Tuesday, 20 March 2012

The homework questions for me

Miss 12 came home today with Health homework.

They are learning about conception, pregnancy and birth.

I don’t mind them getting homework at all, in fact I encourage the school to give the students homework.

But……

when the homework involves having to interview the Mums to answer the questions, I do slightly object!

(The Other Half dah gelak giler2 tengok muka I baca the homework questions, hahahahaha.)

These are the questions that she has to ask me and I have to answer (with a straight face if possible Eye rolling smile).

1. Discovery of pregnancy-

Hmmmm….let me tell the story of the UPTs, hehehe.

2. First symptoms of pregnancy (list minimum 4 symptoms)-

I was one of the lucky ones yang takde early pregnancy symptoms except for perpetual tiredness in the early months. Sure cikgu dia tak percaya kalau dia tulis yang Mum dia takde pregnancy symptoms kan, hehehe.

3. Changes in lifestyle during pregnancy and from pre-pregnancy.-

 Nothing much changed except that I had to force myself to telan folic acid pills and minum susu made out of milk powder (sebab kat Msia kan) and not eating a few things which I didn’t mind at all. I still went to work up till that morning of labour, hehehe.

4. Feelings and emotions pregnant women experience.-

The Other Half said, “let me, let me, let me answer this question please………” Cissss!!!!!

5. Knowledge of pregnancy health issues while pregnant.-

I know a lot Smile.

6. Circumstances of labour and birth- describe the Mum’s labour and birth Surprised smile. -

Mau lah kot Miss 12 tak lena tidur if I described my labour to her. But it was an easy labour so she definitely won’t be mentally scarred from the information given, heeeee.

7. Health of baby in early days-

She was a relatively easy baby. No jaundice to worry of. Latched on to breast feeding straight away. Slept all the time, jenis yang kena kejut untuk bagi susu. Did the right things at the right time and so on, hehehe.

8. Mother’s opinion of her health during pregnancy.-

I am very thankful because both my pregnancies were very easy but both have health scares during the early second trimester. Alhamdulillah, the health scares were resolved quickly. And I was relatively healthy and very active both times. I said to The Other Half yang he is a lucky guy sebab dapat bini yang tak bagi dia problematic pregnancies nor problematic labours. Pastu, boleh pulak dia cakap, “who said being pregnant and going through labour is that difficult? Yours were alright

Podah lah! Cuba suruh dia yang become pregnant and bersalin, mau agaknya dia whingeing tak berhenti sampai sekarang, hahahahahaha.

Since hari ni I dah mula project menjahit, I malas nak fikir lebih2 nak masak apa for dinner tadi.

So I made pineapple scrolls and vegemite scrolls for dinner untuk dimakan dengan sausages and sauteed carrots and zucchini.

IMG_6724

IMG_6728

The vegemite cheese scrolls. Even Miss 12 makan 2-3 ketul sebab dia kata tak rasa vegemite dia sangat. Miss 8 pulak kata, “next time can you put some more vegemite.” Hish….

IMG_6730

The pineapple cheese scrolls. Cuma letak pizza sauce, pineapples and cheese aje.

IMG_6713

Kalau boleh, I nak masak fish n chips aje for the next few days sebab nak concentrate on the project, hahahaha.

I’ve made the top, the pants, the hood and the tail. Sekarang nak cantumkan all of them together so jadi cantik.

Nak jadi ‘cantik’ tu yang agak payah nya, heeeee……

14 comments:

Mat Gebu said...

Seksinya soalan sekolah...hahahaha...

penDragon said...

kalau I ni seksa nya lah nk menjawab soalan2 mcm ni. ok lah tu akak dh siap costume, cuma nk cantum je.

zinnur'ain the love of my life said...

kalau I yg Kena jawab soklan2 tu, mau pengsan kott.. he he hee..

kasihredha said...

di sana lebih terbuka, sbab tu ada soalan seksi mcm mat gebu cakap tu...hihi

sedapnya dinner..
dah hampir siap ye costume tu...x sabar nak tgok

Nalisa said...

