Tuesday, 6 October 2009

Today she finally reaches the big 6 (after berbulan2 dia menunggu, hehehe). She was so excited bangun pagi tadi sebab she said she felt like she’s grown overnite, from a small girl to a big girl, macam2 lah budak2 ni kan :-). Ye lah, being 6 is definitely much better than being 5 kan ;-). Masa kecik2 ni lah they are so eager to tell people their age and so excited everytime their birthday comes. Bila dah sampai umur macam I ni pulak, everytime people tanya my age, I dengan sopan nya akan menepis soalan itu and distract them with another question, wehehehehe….

Since it’s Miss 6’s birthday, N3 hari ni will be about her aje lah ye :-)…

DSCF7227

Muka The Little Misses baru bangun pagi…

And as promised, I made her the love-shaped cake with buttercream and very simple deco. Yang nak makan nya pun we all aje so simple is better in my opinion (ye lah, sebab I ni bukannya pro in cake decorating ni so itulah motto yang paling sesuai for me, hahahaha).

DSCF7232

Simple kan, but she loved it so much which made me so happy :-).

Then, we had a very cosy picnic dinner at the playground to celebrate her birthday. The weather was gorgeous again today so picnic aje lah yang paling sesuai with weather like this. This is the nice bit about Perth ni, even though weekdays, ramai jugak yang berpicnic at the playground tadi with their families. And the best part was, The Other Half and I could lepak2 sambil borak2 at the picnic table while The Little Misses entah berlari kemana2 at the playground without worrying about The Little Misses going missing. Kalau kat M’sia, I rasa tak berani langsung I lepa from watching them…. Maybe it’s just me aje kot feeling that way…

Layan lagi lah ye gambar at the playground…

DSCF7236

DSCF7241

The Other Half perasan he looked cute in this photo. He said, “Hmmm, maybe I shouldn’t shave because it makes me look rugged and cute!” Wehehehehe, I sebagai isteri mithali, angguk aje lah kan ;-).

DSCF7245

DSCF7246

It was quite hilarious taking family photos ni sebab we all malas nak suruh orang lain tolong ambilkan gambar we all so we searched for places where we can sit nicely and there’s a place for us to put the camera on even though jauh (sebab lupa bawak tripod, hehehe). So, adalah a few other photos yang bermacam2 pose sebab The Other Half terpaksa berlari dgn lajunya to race the camera’s timer :-). But I think he did a good job with the photos.. (No, we didn’t use the DSLR, cuma guna digital camera biasa aje :-)).

DSCF7255

This was still at the playground area, playground tu kat atas bukit, yang ni kat bawah bukit aje. And air tu sungai, the Swan River, bukan laut but so pretty kan, nampak macam kat beach aje ye tak….

DSCF7269

The Little Misses tak sabar tunggu the cake cutting ceremony, hehehe….

It was a really nice day, quiet but still fun as well :-).

32 comments:

miSs inTerpReted said...

cantik kek tu kak LG. nampak really sedap!!!

Mat Gebu said...

salam LG..hepi besday to miss already 6...baru bangun tidur pun muka nampak lawa..ikut sapa lah agaknya tu....Lagi satu mat salleh tu tak shave pun ok, agaknyakan kalau biar, janggut dia jadi mcm rambut miss 6 tu tak...curly..

KKPL said...

Happy birthday Miss 6..Hope u had a wonderful birthday today...Look at her pic (5th photo)..how adorable;))

lemongrass said...

Miss Interpreted,
Miss 6 pun kata cantik kek dia, hehehe...

Cik Mat,
salam.. Mestilah ikut muka jawa Mummy dia, bangun pagi pun still maintain cute, wakakakaka..Nak muntah I! Eeeehhhh, geli geleman I klu my hubby tu tak cukur janggut dia, lagi lah klu curly, hehehe...

Yat Maria,
thank you for the wish. She does look adorable sometimes :-)

CikMin said...

hepi besday to miss turn 6 yeah...semoga menjadi anak yg solehah...cantik la kek yg mummy buat tuk zahra tu....looks yummy...

sheri said...

