Tuesday, 13 October 2009

To add title or not to add title

 

I rasa dah nak dekat 2 tahun I dok berblogging, adalah agaknya 2-3 entries aje yang ada title or something resembling a title. Bila I blog-hopped, I tengok most bloggers have titles for their entries which I think make it nicer and kalau title tu interesting, make people more prone to read it kan :-). The reason I tak letak title selama ni was because I sentiasa terlupa nak letak title, hehehe. Bila dah publish baru teringat, pastu dah malas lah nak edit balik kan! I think maybe I should start adding titles to my entries so I can generate more interest in my blog, betul tak? ;-). But I ni memang bukan a story teller so nak come up with interesting titles for my entries rasanya will take up a lot of time. Ye lah, kalau boleh nak lah letak a catchy title ye tak, but nak invent catchy titles, something short and sweet (macam the owner of the blog ;-)) tu I rasa susah lah jugak, hehehe…..

And most of my entries pun campur2 segala macam cerita so nak choose 1 title to sum up the entry will be even more difficult lah kan. Mau nanti the title lagi panjang dari the story mory, hahaha… I think I will letak title bila teringat and kalau takde title tu maknanya I lupa or I can’t come up with anything short nor sweet :-).

Tadi after The Other Half came back from work, all of us went for a walk around the block. I had already made dinner masa tu which was cooking in the oven so tu yang boleh keluar jalan2 with them. Kalau tak, selalunya diaorang keluar jalan2 sedut udara segar while Mummy terperap kat dapur bermain dengan periuk belanga cooking dinner :-). And sebagai blogger yang dedicated, I took my camera along. Some photos of the plants around our area and some photos of The Little Misses and The Other Half (sebab dah 6 hari I tak letak gambar The Little Misses kan, so ada pulak orang yang rindu, hehehe).

IMG_0737

A small cherry blossom tree across the road from our house.

IMG_0738

The Little Misses buat aksi lawak ;-)

IMG_0741

A bottle-brush tree. It’s called that sebab bunga dia sebiji macam berus botol susu tu.

IMG_0742

The three stooges :-).

And this was the dinner that was cooking merrily in the oven while we went for our walk.

DSCF7310

Baked honey mustard chicken wings with mashed potato and plenty of vegetables. Penuh satu pinggan tu dengan vegetables tonite, hehehe. We had baked asparagus, baked pumpkin (ini vegetable kan?), steamed carrot and corn on the cob.

22 comments:

CikMin said...

betoi gak LG..klu u letak tiltle..senang nak cari balik n3 lelama tu...kdg2 nak cari your previous n3 tu mcm susah je sket..hehehehe...itu pendapat cikmin ler...

Sizuka said...

k.min, mula2 masa nak letak title, memang exciting and rasa excited. but after a while, mcm ada mental block, nak tulis title apa. kadang2 title takde kena mengena dgn isi. hehe.. tu my blog la.

bottle brush tree tu ada kat depan apartment yg i duduk masa 2nd year. i never knew that nama dia bottle brush. comel je nama :D

lemongrass said...

CikMin,
I pun nak cari my own N3 yg lepas2 sikit nya susah, lagi lah orang lain, hehehe... Tapi I slalu sgt2 lupa nak letak title ni but I dah tick the box yg akan remind I klu I lupa nak letak title :-)

lemongrass said...

Shidah,
tu lah kan, awal2 sure title I akan gempak aje bagai. But nanti, bila dah tak larat and mental block (like always :-)), terus I akan malas nak letak, hehehe

Azita said...

min, cerita kalau x ada title mcm orang x de nama gak rasanya...susah nak cari. guna title yg sama again n again pun xpe sbb nama kita2 pun byk yg sama, kan? hehehe..

ain said...

akak baru perasan 2 3 hari lepas, ur n3 tak ada title. tup..tup, tdy, min citer psl ni. lbh baik letak title kot. sng nak tengok balik nanti. x yah yg catchy2. akak pun tak reti nak buat yg catchy2. tak kreatif la!!hihi

lemongrass said...

Kak Ita,
memang lah tersangat apt nya perumpamaan tu, hehehe. Memang I pun perasan, susah betul nak cari entries yg lepas2 kat blog I ni kan :-).

Kak Ain,
Tu lah kan, orang lain semua ada title, I jugak takde title, hehehe. I pun ter sgt lah tak kreatif nya tu yg rasa malas aje nak letak title :-)

dila~noor said...

actually bile tgk sis takde title,tp raaaaamai org still follow this blog i impressed tau!
yela..title ni mcm intro jgk,kalau best the people will read through the entry..kalu bosan je msti org mls bace.

so keep it up on takde title..we wont bother,as long as we can know ur latest story..hehehe

psssttt..ur pumpkin tu potong mcm papaya plak ekk?heheh

Ayu said...

k.min....letak title ok,xletak pun takpe.kita buat dia kan? hehehee...sbb ada masa ayu pun lack of idea nak letak apa kat n3 ayu.cceehhhh...mcm la byk sgt n3 kat blog ayu tu.kecoh je ayu ni kannn....

Ash-Levin said...

Hi LG, takde title pun ur blog is still interesting. One of my favourite blog...pagi2 masuk ofis je buka S2B. Macam ganja pulak...hehe!

-Mama Ash-Levin

azieazah said...

Ibarat suatu buku tak bertajuk, pembaca tertanya-tanya..

Ibarat singgah negeri tak bernama...

Ibarat posmen singgah takda alamat...:D:D

tapi contents tetap sedap dibaca, dan pic tetap seronok ditenung...

