Monday, 19 October 2009

It’s going to be a long wait

You know how when you are eagerly waiting for something to happen, it takes sooooo looong to arrive or to materialise. But then when you are not looking forward to something, sekejap aje dah sampai masanya… The saying in English is “a watched kettle never boils”. But since I tengah ada mental block sekarang, for the life of me, I can’t remember what the equivalent peribahasa is in BM. Anyone cares to tell me? Is it “buah ditunggu takkan gugur” ? Betul ke? Masa SPM dapat A1 tapi my BM sekarang memang rasanya sudah jatuh merundum macam buah durian gugur, hehehe…

Anyway, orang2 kat rumah ni semua tengah biting our nails waiting for November to come (well, maybe not Miss 6 kot :-)). I know I can’t wait for November to arrive. Rasa lambat sangat pulaknya nak sampai ke November ni, hehehe. But at the same time I tak nak lah November datang cepat sangat sebab baju wedding tak siap lagi (punyalah lembab macam kura2 tukang jahit tak bertauliah ni), hehehehe. Such contradictory feelings kan! Apalah I ni! Like I posted in a previous entry, the first round offer for the GATE Program that Miss 10’s applied for will only come out in November. She has already sat the test in August and next month baru offer keluar.Then only we know whether she’s been selected to enter this program at her chosen school or not. Then only we can decide whether we want to move out from this rental property or to stay put or to buy a house or not. Our rent is currently very very cheap so tu yang rasa berat hati sangat nak pindah and nak beli rumah. Especially bila rumah yang we all minat, the asking price was $539,000+. Rumah biasa2 aje pun dah lebih setengah juta! Tak pernah seumur hidup I terbayang yang one day I might have to pay more that setengah juta dollars untuk beli rumah 4 bilik aje, memang tersangat lah tahap melampau nya I think….

Anyway, berbalik to that GATE program. The process to enter the selected schools yang ada program ni lebih kurang macam pilih Uni after SPM lah. If your results are good, you get your first choice university/ program. You get to list down 5 schools that you prefer out of the 12 schools (tak silap lah) yang offer the program. We chose 3 schools South of the River and 2 schools North of the River in that list. So, kalau Miss 10 bernasib baik, she gets her first choice school. Kalau tak bernasib baik, she gets her second choice and so on. Kalau betul betul tak bernasib baik langsung, she won’t get offered any place at all :-((((. Kalau she doesn’t get offered any place, then memang lah definitely we all kena pindah dari sini, hehehe…. So, we are really hoping and praying for the best for her (and us too :-)).

Walaupun risau memikirkan about November, but masak dinner tetap kena teruskan kan, hehehe. Dinner malam ni ingat nak masak fish lagi but The Other Half kata, kalau nak masak fish, dia nak fish n chips. But baru aje haritu makan chips so kenalah tukar menu lain. The easiest is pasta n bolognese sauce lah…

DSCF7370

14 comments:

Sizuka said...

k.min, rasanya something about kucing bertanduk,cant remember apa peribahasa tu. eh! tapi tu tunggu and in the end, tak dapat apa2. erm.. susah jugak peribahasa ni

mahalnya rumah kat perth. if u buy a house in perth, maknanya k.min wont move to another state lagi la ye? happy hunting k.min. hope u'll find ur ideal house :D

lemongrass said...

Shidah,
you pun lebih kurang I ye when it comes to peribahasa ni,hahaha..
Dulu2, rumah kat Perth tak semahal mcm ni but when the mining boom comes to Perth, suddenly ramai orang kaya raya so tu yg harga rumah naik mendadak2! You can find cheaper houses somewhere else sbb it depends on the suburbs. Kat suburb yg we all nak ni memang harga rumah mahal2, tension betul lah :-(.