Happy Birthday Zahra, and I am so honoured to get to eat the beautiful cake ;).. and let me testify in this blog that the taste is as good as it looks. lepas ni boleh bukak kedai bakery... thanks a lot mynn, and i owe Zahra a birthday present :). Can't believe little Zahra is already 6. cepat masa berlalu..

mrs red hat said...

Happy Birthday Zara. Time does fly fast. When i arrived last october she was 5. i think this is her best birthday so far. She got a beautiful cake and a trip to the circus
She's one lucky girl to have a talented and loving mother and of course a great father (kang marah pulak si Matt tak dipuji). You ambil cutike buat kek hehehe...berbaloikan when you see her precious smile.

Hana Yusuff said...

happy birthday zahra!
simple la yg cantik kan. serius cantik je.i lagi tgn keras nak mendeco.
best kan picnic mcm ni. nampak mcm senang je picnic u-ringkas

ain said...

Happy 6th bday zara!!!semoga sentiasa diberkati Allah hendaknya!!
nice bday celebration. seronok tengok ur pictures!! so happy family!!

psst...sukanya tengok rambut miss 6. cam ne min jaga rambut tu?? selalu kusut tak..???

afid said...

Happy Birthday Zahra!!
Semoga panjang umur n happy selalu..

*Mamat mat salleh pakai cap tu mmg ada cute sket dalam pic kat atas tuh. wehehehehe..:p

lemongrass said...

CikMin,
thank you for the wish, aminn.... Butter kek simple aje tu sbb malas nak buat yg fancy2, hehehe

Sheri,
Nasib baik lah Zahra ni pemurah kan, dapat lah you merasa kek dia, wehehehe ;-). Occasionally mkn simple butter cake ni mmng sedap kan :-). Bukak kedai bakery utk kita2 aje boleh lah, utk 1 Perth, berjanggut lah you menunggu :-P

Salina,
Thank you for the wish. I cuti semlm sbb her birthday kan, hehehe. Zahra's so happy sbb orang kata kek dia cantik :-). So easy to please them kan.

Hana,
How are you? I lagi suka bila the kids mintak kek yg simple2 ni sbb I mmng tak boleh decorate kecuali yg simple ni :-). Picnic we all mmng slalu nya ringkas aje sbb malas nak mengemas after that :-)

Kak Ain,
thanks for the wish and aminnn...
Rambut dia tu mmng slalu sgt kusut esp klu I tak brush hari2. I kena letak conditioner masa basuh rambut and then kena letak moisturising cream kat rambut dia tu. Tapi berbaloi lah bila cantik aje curls dia :-)

Afid,
thanks for the wish ye. Makin bertambah perasan lah mamat mat saleh tu sbb ada orang setuju dgn dia, wakakakaka

Ayu said...

k.min....cantik la kek tu.simple but nice! suka lak ayu tgk.hm...ni tgh dok t'pk2 nak buatkan kek utk b'day ainnur ahad ni.klu rajin...buat s'diri.klu malas....jwbnya beli jela.

hm...bila tgk kek akak tu,ayu trs dpt idea camne nak deco kek ainnur nnti.insya-Allah...buat s'diri kot.hehehe...

azreen1006 said...

eppy burfday Miss now 6 hehehe.. :D.. setuju ngan komen2 lain.. kek nampak lawaa and cumil.... anddd... saya sukaaa sangat ngan miss 6 ni,, cumil.. muka mangun tido rambut curly wurly pon cumil ehhehe :D

Sizuka Cikus said...

hepi birthday zahra!.. comelnye kamu! pandai berposing lagi.. bestnye zahra dpt mummy yg pandai memasak, buat kek dan lain lain serba serbi. nak puji banyak lagi tapi takpe simpan untuk hari hari seterusnye.. hihihi

3AS said...

Happy 6th Birthday Zahra.. Nice cake..

azieazah said...

Happy Birthday again to Miss 6.. Semoga terus cute..

Wahhh I pun rasa seronok tengok U all celebrate besday dgn picnic kat luar cenggitu.. Wahh bersih tul sungai tu ek.. Macam leh mandi berendam berjam jam..

