Wednesday, 28 October 2009

What’s your song?

I was reading this novel in bed last night (yes, I occasionally do have time to read novels :-)) and this guy was asking this girl a few questions about her relationship with her boyfriend. You see, he’s in love with this girl but she’s already in a relationship (I know…so sad kan. Me reading chick lits), so he’s trying to gauge how deeply in love this girl is with her boyfriend by asking her a few questions. One of the questions was ‘what’s your song?’ Then this girl asked, ‘what do you mean by our song?’ Then he said something along the line of ‘you know, the song that reminds you of him and that makes you feel so in love with him.’ I malas nak pegi ambik buku tu kat dalam bilik, tu yang I can’t remember the exact words in the book :-D.

Anyway… tadi I tanya lah The Other Half the same question. His answer was, “You know that song sung by that guy who sang these 2 other songs that’s famous? That’s our song I think!” What??? What song? What guy? What 2 other songs that’s famous? What are you talking about? Might as well say dia dah lupa langsung what the song was kan or say we all memang takde song, wehehehehe…. Then he said, “I can hum the song but I can’t remember the name of the song and I can’t remember the singer’s name either! Do you wan’t me to hum it for you?” Urmmm.. No thanks! So sad kan when we don’t really have our own special song, hehehe.

Actually, that’s not really true. He’s got a song that really reminds him of me. It’s ‘I’m looking for a hard-headed woman’ by Cat Stevens. He said the lyrics of the song reflect what I am to him (yes, you can roll your eyes now :-P). And I pulak think the song that is special for us both is ‘Truly, Madly, Deeply by Savage Garden. Because he bought me the tape when we had to live apart masa baru setahun kahwin dulu. Everytime dengar lagu ni, memang tangkap jiwang lah, hahaha… Dolu2 dengar, basah pipi dengan air mata. Sekarang dengar, tersenyum sendiri teringat kenangan lama :-).And sekarang kalau we all terdengar kat radio, we all dua orang akan iktu sama nyanyi bagai nak rak sampai The Little Misses tak larat dengar, hahahaha…

So, do you think all couples yang ashik masyuk bercinta ada their own special songs ke?

Psstt… The Other Half kata I ni dah takde idea langsung agaknya nak tulis blog sampai benda ntah apa2 pun I tulis, hehehehehe….

Anyway, our dinner tonite was dinner orang malas masak. I masak sausages, chicken nuggets and chips and veges aje. I teringin nak makan something really fattening tonite so I buat cheese sauce and tuang on the chips. Lepas tu, rasa senak perut makan banyak sangat, hahaha… Next month nak start kurangkan makan sikit sbb nak turunkan berat badan before balik M’sia so kat M’sia nanti boleh makan banyak. Alah, nak cuba turun 1kg aje so tu yg next month baru nak start, wahaha….

DSCF7432

Yeayyyyyy…. The Other Half dah jumpa cari our song on the net. The miracles of internet :-D. He’s playing it on the PC right now and I do think he’s got it right. It’s definitely the right song for us. Thanks Dear! I’m going to put it on the blog so you can listen to it too and you can go… Awwwwwwww….. Isn’t he romantic!

Muahahahahahahahaha………

He’s flying off to Sydney again tomorrow tu yang dia tetiba jiwang agaknya, hehehe ;-).

And to everyone who’s given us your thoughts about our Sydney dilemma, thank you for all that. We are still deciding and he still needs to be convinced by the agreements. He’s meeting up with the VC next week to find out what we’ll get out of the move. So, we’ll see…

Adehhh…I tersilap ambik video youtube ni. Ada ke terambik orang punya yang dia selitkan gambar anak dia, nasib baik lah I perasan, wahahaha..

27 comments:

salam 1 Malaysia said...

angah;
kalu bab2 lagu ni akeem la orangnyer...

KKPL said...

Hi LG..

Yr post made me smile...;)to tell u the truth, i got up immediately and asked my significant other..'what's our song?'..spontaneously he sang (not hum, not reciting, mind u, but full blast singing )....."I miss u like crazy" by Natalie Cole and then break into another of his song of me(again bringing the house down)with a malay number which goes like this.."kau umpama bunga yg mekar di hatiku..ku harap kau mekarlah selama2nya...' by..i cant remember the name of the malay group..muah ha ha ha... told him to tone it down before our neighbour comes a knockin'...

what a great post, definitely a cheerer-upper for mid-week blues...yeah!!!

lemongrass said...

