then put it in the fridge so pagi raya, tak payah sibuk2, hehehe.