Hehehe... soklan cepu-cemas tu...

m.u.l.a.n said...

ha aahh.. sama la my fren dolu2 masa anak2 kat ishcmc.. scrolls tu..!!! membuak2 rasa nak terbang sana... nak rasa satu, dua, tiga.. nak semua la..

BabyBooned said...

Slm LG, the rolls tu dough dia u made frm scratch? I love a good dough recipe! Those look awesome :)

Zalia said...

hehehe... sengih2 ai baca jwpn u kak min... selamat menjahit cantik2 hokay... bila dah kopak (saje bagi perkataan lelama ni... hihihi) tembikai 9.6kg tu jgn loopaaa share... :D

blu4sky said...

hihi..alhamdulillah kan LG when we our pregnancy tak seteruk setengah orang.. mine was more or less like yours.. and had silent labour for all 3..paling lama duduk kat labour room was masa nak deliver aisyah..it took abt 1 1/2 hrs kepala dia terdongak sikit..so lambat nak keluar and adam paling cepat 30mins and dah selesai..hihihii...

JieJ said...

Heheh...berpeluh nak menjawab interview tu ya kak LG. Comel jer..kak, soalan no 4 tu TOH jawab apa..heheh..

kucingorengemok said...

i like the answer to question 4, hehehe

norhidana said...

heheheh best gk soalan2 tu ek... tp sian akak lak yg berpeluh

menu dinner tu best lah kak...sosej tu akak bt sndiri ke beli je?

tinie said...

hmmm... tinie pun sama kot berpeluh gak nak kena jawab soalan bila tanya pasal sendiri....

chayiok....chayiok.... kak min selamat menjahit

lemongrass said...

Cik Mat,
nasib baik takde soalan berbunyi, "ask your Mum how you were conceived." Lagi menggelupur I nak jawab, hahaha.

Pendragon,
memang seksa nak menjawab, I pulak yg kena buat karangan, hehehe.


zinnur'ain,
nasib baik lah dia dah sekolah menengah baru dpt soalan mcm ni, tak lah malu gilers I nak menjawab, hahaha

Kak Kasih,
memang betul tu. I guess diaorang kata, better learn now than too late, hehehe.
The costume dah hampir2 nak siap :-)

Nalisa,
banyak soklan cepumas nya pulak tu, hehehe

Mulan,
Nasib baik my daughter kata cuma the girls aje dpt these kind of questions, the boys dpt questions lain :-).

Babybooned,
Salam. Ha'ah, I made using pizza base dough but instead of rolling it flat liek a pizza, I rolled it up mcm swiss rolls :-)

Lia,
Nasib baik I tak kena jahit bling2 kat baju otter tu, sure dah I pos ke you suruh jahitkan, hehehe.
I rasa I kopak watermelon tu wknd ni kot :-)

Blu4sky,
tu lah kan, memang syukur sgt2 dpt labours and pregnancies yg senang. I tak boleh bayangkan duduk kesakitan berjam2 kat labour room. Both my labours, the doctors tak percaya the babies dah nak keluar sbb cepat sgt. Nasib baik sempat diaorang sambut, or else jatuh atas lantai kot, hahaha.

JieJ,
kalau TOH yg jawab soalan no 4 tu, mau lah dia kata I was such a model wife without any hormonal mood swings (selepas dapat stare maut dari I), hahahaha.

KOG,
I kan isteri mithali you, hahaha.

Dana,
I still tak jawab lagi all the soklan sbb busy buat costume so masih belum berpeluh2 lagi ni, hehehe.
Sausages tu beli aje, kat sini bnyk sausages halal, mcm2 perisa ada :-).

Tinie,
dia punya homework, kita yg berpeluh nak menjawab nya kan, hahaha