Sunday, 11 March 2012

Aussie fare

We used to live in Adelaide and Adelaide is quite famous for it’s late night takeaway snack called the pie floater.

It’s been there forever and ever I think. It has even made it into South Australia heritage icon Smile, hehehe.

And now, it is even becoming a ‘gourmet’ food served in cafes in Adelaide. Sebelum ni cuma dijual kat moving pie vans tu aje.

But sepanjang2 we all kat sana, tak pernah lah we all merasa benda alah ni sebab tau tau apa yang dia letak dalam meatpie tu kan.

Last night for dinner, I made meat pies.

And I asked The Other Half if he wanted me to make a pie floater for him jst to reminisce,

He said, “why? I just want my meat pie with tomato sauce. I dont want it soaked in green stuff!

Apalah Laki I tu, sikit pun tak adventurous, hahahaha.

Since he wasn’t that adventurous, I pun malas lah nak jadi adventurous jugak, heeeee….

Actually, we are not a soup family so I don’t think anyone will be interested to eat their meatpies in a bowl of green pea soup topped with tomato sauce.

So, we only had our meat pies with tomato sauce and potato nuggets aje lah.

(sangat lah tak mencabarnya kan, hahaha.)

But I made a slightly different filling than the usual meat pie, I followed this recipe loosely. I added diced capsicum, diced carrots and diced celery into the filling as well so I don’t have to make salad to go with the meal. And I used the cheesy vegemite instead of the original vegemite.

All of us loved the taste, no one had any idea that I added vegemite into the filling.

IMG_6508

IMG_6509

It is  a good way to use up the vegemite, that’s for sure!

IMG_6513

I made them in muffin tins and patty pans so senang nak makan.

IMG_6505

The inside of the meat pie.

IMG_6517

And ini pulak the cake I made to take to Sunday school pagi tadi.

I used this recipe called sultana cake. It is basically a butter cake filled with sultanas.

And I altered some of the ingredients.

I tak guna sultanas, I used currants instead which I think is much nicer than sultanas and I only used 1 1/2 cups of currants and there’e plenty!

And I used about 1 cup of milk instead of just 1/2cup, replaced the vanilla with orange concentrate/ essence and used 1 1/2 tsp of baking powder instead of 1. And I didn’t bake it that long (I guess sebab my oven ni tak betul sangat.)

IMG_6532

IMG_6534

IMG_6539

IMG_6542

It is very moist and just sweet enough for me to want to eat slice after slice after slice of it, hehehe. Sikit pun tak muak lah kiranya.

14 comments:

penDragon said...

vegemite tu mcm marmite ke k LG? wah...sedap nampak kek tu.

kasihredha said...

sultana cake tu kena cuba le nanti, nampak sedap sangat...begitu juga dengan pie tu.
Anak buah akak ada kat Adelaide ..study kat sana. Hope sgt suatu hari dapat jejak kaki kat sana :))

azra said...

Oh my...meat pie nampak sgt tempting!!

JieJ said...

Rajinnya kak LG ni, sampai buat 2 resepi..supermom betul. That meat pie so comel lah kak LG..kecil jer. Kalau saya satu kali jak masuk mulut terus...hehehehe

norhidana said...

menyelerakan je pie tuh kak...

tgk kek akak tu pun dh dpt rasa bestnyer... tak suke kek yg mns sgt...suke yg manis2 buah gitu... tp mls bt kek ahak3

tun_telani said...

i never understand why people want to eat those vegemite! can't even fisnish one bite of bread spread with that vegemite. huhu..
pie sgt cute!

m.u.l.a.n said...

i suka vegemite tapi my kids tak suka.. i ni kan suka semua makanan kot.. mulut the very big one..!!

aiyooo... meat pies tu kasi i nak nangis je ni.. sultana cake tu kalau pos sini tak basi kan..!!

azra said...

hahaha..due to your very mengeliurkan pics of the pie, I made them today!! obviously takde vegemite la...but tastes nice..:D

ummiaisyah said...

kek tu nmpk cam choc chip kek...
x penah mkn meat pie...sian sy..huk..huk

Rozita said...

Ayoyo..tersangat lah sedap nampaknya meat pie dan cake tuuu..

shiori_LA said...

LG,
nampak sedap la sultana's cake tu......have tot ry once...

missNick said...

nampak sedap....pantang nampak makanan terus kecur huhu ;P

lemongrass said...

Pendragon,
lebih kurang lah but marmite UK mari and vegemite ni true blue Aussie. Both I tak boleh telan, cuma hubby and Miss 8 aje yg boleh telan vegemite ni.

Kak Kasih,
Kalau pergi Adelaide, singgah stop over kat Perth dulu :-).
Sultana cake ni memang sedap, lagi sedap klu guna currants sbb dia halus2 kan so budak2 pun suka :-).

Azra,
meat pies memang makanan ruji rakyat OZ ni, hehehe. I'm glad you tried making the meat pies. Lepas ni boleh lah you jual kat Msia, sure laku kan :-).

JieJ,
mesti buat comel2 so memang menyenangkan masuk mulut, heeee.

Norhidana,
I suka buat kek tp tak boleh buat slalu, takut gemuk, hahaha.

Tun_telani,
I pun sama lah mcm you, walaupun dah duduk OZ bertahun2, still cannot understand how people want to eat something that tastes like that, hehehe.
But I guess, the same can be said with belacan and budu, rebung and tempoyak kan :-).
It is definitely an acquired taste :-).

Mulan,
I tak boleh lah telan vegemite mcm tu aje, adalah yg akan gag masa nak makan tu, hehehe.
Tapi klau dah masuk dlm benda2 mcm ni and tak rasa sgt, I boleh telan :-).

Ummiaisyah,
I mula2 ingat nak tukar sultana ke choc chips tapi takut manis sgt pulak so tukar ke currants yg halus2 tu. Still nmpk mcm choc chips kan, hehehe.

Rozita,
sekali sekala buat and makan meatpies, memang marvellous :-)

Shiori,
try lah but I lagi suka currants dr sultanas sbb currants ni halus2 so budak2 yg tak suka sultanas, still boleh telan currants :-)

missNick,
I pun bila masuk blog orang tayang food, meati kecur air liur esp bila tgh lapar:-)

UmmiRosma said...

Sedap inti pie tu dear...nak cuba juagk lah recipe ni...