Kek tu tetap menarik, wpun nak banding dgn pakar memang ler ada beza, ttpi jika dimasak oleh seorang insan bergelar IBU, dengan penuh kasihsayang, itu yg lebih penting... kan?

Ms AiReEn MoHd said...

alala si 5 to 6 kini...happy besday dear...nak adiah nanti auntie eryn ngan ankel boi kasi biler awak balik mesia..insya allah

Yours truly said...

cantikkk sangat deco kek tu...
Happy birthday Zara yg cantik jugak..:-)

lemongrass said...

Ayu,
Oh b'day Ainnur dah nak dekat ye? Actually snng aje buat kek ni sbb I cuma buat butter kek yg paling simple tu. Pastu decoration kek tu pun cuma guna buttercream sempoi. Pastu beli aje coklat n manik2 tu, hehehe.. Jgn lupa tayang ye klu jadi buat b'day kek Ainnur nanti!

Azreen,
Miss 6 gembira betul bila semua puji kek 'dia' sbb dia yg pilih design love tu. Padahal Mummy dia yg decorate bagai, hehehe. Rambut curly wurly dia tu amat susah nak jaga :-)..

Sizuka Cikus,
wehehehe... terus kan pujian tu, memang kembang setaman Mummy Zahra ;-). Thanks ye for the wish

Zuera,
thanks for the wish :-)

Azieazah,
thanks again for the wish. Betul kata you, klu Mak yg masak n bake, tak cantik pun, kat mata diaorang dah cantik sgt2 kan :-).

Eryn,
thanks for the wish. Hadiah utk Mummy dia takde ke? hehehehe

Eenza,
Simple decoration tp menawan mata ye? :-). Thanks ye for the b'day wish

Ann Kay said...

LG, apa nama tmpt yg u berpicnic tu?Lovely weather...Baru balik dr Perth 2 minggu lepas..I suka Perth yg tenang...relax rasa bila disana.

Kek nampak sedap...I suka masak tp tang kek dan kuih I fail sket hehehe so salute utk u!:)

lemongrass said...

Ann Kay,
I tak tau the exact name of the playground but I think it's called the Applecross playground. How was your trip here? That's one of the reasons why we love Perth sbb it's just so tenang (most of the time) and family friendly :-).
I suka masak kek sbb the cakes yg I suka buat semua jenis yg simple2 aje, hehehe...

Zaitun said...

Salam ziarah dan salam perkenalan

Happy birthday to miss 6 semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.
Kak Zai dah lama jadi silent reader kat blog ni sebab suka tengok 2 orang puteri you.Cute sesangat.

Singgahlah kat blog kak Zai.

lemongrass said...

Kak Zai,
salam kenal :-). Thanks ye for the wish n thanks sbb sudi singgah baca my blog.
I link blog akak ye :-).

Adnazthie said...

To Zahra happy 6th b'day, hope you'll be a GOOD daughter n have a happy life 4ever.
To the cake maker..mmm it look SO YUMMMMMMY
To the other half..stay handsome
To the GREAT GREAT GREAT mother of them...stay cute...comel macam anak-2 nya.

Noor said...

Hepi birthday to miss 6. Cantik kek tu apapun mak yang buat kan. Canti scenery kat sungai nampak cam kat tepi laut je.

lemongrass said...

Adnazthie,
Thanks for the wish and all the compliments, hehehe.

Noor,
Memang cantik kan scenery nya. Tu sebab we all suka sgt2 duk Perth ni :). very peaceful..

hnyhar said...

happy birthday dear!

sedap nmpk kek love-shaped tu..

0ne~E said...

mnk best jerr kek tue !! nk resepi bole x ?

lemongrass said...

hnyhar,
thanks for the wish. Kek tu I just buat simple butter cake aje :-)

One~E,
I buat butter kek aje utk bday kek tu. You boleh cari kat either Myresipi or Taste website. Kat sites ni banyak resipi butter cakes.

blogresipi said...

Happy Birthday dear Miss 6... stay cute and sweet :)

e510 said...

Nice site... Am a follower of it. Love Perth.. My grandson lives there.. Cheers

lemongrass said...

e510,
Thank you for being a follower of my blog. Is your grandson studying here? We love Perth too and not thinking of moving for the time being :-)