Monday, 12 October 2009

Malas nya nak masuk ofis balik after cuti berhari2 since minggu lepas. But esok The Little Misses dah start sekolah so I pun kena lah start keje balik kan, hehehe. I tanya The Other Half, boleh tak I nak jadi Lady of Leisure again. Dia kata boleh aje tapi ada syarat2 nya. Lepas dia huraikan syarat2nya (which is not much pun), terus tak jadi pulak I nak jadi Lady of Leisure ni. Apa syarat2nya? Adalah, hehehehe….. ;-).

This will be The Little Misses’ last term at school for this year but they’ll be going to school for 8 weeks aje this term pun sebab the final 2 weeks of term, The Little Misses will ponteng sekolah dek bercuti. Macam sekolah Mak Bapak diaorang aje kan mandai2 cuti panjang, hahahaha… Apa nak buat, dah kampung jauh so kadang2 terpaksalah ponteng sekolah kan ;-).

And for dinner pulak, smoked salmon from semalam still ada lagi and the easiest thing to use up the smoked salmon would be in sushi. But I terlupa pulak nak beli nori sheets tadi untuk buat sushi gulung, yang tinggal cuma 3 keping aje, mana lah cukup kan untuk balut 2 cawan beras. Then The Other Half kata kita buat sushi cake aje which is square sushi. But I takde acuan yang betul so tak lah jadi betul2 square and tak mampat. Bila tak mampat/padat, bila potong tak cantik lah.

DSCF7304

And then I buat sushi balls and drape the nori pieces on the omelet. Jadi lah kan sikit2 bentuk nya, hehehe….

14 comments:

J.U.L.I.E said...

kak LG,

u ni kan...mmg terer masak kan...
kagum..kagum... ;)

Sizuka Cikus said...

alaaa... mana gambar little misses! hikhikhik

ain said...

okay lah tu min. as long as sedap bila masuk mulut, cantik tak cantik belakang kira!! klu akak yg buat agaknya,mahu hancus sushi tu!!hihi

lemongrass said...

Julie,
tak lah se terer Iron Chef tapi kalau banding dgn orang lain kat rumah I ni, kira terer lah sgt2, wehehehe...

Sizuka,
dah berapa hari haritu asik gmbr diaorang aje, takut pulak orang muak tengok, hahahaha..

Kak Ain,
sedaplah agaknya sebab habis licin sushi tu semua :-). Nasib baik mak mertua bukan orang jepun kan, kalau tak, sure dia ktuk abis2an rupa sushi menantu dia ni, hahaha

Sue said...

La Kak Lg, bagitau la apa syarat2nye..hihihi...sibok je i ni!!

Ayu said...

pppssttt...meh bisik kat tinger ayu apa syarat2 yg hb akak dah kenakan? hehehehe....nak nyibuk gak ni.takkan simpan sorg kot.heheheee....

lemongrass said...

Sue,
wehehehe.... Syarat2 nya simple2 aje tapi ada gak yg X-rated so malas lah I nak letak kat blog ni ;-)

Ayu,
Kalau tetiba I jadi Lady of Leisure balik, maknanya I dah setuju lah syarat2 yg ditetapkan oleh hubby. Nanti I letak lah syarat2 yg dibagi (excluding yg X-rated lah ye), hahahahaha

Rahmath @Anak_Mami said...

Mynn,
Kalau dah cuti panjang, memang terasa malas nak balik kerja, sama lah virus ni.Terfikir juga kalau duduk rumah jadi Tai-Tai bagus gak, bilalah lah boleh agaknya.Angan2 I jer tu..baik pegi kerja..ha.ha.ha..

lemongrass said...

Rahmath,
hahahaha...angan2 ni best kan :-). Mana lah tau kan, 1 day kita jadi millionaire, boleh lah duk rumah goyang kaki :-P

azieazah said...

Kadang2 memasak ni, bentuk tu jatuh no 2... rasa tu yang penting.. Bila sedap, orang lupa dah pasal rupa..

But, kalu rupa tak menarik perhatian, susah lak orang nak pi rasa, kan? heeeee....

Nadia Dzai said...

Mine, InsyAllah 2nd Jan ;p ;p if still in Msia, jemput laaaa :D :D

Suri said...

kak mim..,
rindu nk tgk anak mat saleh tu...

lemongrass said...

azieazah,
tu lah, klu nak bagi family makan, ok lah klu rupa buruk tp klu nak bagi orang lain yg makan, segan betul klu rupa buruk ni kan, hehehe. Sebab sure diaorang tak tergoda langsung nak merasa :-).

Nadia,
Alahhhhh..... we all dah balik Perth masa tu! Tak best betul lah mcm ni, tak dpt pergi makan kenduri kahwin :-(

Suri,
I dah post gambar anak mat saleh tak rupa mat saleh kat entry malam ni :-)

qaseh raihanah said...

seronok tgk blog akk..