Wednesday, 7 March 2012

The brown material

I went to Spotlight pagi tadi and I found a velvet material that’s dark brown in colour which will be a very good colour for a sea otter.

And they were selling it off for $3/m for velvet so I pun beli lah. I wasn’t going to spend a lot of money to buy kain untuk buat this costume yang entah jadi entah tidak.

So tadi, I sajelah suruh Miss 8 sarung the velvet cloth around her to see whether it will make a good costume…

Memang cantik you…

If you want to be Obi Wan Kenobi, the Star Wars Jedi that is!

IMG_6452

Hahahahahaha…

Or is that Princess Leia? Winking smile (The Other Half jahat kata macam Jabba the Hut, hahahahaha…)

Even The Other Half got excited tak sabar nak tengok the final otter costume product. And then siap sibuk telling me how I should make Miss 8’s face up so it will look more like an Otter.

And Miss 8’s sibuk suruh I make brown fingerless gloves for her so she can put claws as fingers sama macam otters tu.

Habis lah I, kenalah I bertapa siang malam cari pattern kat depan PC, hehehehe…

Helloooooo! Assembly presentation ni cuma 30 minutes aje ye so tak payahlah kita kita go overboard, hahahahaha…..

Enough talking about the otters…hehehehe

Tadi, I pergi harvest veges from the garden.

Actually, hari2 I dok harvest veges from the garden but slalunya in small quantities, enough just for one dinner.

But tadi I pergi harvest most of the capsicums sebab they look like they were at the end of their life cycles.

IMG_6446

And our big rockmelon has finally ‘consented’ to being picked, yeay….

IMG_6447

The inside of the rockmelon. It was amazingly sedap!

IMG_6450

Kat rumah ni, cuma The Other Half yang tak minat langsung kat rockmelon ni.

So, esok, The Little Misses will take watermelon+rockmelon fruit salad to school Smile.

15 comments:

kasihredha said...

gerammm jer tengpk capsicums tu...kat sini mahal sesangat you.

rockmelon tu pun nampak sedappp sgtkan.

pssttt...tak sabar nak tengok costume miss 8...material brown tu dah kena dah tu

Rima said...

Dalam byk byk my hubs kata.. woahhhh rockmelon nampak very very nice... tertiba macam rasa haus pulak.. if only ade kat fridge and makan time sejuk sejuk.. ya ampunnnn

Otter.. tu sonia suka look at every time gi zoo.. comel but smelly hahaha

penDragon said...

Mmg sesuai sgt akak pilih kain jenis velvet. Kaler pun dh kena tu. Ada ke patut TOH kata Jabba the Hut! Hihi...

master said...

Salam~
Wow..the rockmelon look delicioso...

whitecappuccino said...

dekat seminggu tak singgah..line problem. wow!! i like rockmelon! cantik tuh!!

Nurul said...

sangat suka rockmelon!! juicy. n rasa dia y milky tu. sedap sesangat.

mademoiselle ten said...

LOL jabba the hut...kesian budak tu...

ur rock melon look so sedap mcm mana abang u bole tak tergoda...

m.u.l.a.n said...

jabba the hut..?? issh isshhh... sian menantu i yang sangat comel tu...

cannot tahan la tengok melon tu.. sini dah panas terik, monsoon dah habis..

SOHO Mama said...

Every time I read your entries, I want to have my own garden. But I don't think I can commit to it, yet. (macam relationship pulak ya).
Good job on your garden :)
And good luck on that sea otter costume!

afid said...

aiyo..nasib mak rajin..kalu kat malaya pon ada program macam ni mau la pengsan mak2 sume nak menjahit segala. hahha

rock melon sedap!!yang kali ni manis tak?

tinie said...

wah sedap nyer rock melon..

semangat k.min nak menjahit..tak sabar menanti end produk..... :)

Shahrizat said...

Terliur saya tengok capsicum tu. saya memang suka makan capsicum macam epal...bestnya dapat sayur fresh setiap hari.

norhidana said...

tak sbr nk tgk camne otters comel tu nnti... heheheh

bestnyer tgh capsicum ngn rockmelon akak tuh... fresh sgt2...
kalu lah boleh dana menanam kt tepi balkoni tuh cam akak..indah nyer

Unknown said...

bijik rockmelon tu cam bentuk tapak kaki kan....paw with kuku gitu....cute la plak...

lemongrass said...

Kak Kasih,
kat sini, capsicums ikut musim, ada kala sgt mahal ada kala sgt murah. Tadi I tengok $1.50/kg red capsicums at the shop, murah giler!

Rima,
dia cakap mcm tu sbb nak suruh you pergi fridge buatkan dia something cooling lah, mcm tak tau pulak you ni, hahaha.
Otter ni smelly sbb perpetually in the water, kira mcm kita pakai baju bulu basah bertahun2 lah, heee

Pendragon,
I told Miss 8 yg dark brown velvet tu ngam lah rupa dia cmm kaler bulu otter yg basah kena air kan :-).
Jabba the Hut tak secute Miss 8, hehehee

Master,
Salam. memang delicious :-)

Whitecappucino,
Saya perasan jugak akak tak singgah bagi comment, rupa2 nya line tenet tgh tak betul ye :-).

Nurul,
Dulu2 I suka honeydew melon but selepas jumpa rockmelon, terus tak minat langsung dgn honeydew melon itu sbb rockmelon lagi sedap :-).

Mademoiselle ten,
Entah lah kenapa dia tak minat. Dia kata first time dolu2 dia makan rockmelon, termakan rockmelon yg dah a bit basi and lembik so sampai skrg dia rasa mcm tak boleh nak makan rockmelon.

Mulan,
I thought everywhere banjir kat Msia, kat Kertih panas terik pulaknya ye. Memang sedap lah kalau dpt melantak melons of any kind amsa tgh panas2 ni kan.
Jabba the Hut tang perut aje, hahaha.

SOHO Mama,
tell me about it, I think it is a bigger commitment compared to relationship, hehehe.

Afid,
rockmelon yg kali ni manis banding dgn yg bantut dulu tu :-).
Kalau Mak2 kat Malaya kena buat costumes, diaorang snng aje cari tailors, hehehe.

Tinie,
Semangat menjahit aje lebih tapi kang nanti jadi benda lain instead of otter, hehehe.

Shahrizat,
I tak suka sgt meratah capsicum mcm tu aje tapi kalau letak dlm salad mentah2, laju aje I makan :-).

Norhidana,
Kalau you dpt tanam rockmelon kat balconi, memang tabik lah sbb pokok rockmelon I ni dah menjalar satu kebun. Kalau kat balconi, mau lah nanti, orang bawah yg merasa buahnya kan :-).

Unknown,
you are right, baru I perasan bila you said it. Memang cantik kan :-).