Anis Rafie said...

Salam kak LG.. i'm one of the silent reader of ur blog and this is my first time commenting on your blog..

For me, if there's title or untitled u can still write your blog attractively with what you've done all this while. I'm enjoying reading all your blogs especially the activities you've done with your loving kids.. Your kids are charming..

Keep up the good work all though you always seems to say you have no mood blogging.. Please don't, without realizing you have so many followers out here.. including me :)

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
Buatlah apa aje, as long as you are happy. I am following your blog simply becoz it is a fun read, and I learn a lot of things from you and your experiences as a mom of young kids which I can relate to. Keep up the good work, love it, regardless of title or otherwise.

teratak rimba said...

Assalamualaikum

Apa-apa pun boleh. Yang penting pagi2 akak tetap baca LG punya N3 baru. enjoy...



Kak wati

Kasih Suri said...

kak mim,
np x ym..?
ari tu kak mim dah approve sy tp x penah npk kak mim online..
oopppss..., waktu tdo kite berbeza laa... heheh..

kak mim.., ap fullname the little misses..? suke betol ngn miss 6..
nt kak mim blk malaysia kn..?
xnk jemput g umah kak mim ker? nt ader kenduri kn..? tp kl dekat laa cz kite kt area shah alam.

m y a l i s h a said...

sis,

i xperasan pon selama ni i baca ur entry semua x der title.. wakakaka.. bila u wrote on ths entry i try to scroll down.. ahah.. mmg xder title.. hehehe.. tht means i juz baca je ur entry without realise ada title ke x..

mother of two said...

kalau add tittle senang peminat setia nak godek balik..kan..kan..kan..

Ms AiReEn MoHd said...

eh da nampak si chumel perut munggil tu....kekekekeke....buh gambo die hehari pun takpe kakak lg..eryn suker tgk muker die....tetibe wish dpt baby kuar mcm tu...ape kes kan..muker jawa aku nganboy nak letak mane plak..kekekekeke..ok nak tunjuk kat ankel boy lak gambo terkini si ambut curly tuh...

Mat Gebu said...

LG!!!...pokok bottle brush tu lawaaa sangat, kat Malaysia rasanya tak de lah semerah mcm tu bunga dia....yang ni merah, "hot", menggoda and sexy..i likeeee.....

Zaitun said...

Salam

Kadang2 kak Zai pun tak tahu nak buat tajuk yang sedap2 hentam aje,ada sikit2 kena dengan cerita sudahlah.

Cantiknya bunga2 tu,tambah pula kak Zai ni memang suka pada tanaman.

lemongrass said...

Dila,
tu lah kan, karang kalau I letak title takut terjammed lagi rumah I pulaknya sbb ramai yg serbu,hahaha.
I pun tak tau pasal lah I potong pumpkin tu mcm bentuk tu, mmng sebijik mcm papaya kan :-)

Ayu,
Akak malas nak fikir title sebenarnya and then slalunya dah puas menaip baru teringat nak letak title, but then, dah malas nak letak, hehehe...

Mama Ash-Levin,
hahahaha... a bit like my coffee addiction in the morning lah ye. I can't function without my caffein fix, hehehe. But I'm glad that you like reading this blog :-)

azieazah,
best nya all the perumpamaan and memang sgt2 sesuai kan. I ni dah nak dekat 2 tahun nak berblog tp masih bnyk lagi function blog yg I tak tau. Title ni pun baru aje I tau about it, hehehe

Anis,
salam kenal and thank you for enjoying reading my ramblings :-). I know there's quite a few silent readers out there and I know most of my readers tak kisah sgt pun whether I letak title or not, as long as I keep on writing kan ;-)

Rahmath,
Speaking of blog, when is yours going to be up and running? :-). It's nice isn't it when we know there are mothers out there who go through the same problems as us, we don't feel so alone any more, hehehe..

Kak Wati,
Waalaikumsalam. Kalau I tak buat N3 baru bila you bukak PC pagi2, rasa tak best ke? ;-). Macam cerita bersiir kat TV kan, hehehe

Kasih,
Kak Mynn jarang sgt on ym sekarang sbb takde masa sgt2. Dulu2 memang hari2 bukak ym, sekarang ni seminggu sekali pun jarang.
My kids, Miss 10 tu nama dia Alya and Miss 6 tu Zahra.
Nanti bila dah dekat dgn tarikh wedding tu, I akan letak N3 kat blog ni and jemput semua bloggers dtg ramai2 ke rumah my parents kat kampung, tunggu ye :-)

Myalisha,
wehehehe... memang ramai pun yang tak terperasan I takde title ni :-)

Shiela,
bukan setakat peminat setia aje, I pun senang nanti nak godek balik, hahaha. Ni kira mcm filing cabinet yg tak teratur lah kan, susah giler nak cari old files :-)

Eryn,
Miss 6 tu perut dia mengalahkan Daddy dia nya perut, sama2 muncung ke depan, hahaha. Kalau lah nanti bb eryn keluar muka mat saleh, adalah si Boy terkejut beruk kan,
wakaka

Cik Mat,
pokok tu kat M'sia apa nama dia ye? Mentang2 lah sama kaler dengan Kitchen Aid kamu, semua yang merah terus jadi seksi, wakakakaka

lemongrass said...

Kak Zai,
Tu lah, dah lah cerita saya pun kdg2 rojak habis, tu yg susah nak pilih title apa yg sesuai. Tu yg terus malas nak bubuh title, hehehe. Kat sini sekarang tengah musim bunga so memang cantik pemandangan sekeliling :-)