Ros,
wahhh, dah ada blog jugak ye skrg ni? Caya lah ;-). Akeem tu memang tp kdg2 dia tak tau jugak lagu yg x femes ni,hehehe...

lemongrass said...

Yat Maria,
hahahaha... your hubby is marvellous! Siap sang 2 songs just for you, what a romantic guy :-). And what made it even more mind boggling is that he could sing them fully, hehehe... Tahniah :-)

salam 1 Malaysia said...

angah:
tu blog terpaksa..cikgu suh buat..tak tulis pe pun..

somuffins said...

LG, zaman I zaman Stylistics. I menciii ...

Rima said...

Alamak LG.. dah malam malam ni dengar lagu macam gini boleh meleleh air mata.. dah lama betul tak dengar lagu jiwang jiwang.. kekanda kuuuuu.. cepat pulang hehehe.. ok ok on serious note.. i dont think we hv a "special" song.. nanti dia balik i will definately ask him hehehe

ila de cute said...

hai,

salam perkenalan, am one of your silenta reader, suka betul baca blog u..suka nengok gambar2 ur kids yang comel and cun tu..jeles i tak de anak perempuan but Alhamdulillah blessed with 2 boys..

i suka enngok cara u masak tetiap hari...rajin nya... kagum la dengan u...

take care

lemongrass said...

Ros,
lahai, kena paksa dgn cikgu ke? Sian nya, hehehe...

CikSom,
wehehehe...takpelah Cik Som. Kan banyak lagu jiwang2 sekarang ni, so pilih aje lah 1 :-D

Rima,
Memang boleh meleh air mata bila dengar lagu ni esp if your hubby's away like you :-). I pun sebenarnya dah lupa about this song until reminded by my Hubby. Nasib baik dia ingat you, wehehehe

Ila,
Hello :-). Thanks ye sbb sudi singgah baca my coretan. I slalunya tak rajin masak, tu yg klu u tengok, my food sentiasa aje simple2, hehehe...
I pulak takde boys :-)

Shafidah Shamen said...

Salam LG,

baca ur previous entry, u dapat offer ke sydney which part? dengan uni gak ke?

lemongrass said...

Fidah,
My hubby skrg ni every month pergi Notre Dame Uni kat Sydney. But they want him to go there for a year to teach the course. Notre Dame Uni kat city centre ye? I pun tak tau, hehehe

ain said...

well...akak rasa every couple mesti ada their song!! kita org pun ada gak! Hubby suka le nyayikan lagu tu kat akak!! lupa lah sapa yg nyanyi tp tajuk dia 'I was born to make u happy'!!! kembang kuncup jantung akak bila time hb nyanyikan lagu tu wlpun bersimpang siur bunyinya.hehehe

fmina08 said...

kak min..yeah..sonok kan ada love song ni..kami nye I LIVE MY LIFE 4U from FIREHOUSE..tp my husband dulu english truk!! kalo JAWA mmg no.1!! so kn bg dia skrip br leh nyanyi..tp tahpapala dia sebut..ekekeke so funny!! now kalo dia tdengar this song, he'll nyanyi for me...da jadi lagu TEMA 4my blogs also...

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
Terangkatlah baca entry you hari nie, teringat kenangan masa bercinta..kami punya cinta, cinta terlarang..ha..ha..ha..our song was "Endless Love" by Diana Ross and Lionel Richie.Lagu ni famous around the early 90s. It suit us perfectly.Hubby I was not a Muslim then, and my parents were very conservative and tak nak terima calon menantu..anyway old story.
Pepagi nie jiwang lah pulak..boleh lah kan ?

ZaritH said...

kak LG..
ape title novel tuh eh? mcm berminat plak nak cari kot2 ade kat mesia ni..

iaaini said...

Hi Min,

This entry makes me smile :) Terus teringat kat my darling hubby. hehehe I think we all pun ada lagu jugaklah coz everytime hear those song, we'll sing together. Masa bercinta dulu, my hubby selalu nyanyi lagu Always by Bon Jovi & Everything I Do I Do It For You by Bryan Adams. Tiap kali dengar memang tangkap leleh lah. hahaha

Actually, it's good to have a song that can remind each other, so bila dok berjauhan, tiba2 terdengar lagu favourite, sure akan teringat each other.

p/s: I dah lama tak baca novel esp. yg jiwang2, should start again, now busy dgn anak final year exam & my coming exam this Dec :(

Dr.N said...

semua org ada lagu..we all tak de lagu..Apa nak buat hubby 'kampung' habis..jawa batu pahat sekolah kampung..hi hi..Anyway, cayannng abang...

