Thursday, 22 March 2012

Food folder photos

In my photo folder titled ‘food’ from january 2012 up till yesterday, there are 1642 photos in it.

Punyalah banyak gilers kan!

Padahal tak sampai pun 3 bulan penuh, dah nak dekat 2000 keping.

How come there’s so many?

Basically, the folder contains photos of the food/ creations that came out of my kitchen plus all the garden photos.

The photos of our family, we put them in a separate folder.

Memang boleh katakan setiap malam I akan ambik gambar tak kurang dari 10 keping. And if that day happens to ada gambar from the gardens, lagi lah berpuluh2 keping.

Memang berjasa betul my camera tu kan, hari2 I kerjakan dia, hahahaha.

But malam ni, I tak ambik gambar langsung of our dinner.

Sebab nya…

Miss 12 tak lalu nak makan sebab dia baru aje pasang her lower braces pagi tadi so she is still in pain.

So, I masakkan scrambled eggs aje utk dia.

Miss 8 pulak cuma nak makan toasted vegemite cheese sandwich.

I pulak tak rasa nak makan sebab lunch tadi I dah makan banyak gilers leftover nasi impit and kuah kacang and sate from semalam so still kenyang lagi.

The Other Half pulak takde kat rumah so memang tak payah masak untuk dia.

Since takde gambar tonite’s dinner, you all layan aje lah ye gambar yang I korek from the ‘food’ folder, hehehe

IMG_6564

IMG_6569

Our dinner about a week ago, beef burger but I add extra fried egg with runny yolk on my burger.

Sebab teringat kat burger letak telur yang jual kat gerai tepi jalan malam2 hari kat Msia, hahaha.

 

Yang ini pulak, percubaan membuat cake pops, hehehehe….

IMG_6546

Tak kuasa I nak mendecorate bagai sebab cuma nak tengok boleh jadi ke tak aje.

 

Ini pulak bunga kucai. Punya lah lama I tak cantas and guna the kucai, sampai dah keluar bunga and now dah berbiji pun.

IMG_6397

 

And ini pulak dinner yang I masak khas untuk I sorang sebab orang lain semua tak makan benda macam ni.

Best giler I makan sorang2, hahahaha.

IMG_6116

IMG_6117

But for the life of me, I just cannot remember what I put in it. Yang I tau, I guna rice rolls Open-mouthed smile.

Cukup lah ye 6 photos kat atas ni. Nanti, bila2 I tgh takde idea, I korek balik my food folder, heeeeee.

15 comments:

MESSYSERABUT said...

terliur tgk all the food. all the food pics can be a appetizer. haaha..

My Life My World said...

cantik pulak bunga kucai tu dari kaca kamera Meen :-)

kasihredha said...

banyaknya gambar..nasib baik sekarang dah x guna filem mcm dolu2.

first time tengok bunga kucai...cantik jugak kan.

miss12 sakit ye...kejap je tu.
How about bekas operation(wisdom teeth) hari tu? Dah ok ke?

whitecappuccino said...

telan air liur je la datang sini hehe

Huda said...

gambar akhir tu makanan apa - chee cheong fun ke? i tak tau betul ke tak ejaan tu..

penDragon said...

Kalau ikut dr jumlah gambar foods tu, bermakna akak dh masak dekat 2000 kali. Tahniah kak....! Oh, nnti I nk mintak resepi sambal paru yg akak suka mkn tu. Ke akak dh pernah share resepi tu dulu2? Kalau dh pernah share I boleh korek2 semula la N3 yg dulu2.

mademoiselle ten said...

I love ur food and also ur garden... tgk ur garden terus i singsing lengan bersihkn tanah sejemput blkg n depan rumah... now i have baby tomato, cilipadi, cili merah, kunyit, halia, kucai etc... waiting to move them atas tanah...secara tak langsung u motivate me... hehe

Puteri Biru said...

Kak Lg. tukar la setting blog yg mobile view. sy dah xda lptop susah nk bce blog akak pki phone. huhu

Puteri Biru said...

Kak Lg. tukar la setting blog yg mobile view. sy dah xda lptop susah nk bce blog akak pki phone. huhu

blu4sky said...

LG, sama lah kita...
my have to create different partition dlm my external HDD untuk simpan gambar2 download dari camera and gambar2 yang dah leak watermark utk upload dlm blog.. satu masakan mesti ambil paling kurang 10 keping.. gunanya satu je..hahaha.. one of these days kena spring cleaning gak my HDD tu nak buang mana2 gambar yang x clear..

another thing..gambar sikit punya banayak tapi album takda..hahahah

Rinah said...

cake pops O.O
yummyyy..

Zaitun said...

Cantiknya bunga kucai tu.

norhidana said...

mmg betul2 berjasa kamer akak tu...hari2 khidmatnya digunakan....
sian miss 12 yek, mcmnelah sakitnyer kn.... nk mkn pun msti pyh...senang lah miss 12 nk kurus nnti kn

lemongrass said...

messyserabut,
alangkah bestnya kalau boleh kenyang hanya just by looking at photos kan. Tak payah susah payah fikir pasal calories, hehehe

Kak Acik,
bunga kucai memang cantik kan :-)

Kak Kasih,
memang betul tu, nasib baik tak guna filem lagi, or else kopak I hari2 ambik gambar, hehehe.
Miss 12 dah ok sikit lah but still can't chew properly because of the metal on metal friction. I mgiht hv to see her orthodontist again for that.
My wisdom tooth site is healing but there is still a small hole there. I'm trying my best not to eat on that side so takde food ter lodged masuk situ.

Whitecappucino,
hehehe...ini semua gambar lama2 :-)

Huda,
I pun tak tau nama dia apa. But I guna rice noodle rolls, pastu just goreng sekejap dgn kicap n kucai and daging.

Pendragon,
hahaha...I wish I dah masak banyak mcm tu. Satu dish tu ada lah 10 keping gambar so you bahagi 10 lah that number, hehehe.
Sambal paru I takde recipe yg betul sbb last sekali makan was a long time ago, Mak I dah siap marinate and masak the paru for me and freeze in the freezer. Pastu I just guna sambal mcm you buat sambal nasi lemak tu, and then letak the paru goreng in it :-).

Mademoiselle ten,
I am so glad to hear that :-). Hopefully, your garden will blossom and flourish with all the veges you've planted :-).

Puteri Biru,
I dah tukar balik ke mobile setting :-)

Blu4sky,
everytime I tengok my food folder, mesti I terfikir mcm you jugak, nak spring cleaning the folder and get rid of all the unwanted photos.
But bila tengok the amount of photos, terus jadi malas, hehehe.

Rinah,
cake pops I tak menjadi sangat tapinya but still sedap jugak :-)

Kak Zai,
memang cantik kan bunga kucai tu :-)

Dana,
memang sgt berjasa camera tu kat I. berbaloi lah kiranya spent money on it, hehehe.
Miss 12 tu memang dah sedia kala kurus so kesian pulak dia klu makin kurus, hehehe

m.u.l.a.n said...

cantik ya bunga kucai tu.. i tau pon rupa dia camtu..