Sunday, 18 March 2012

I am so stressed

I tengah seriau ni sebab I haven’t started doing anything in regards to Miss 8’s otter costume.

Her assembly performance is in 12 days time and I cuma baru bentang the kain and cari appropriate patterns to cut the kain! And even then, I couldn’t find an exact pattern for it.

I found a pattern for jumpsuits at the shop but for $16-$25/ pattern yang I akan cuma guna sekali ni aje, tak kuasa I nak menghabiskan duit on it.

I ni pulak jenis ‘penjahit’ yang cuma tahu jahit jika ada patterns sahaja. I tak pandai jahit just from ambik ukuran badan.

I think I am going to hyperventilate and start panicking now Panic

And then a few days ago, she came home and said “guess what Mum! I’ve been selected to be the emcee at the assembly with another classmate.”

Uwaaaaahhhhhhhhhhhh!!!!!!!! Lagi lah buat I seriau sebab if she’s going to be standing behind the podium talking, sure lah semua orang akan pandang dia kan.

And kalau her costume macam hampeh aje, malu lah I, hehehehe.

Breathe in, breathe out, breathe in, breathe out……………………………

I think this is the biggest sewing project I have undertaken so far.

A few years back masa I kena jahit 8 dresses for the flower girls at my brother’s wedding, I thought that was hard but believe me, I think this is definitely harder.

So, kalau I tak banyak ‘berceloteh’ for the next 12 days, you tau lah kenapa ye….

Sebab I tengah stressed gilerrrrssss, hahahahaha.

And bila I tengah stressed, I masak…

I even masak untuk lunch tadi sebab stressed. Selalunya our lunch is very simple, leftovers or scrambled eggs ke, tadi I masak mee goreng! hikhikhikhik..

And for dinner, I made nasi lemak.

IMG_6681

IMG_6685

Siap dengan kangkung goreng belacan, telur masin, fillet ikan goreng and keropok goreng.

IMG_6687

Sambal ikan bilis yang sedikit tercair but still sedap Smile.

16 comments:

Messy Mummy said...

Good luck kak Min! Tapi Jgn stress sgt nanti lagi huru hara jadinya. Dr confirm costume boleh cun melecun terbalik jadinya :)

Pastu kalau stress u cook, fine. Just dun eat as much as you cook ;)

whitecappuccino said...

makin stress makin sedap memasak ya Min? alaa..sure boleh buatnyer..super mommy works best under stress hahaha.

kasihredha said...

jangan le stress sgt..
take it easy ye
cewahh..pandai je kasi nasihat kat Lg...kalau akak yg berada di tempat LG...mau akak menangis hik3

Anash said...

i wish..i am around during your stressful time as I believe I can help you....to finish the dinner/lunch...heheh..bukan nak tolong nyahstress..kan?...
you can do it LG...

penDragon said...

Gunakan masa yg ada ni dgn sebaik2nya. I yakin akak boleh buat tu....sesetengah org kan, makin dia stress makin byk dia mkn!

Sash said...

Sis baru khatam your blog dgn bangganye.. Sangat sangat best, especially all your masakan yg menkecurkan air liur bagai. Hikhikhik. Love love love from KL..

ibh said...

Hehehhh. . Akk rilek la. . Jgn stress2. Bila stress nanti mula nak mkn berat. . Hihihiii. . Good luck kak. Selamat menjarum ya. .Ngeeeee (^_^)

norhidana said...

heheheh rilex2 kak.. pelan2 msti bolehnyer.... sambil2 akak tgk garden akak tu mana tau dtg idea...

stress2 pun msk mcm2 kn... terror akak...

Rdimple said...

i jadik tak sabar LG, nk tengok hasil rekaan u tuu.. :) jgn lupa tunjuk kat kitorg sume nnti..

afid said...

kak LG,

Off topic sikit, nak tanya la..just dance wii tu kn download asing ke ada jual sekali ngan wii? sbb saya beli ada game wii sport je..

tq..

Dinas Aldi said...

All the best, insyaallah, Min boleh!

Bagus betul, bila stress you masak lunch sedap2. I bila stress, I nak makan sedap2, heheheh..

m.u.l.a.n said...

i'm sure costume tu akan siap dengan pantas & senang je nanti..

laam i tak masak nasi lemak.. malas nya nak tumis sambal.. sambal lama dah habis.. nak sikit boleh..??

Zaitun said...

Walaupun stress tapi nasi lemak tetap menggoda hehehe...

NurMisnan said...

hoho.. nasi lomak + kangkong rebus + keropok = hilang stress tau

zinnur'ain the love of my life said...

Woww ... stress pun masih boleh masak2 good foodie ... anyway, good luck with the sewing project ... ^_^

lemongrass said...

MM,
hahaha...I ni klu project2 yg guna mesin jahit ni mmng slalu stressed sbb I bukan pandia mana menjahit.
Pastu, where can cook and not eat you! hikhikhik

whitecappucino,
Tu lah Kak, makin I stressed makin I masak ikut my selera tekak. Tu yg I slalu makin naik berat badan bila tgh stressed, hehehe.

Kak Kasih,
I ni dah nak nangis jugak, sampai buat segala benda asik teringat the costume aje, hahahha.

Anash,
kalau you tolong masak, ok jugak, boleh I concentrate on sewing, hehehe

Pendragon,
I pun samalah, kdg2 bila tgh stressed, makin nak makan mcm2. Tapi memang kena ada stress in our lives once in a while kan to keep us on our toes, hehehe.

Sash,
Wahhhh, I boleh bagi you jutaan tepuk tangan sebab sanggup dgn jayanya khatam baca my blog, hahaha.

Sue,
Bila tgh stress ni kan, mmng seronok makan kan, heeeee :-D

Norhidana,
garden I tgh terbengkalai skrg sbb dua2 busy so tak sempat nak belai garden lebih2. Dapat siram garden tu pun dah kira terer, hahaha

RDimple,
muahahaha....believe me, my rekaan tu tak semenggah mana. I am quite happy kalau dpt menyerupai sipi2 pun cukup, hehehe

Afid,
Just Dance tu kena beli a separate disc. Ada about 20+ songs in Just Dance 1, some other songs in just dance 2 and some more songs in Just Dance 3.

Dinas,
Kalau I kat Msia, bila stressed, memang I seronok lepak pasar malam sbb segala benda i nak beli and nak makan, hahaha

Mulan,
Nasi lemak ni favourite hubby tapi I pun cukup malas nak buat klu stock cili kisar I dah habis. Tak kuasa I nak memblend cili kering kadang2, hehehe.

Kak Zai,
stress2 pun, makan mesti nak yg sedap, hahaha

NurMisnan,
bukan setakat hilang stress, hilang diet terus ;-)

Zinnur'Ain,
kdg2 tu bila kita stressed. masa tu tekak mengada2 nak makan macam2. So, nak tak nak, kena masak jugak, hehehe