Lynna said...

LG...dat's so sweet huhuhu ;)

My Life My World said...

Aduh LG, romantik de amour nyer hubby you. Elok pulak youtube tu sebelah jer gambar gambar slide. Meruntun jiwa. Hope it's happily ever after selama-lamanya. Happy untuk awak.

lemongrass said...

Kak Ain,
hehehe...Memang best kan klu ada orang dendang kan utk kita :-). Terus rasa ashik mashuk, hahaha

fmina,
hehehe... sure english dia dgn accent jawa pekat kan :-). Group firehouse ni american group ye? nampak no I ni ketinggalan zaman betul,hehehe

Rahmath,
waduh waduh.. cerita cinta terlarang rupanya, hehehe. Lebih kureng mcm I jugak lah ye ;-). Tu lah kan, bila terdengar songs yg bring out the old memories, sure hati terus rasa jiwang or sayu aje kan, hehehe

Zarith,
title dia 'serendipity' by Melanie La'brooy. I pun baru baca half. It's definitely light readings and ada funny bits :-). First time I baca novel by this author.

Iaaini,
I dulu suka sgt2 lagi Bryan Adams tu and teringat kan I kat ex boyfren, hahaha... Anak2 you pun sure mcm anak2 I jugak ye, tak larat dengar we all nyanyi the jiwang songs, hehehe..
I pun kdg2 to relax, I read light novels sebelum tidur :-)

Dr. N,
hehehe... sian hubby u kena perli ;-)

Lynna,
it is a sweet song kan :-)

MyLifeMyWorld,
Bila my hubby pasang lagu ni, baru lah I teringat yg it definitely was our song. Boleh kan I terlupa, hahaha.. Aminnnn for your doa :-)

Gembo said...

Mrs G:

Bryan Adams' "I'll always be right there" is definitely IT for us!

Oh..I made a few people cry recommending this other song..be ready with tissues ok..it's by Collin Raye - Love Me... I don't listen much to country songs (before Shania Twain and Taylor Swift - yes I do listen to her too ;p) and I stumbled across it while buying a compilation love song cd.. the lyrics could bring tears..pls be warned..;p

Umi said...

Hai.. baru this week i start baca ur blog.. i terjumpa blog ni coz nak cari resepi smoke salmon.. seronok lak baca apa yg u tulis.. suka tgk ur princess.. comey2 ye.. food u pun nmpk sedap je.. bila baca tentang lagu.. i smile sendiri.. hubby i bagi lagu 'menyintaimu' penyanyi nye... ntah.. i tak ingat.. hehhe.. 10 kali tanya pun, dia akan sebut ttg lagu tu.. tht our song kut.. anyway. selamat berkenalan..

lemongrass said...

Mrs G,
that Bryan Adams song was a bit too early for us. Mas tu tak kenal lagi pun but I really like that song as well. The Collin Raye song is so nice isn't it? Really sad at the end..

Umi,
salam perkenalan and thanks sbb sudi singgah my blog :-). Heran kan sbb hubbies kita yg lagi peka tentang songs ni, kita pulak yg terlupa, hehehe.

Liasari said...

owhh wow wiee almost everyone's love song adalah english song ye? mine, i mean ours was a indonesian band song sang by Dewa. lagu dia Risalah Hati betul2 describe macam mana we both fall in love, the song goes like this " ... aku bisa membuatmu jatuh cinta kepadaku meski kau tak cinta... kepadaku" huhu tangkap syahdu

lemongrass said...

Lia,
We all terpaksalah cari english song, hehehe. Klu choose malay song, takut kang The Other Half terchoose ntah hape2 aje ;-). I pernah dengar nama band Dewa tu. Nanti I gi cari kat youtube lagu you tu

Ayu said...

salam k.min...

aaddeehhh...baru b'kesempatan jengah sini.last week mmg bz tul sbb pm sabtu lps.dgn pc buat hal lg.

hm...my love song? tarak!!! hahahaha....mmg kita org takde love song pun.seme lagu kita org layan.hehehehe....

lemongrass said...

Ayu,
lah sian nya bz bila akhir2 tahun ni kan. Best lah camtu klu semua lagu jadi u all nya love songs, hehehe...