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
I pikir-pikir, peribahasa yang equivalent memang tak masuk dalam otak I...dah lembap betul.I pun masa sekolah terror juga dlm BM, apa nak jadi nie. Anyway, I understand about the anxieties you go through for your daughter. Surely we want the best for them, sama-sama kita doakan yg terbaik yer.Dah tengok gambor dinner you, I teringin nak makan pasta pepagi nie..boleh macam nioe ker ? :)

lemongrass said...

Rahmath,
you pun mcm I gak, dulu2 terer BM but la ni, hampeh, hahahaha... Tekak I, kalau pagi2, nasi lemak laju aje masuk tapi kalau pasta tu rasanya tak tertelan kot, hehehe

ain said...

akak pun dh tak berapa ingat peribahasa2 ni! nak kena bukak buku la klu nak cari which is mmg malas lah.hehehe!!!

Apa2 pun,semoga november yg lg 2 3 hari ni membawa berita2 yg menggembirakan utk min dn keluarga. lagi2 utk Miss 10!!!

aku la ros said...

harap2 apa yang diidamkan menjadi kenyataan..

perrgghh.. pasta.. sebelum raya hari tu ngidam mkn pasta.. bahan2 pasta semua dah beli..tnggal masak jer.. owh im still on diet.. huhuhuhu

arapink said...

ara pon dah tak berapa hingat pribahasa ni...teruk betul..nama je dok Malaysia...hehehe

To Alya, Cik Ara doakan moga dapat tempat yg terbaik utk Alya teruskan persekolahan nanti :-)

Always lapar bila tengok masakan kak min...huhuhu

Ayu said...

aaddeehhhhh.....otak ayu pun tgh blur ni.langsung tokleh nak pick up 1 pun peribahasa yg equivalent dgn a watched kettle never boils tu.uuwwaaaa....

pape pun ayu doakan moga alya berjaya dlm test tu.insya-Allah...dia dah cuba sedaya upaya dia kan.klu xdpt tu anggap jela bkn rezeki dia.

indahhouse said...

Salam kak LG,

Moga penantian akan membuahkan hasil..:)

QiStinA's said...

insyaAllah... moga yg diharapkan akan tercapai...

ummu_hanis said...

ummu try tolong eh.
walaupon bm ummu masa spm dulu 5, tap rasenye peribahasa melayu yg sesuai yg omputeh tu ialah:
kalau tak di pecahkan ruyung mana kan dpt sagunye.
ok tak?

lemongrass said...

Kak Ain,
bila dah tua2 ni nak bukak buku semata2 nak cari perumpamaan, memang lah malas sgt2, hehehe.
November lagi 10 hari, lambat nyaaaa..... ;-)

Ros,
InsyaAllah... amin....
Kat rumah ni memang setiap minggu mesti masak pasta sbb senang nak masak, hehehe...

Ara,
kalau kita cikgu BM yg hari2 guna peribahasa, sure tak lupa kan. Ini guna peribahasa last sekali masa SPM dulu, hahahaha...
InsyaAllah Alya dpt apa yg dia nak (well, apa yg Mak Pak dia nak, hahaha)...

Ayu,
kamu pun sorang lagi masuk gang hampeh peribahasa ye ;-).
Kalau dia tak dpt masuk program tu, we all akan pindah rumah so dpt masuk zone sekolah yg best :-).

indahhouse,
InsyaAllah and aminnn.....

Moi,
Hopefully lah kan. Sekarang ni cuma boleh berserah padaNya aje kan :-)...

Ummu Hanis,
rasanya lain sikit kot maknanya.. A watched kettle never boils maksudnya kalau kita dok tunggu depan benda tu, memang lambat lah nak datang/tiba. Tapi kalau kita pergi buat kerja lain sambil2 menunggu tu, tiba2 aje dah sampai masanya.
Kalau tak dipecahkan ruyung tu, maksudnya kita kena berusaha kan untuk mendapat sesuatu?

ummu_hanis said...

hihihi.
dah kata pon bm saya 5.
wakakaka.

lemongrass said...

ummu_hanis,
wehehehehe...menangis cikgu BM you ye ;-)