Friday, 23 March 2012

Friday food and braces

Our white goods finally arrived today, yeay….

But, we have already booked the electrician and the gas fitter to come next Tuesday.

So, for the time being, our family area kena jadi tempat simpanan the oven and the stove top lah.

nak letak kat luar at the undercover area, takut pulak kena curi so tu yang sumbat gak lah masuk dalam rumah.

Eeeeeeeh, tak sabar nak guna, hehehe.

Sementara nak tunggu the new oven and the stove top to be installed, I will use the mengong oven and the stove top fully in the next few days so they don’t ‘die’ in vain, hahahaha….

Like tonite’s dinner, I cukup malas nak masak from scratch, I bought everything frozen from the shops and just baked them in the oven and fried them on the stove top.

IMG_6757

We had seafood platter (ala2 kat fish n chips shop lah), hehehe Winking smile.

We had crumbed prawns, crumbed scallops, lemon n pepper crumbed squids and salmon kebabs and chips.

IMG_6765

The really gorgeous lemon n pepper salmon kebabs. They were on sale at the shop, 5 kebabs for $5 so I pun beli lah. If I were to buy the salmon steak and then coat it with the coating, banayk kerja nak buat kan, so baiklah I beli yg dah ready made ni. Tinggal pan fry them for a very short time aje.

IMG_6761

The prawns, squids and scallops.

So much cheaper to buy them frozen and then cook them at home instead of buying them at the fish n chips shop but lepas tu your whole house bau macam fish n chips shop jugak lah after frying the prawns and the scallops, hahahaha.

And Miss 12 pun dah boleh mula makan semula after yesterday.

This is her new look with the full braces.

IMG_6755

She’s so happy sebab after only 6 weeks of wearing the top braces, she can clearly see that her crooked front tooth has realigned itself nicely.

I said to her, “At least we know it’s doing its job. It should be for the amount of money we paid for it

hehehehe….

17 comments:

ibh said...

Aslmkum kak.
Haii. . Alangkah bagusnya klu org kat rmh ni ble stakat mkn simple mcm tu ja kak. Hehehe. . Sng kerja. :))
Wah! Lepas ni gigi miss 12 akan tersusun elok la ya. :))

kasihredha said...

walaupun beli tapi nampak sedap.

suka tengok miss 12 senyum :)

penDragon said...

Frozen food mesti kena ada jugak kan! Time2 malas masak ke....nk cpt ke...keluarkan je dr freezer terus boleh masak. Masa pasang braces tu, ada x gigi Miss 12 yg kena cabut?

Flower said...

Kat mana you beli frozen salmon steak tu. Nmpk sedap je..

whitecappuccino said...

frozen tapi masih sedapkan? nanti miss 12 tambah2 cun ler :)

Watierman said...

Hrmmm Yummy....wah nampak makanan tak menyempat nak bagi salam..Assalam Dik Min....sodap!!!...Good to hear that the braces are working....it pays!!

Zaitun said...

Bila dapur dan oven baru sampai dah pasti hari2 ada makanan yang mengiurkan.

Sibongsu kak Zai pun sibuk nak buat braces sebab giginya agak jarang.

zinnur'ain the love of my life said...

miss 12 mmg mirip daddy dia kann.. cantik ! ..

Dinas Aldi said...

Selamat tinggal oven mengong, kihkihkih!

Memang betul, it should be doing its job, braces mahal berapi, haisy..

tarywilliam said...

The prawns, squids and scallops and ala2 kat fish n chips shop lah seem so delicious. I've wish to test it but how it price! Hope next post will be published with its reasonable price. Thanks mate.


Perth electrician

Ayu said...

k.minnnnnnnnnnnnnn....

pekabo kak? adeehhhhh...lama nooo xjenguk blog akak.rindu! braces alya kaler biru lite blue eh? braces kwn ayu kaler merah.hehehe...

Fzah Ruslan said...

Kak LG,

just a reminder, nnt after Miss 12 da tanggal her braces for good, still kna pakai retainer to sleep. For life tau. Otherwise gigi akan kembali ke bentuk asal.

Saye x tau before this... (=.=')

blu4sky said...

LG, i hv frozen food stand by..it comes in handy bila xde idea nak masak.apa..hahaha
memerah otak fikir nak masak apa sometimes can be very stressful.. klu dok bantai buat pasta manjang bila xde idea nak masak kadang jenuh gak.. :-p

lemongrass said...

Sue,
waalaikumsalam. Orang kat rumah ni, kalau makan chips hari2, still ok lagi kot, hehehe.

Kak Kasih,
Miss 12 suka senyum sekarang sbb her teeth are straighter :-)

Pendragon,
memang freezer I pun sentiasa ada stock frozen food especially fries. Senang kerja I bila tgh malas giler, hehehe.
Dia takde kena cabut any gigi masa nak pasang braces tu sbb gigi taring susu dia baru aje tanggal a few days before pasang the braces.

Nora,
I beli kat Woolies. Dia letak kat chest freezer section yg slalunya di aletak depan the deli seafood section tu.

whitecappucino,
frozen food ni lah penyelamat saya bila tgh malas :-).

Kak Watie,
wassalam. Memang berbaloi lah pasang braces mahal2 tu sbb skrg dia lagi suka senyum, hehehe

Kak Zai,
hubby and anak2 semua dah siapkan list benda2 yg diaorang nak saya masak once oven dah dipasang, hehehe.

Zinnur'ain,
kdg2 nmpk sgt muka Dad dia tp kdg2 nmpk sgt Jawa dia :-)

Dinas,
if that braces mahal berapi tak buat its job, memang akan ku saman itu orthodontist, hehehe.

Ayu,
Baik :-). I tanya Alya kenapa dia tak nak kaler2 getah braces tu, dia kata malas nak mintak kaler2 lain2, hehehe.

Fzah,
I know, the orthodontist expained that to us about the retainers. But he said some people have to wear the retainers the whole life, some dont have to. I hope she doesn't have to or else sian dia.

Blu4sky,
memang kan, dulu2 I ingat senang lah kerja fikir nak masak apa hari2 ni. Rupa2 nya susah jugak kan! So memang I suka bila ada frozen food stock in the freezer, tinggal masuk oven and I can rest :-)

Rdimple said...

dah makin lawa dah Miss 12 yang dh mmg lawa pun :))

m.u.l.a.n said...

food platter u...!!!! geram i..

lemongrass said...

Rdimple,
Alhamdulillah, dia pun dah makin suka senyum sbb gigi dah cantik :-)

Mulan,
seafood platter memang menggeramkan kan :-)